Translate

понеделник, 31 август 2015 г.

Конфедерация защита на здравето съвместно с НЗОК започва национална кампания за пациентските права на здравноосигурените



 От м. септември до края на 2015 г от конфедерация "Защита на здравето" съвместно с  експерти на НЗОК ще раздават специална книжка, за най-важните здравни права, от които
могат да се възползват хората, в 28-те областни града в страната. В нея е описан целият процес на лекарската помощ за всеки пациент в България. Книжката е озаглавена "Как да ползваме медицинска помощ, заплатена от НЗОК".
Как да се избере личен лекар, от какви безплатни изследвания може да се възползваме и трябва ли да доплащаме за лечение в болница, на какви прегледи и изследвания имат право децата, бременните жени, как да се консултираме с лекар специалист по дентална медицина - са само част от въпросите, чиито отговори са поместени в новата книжка, която може да бъде намерена и във всяка една РЗОК.
Кампанията се осъществява по проекта "Национална кампания за пациентски политики", финансиран по програмата за подкрепа на НПО в България чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, съобщи Дияна Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (AББА), зам.-председател на Конфедерация „Защита на здравето” и координатор по проекта, който приключва през март 2016 г..
Това в крайна сметка, което сме се помъчили да подготвим е нещо, което наистина ще проследи пътят на пациента до медицинските услуги, до лекаря. Те трябва да съдействат на лекарите и от там вече ще има една взаимопомощ между пациент и изпълнител. Догодина ще е готова още една книга с най-важните за пациентите въпроси, съобщи още тя.
„Вече пациентът стана заинтересован, а това е и целта на този проект. Ще се включим активно, тъй като проектът вече придобива статут на колела, ще се обикаля цялата страна, ще се стигне и до най-малките населени места в труднодостъпни райони. Искаме да помогнем на пациентите да се информират за своите правила и задължения", допълни информира Мариана Димитрова от НЗОК.
Книжката ще бъде представена първо в град Силистра (30 и 31 август). Следват Добрич (1 и 2 септември), Варна (3,4,5 септември), Габрово (7.09), Пловдив (11.09), Видин (15 и 16 септември), Монтана и Враца съответно 17 и 18 септември. Това е първият етап, като ще последват още 3 до обиколката на останалите областни центрове в страната.

От пациентската организация за пореден път поискаха правата и задълженията на българските пациенти да бъдат регламентирани в отделен закон и да има политическа воля той да бъде приет
Председателят на"Конфедерация защита на здравето"  (КЗЗ) Петко Кенанов каза, че такъв закон се иска от поне 15 години и са разработени поне четири проекта.
"Ще проучим общественото мнение за това дали обществото желае да има Закон за пациента, защото той в момента е разпръснат в няколко закона. И ние смятаме, че е дошло времето след 15 години усилие наистина да просъществува този закон", каза Диана Хаджиангелова, зам.-председател на КЗЗ и обясни, че той е работен в годините съвместно с законотворците и просто трябва да има политическа воля той да бъде приет. Събирането на информация, чрез анкетата с един единствен въпрос - „Как българските гражданин желаят да си ползва правата – в един закон или в повече?, ще бъде част от проекта "Национална кампания за пациентски политики", който цели всички пациенти и ползватели на здравни услуги да получат информация. Данните ще бъдат обобщени в „един общ глас“, насочен към властимащите на местно, парламентарно или европейско ниво.
Стана ясно, че няколко национални програми за превенция на сериозни социално значими заболявания отлежават и чакат разглеждане. На първо място бе посочена програма за превенция на белодробни заболявания, която е готова от година и половина, подобна е ситуацията и с програмата за захарния диабет. Притеснителна е ситуацията и по отношение на епилепсията, подчерта Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерски съвет. По нейните думи СЗО вече официално е обявила епилепсията за социално значимо заболяване и по тази причина всички държави членки са задължени да разработят свои национални програми, които следва да бъдат готови до края на годината. За съжаление до момента у нас работата в тази посока дори не е започнала, посочи Събева.
Малко по оптимистична е ситуацията при хранителните разстройства – анорексия и булимия. Председателката на Фондация „Природа и здраве” Росица Камараш изрази задоволство от решението на ръководството на МЗ да бъде създадена работна група, която да изготви анализ на ситуацията у нас и да разработи препоръки за мерки в областта на превенцията и лечението на хранителните разстройства. Очакваме подобна активна позиция на МЗ и по отношение на Програмата за редките болести, заяви председателят на Националния алианс на хората са редки заболявания Владимир Томов. България трябва да затвърди позицията си на една от водещите европейски страни в тази област, имаме утвърдени традиции, от които не трябва да отстъпваме, категоричен бе Владимир Томов. От пациентските организации бяха единодушни, че превенцията на хроничните заболявания трябва да стане приоритет в националната ни здравна политика и апелираха за бързи и адекватни управленски решения по отношение на всички национални програми и стратегии в тази област.

Снимка: Кzzbg.eu



Няма коментари:

Публикуване на коментар