Translate

неделя, 30 август 2015 г.

Spiolto® Respimat® получи първи разрешения за употреба в Европа



У нас медикаментът получи разрешение за употреба през м.август т. г.

Spiolto® Respimat® е разработен на базата на tiotropium, активният компонент на Spiriva®, подсилен с още един активен компонент – olodaterol. Представлява поддържаща терапия, която
се прилага веднъж дневно за облекчаване на симптомите при възрастни пациенти с ХОББ.
Надминавайки постиженията с tiotropium самостоятелно, Spiolto® Respimat® осигурява значими подобрения на белодробната функция, симптомите на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и намалява необходимостта от прилагане на спасителна терапия още в ранните стадии на заболяването при пациентите, нуждаещи се от поддържащо лечение.
Със Spiolto® Respimat® се постига повече от два пъти по-голямо подобрение на белодробната функция в сравнение с tiotropium самостоятелно при пациенти, без предходна поддържаща терапия. На лице е и намаляване на задуха и необходимостта от  употреба на спасителна терапия сред пациентите - съответно с 22% през деня и с 26%. При повече пациенти се отчита и значимо подобрение в качеството на живот - 57,5%.
Spiolto® Respimat® се понася добре и е с профил на безопасност, сходен с този на tiotropium и olodaterol прилагани самостоятелно
„Допълнителните преимущества на Spiolto® Respimat® пред лечението с tiotropium самостоятелно са значими за пациентите и данните показват, че подобренията на белодробната функция са още по-големи при прилагане на медикамента в началните стадии на ХОББ. Това е нов и обещаващ терапевтичен напредък в лечението на ХОББ. Наличието на оптимален контрол още от самото начало на прилагане на поддържащата терапия може да осигури на пациентите с това инвалидизиращо белодробно заболяване най-добрата възможност да останат активни, с оптимално контролирани симптоми и да имат по-добро качество на живот,“ заявява проф. д-р Роланд Бул, ръководител на катедра „Пулмология“ в Университетска болница в Майнц.
Издадените разрешения за употреба от националните регулаторни органи са резултат от финализиране на децентрализираната процедура в Европа на 20 май и са базирани на данни от повече от 5 000 пациенти, участвали в клиничните изпитвания TONADO® 1&2. Изпитванията TONADO® са част от клиничната програма TOviTO®, включваща  повече от 15000 пациента и показват, че Spiolto® Respimat® осигурява значителни предимства в сравнение с tiotropium самостоятелно.
 --------
ХОББ е хронично, прогресиращо, подлежащо на терапия, но нелечимо заболяване, което в световен мащаб засяга около 210 милиона души и се очаква да се превърне в третата водеща причина за смърт до 2030. Обикновено пациентите биват диагностицирани, когато белодробната функция е вече значително увредена и е необходимо приемането на поддържащо лечение. Пациентите страдат от симптоми като задух и кашлица, които често ги възпрепятстват да бъдат активни. Това може да доведе до, образно казано, попадане в низходяща спирала на влошаване на симптомите им и дори до последващо обездвижване, повишен риск от инвалидизация и смърт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар