Translate

понеделник, 31 август 2015 г.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков признава: „Няма спешно приемно отделение в страната, което да отговаря на европейските изисквания, което е близо до европейския стандарт, затова искаме да променим всичко"



Промените ще се случват в следващите 5 години. Ще се използват европейски и национални средства.
Всеки център спешна помощ ще получи указания в какъв срок трябва да въведе стандартът. Не
може да очакваме, че на 1 октомври всяко приемно отделение например ще има 800-те квадратни метра площ, разписани в него”, даде пример д-р Шарков. Това била и функцията на европейското финансиране - да подпомага въвеждането на дейностите, увеличаването на екипите и на заплатите на работещите в системата.
Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса той уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем.
„Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше“, заяви д-р Шарков и предупреди, че макар Спешната помощ да е държавен ангажимент, тя не трябва да бъде използвана като „бонбон от някой в предизборните кампании“.
Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт", заяви  той и  отбеляза, че намеренията на МЗ са след време обажданията в координационните центрове да бъдат приемани само от лекари.
Зам.здравният министърът уточни, че това ще са хора, които са преминали специално обучение по спешна медицина. Той съобщи, че в момента ЦСМП София е влязъл в процедура по акредитация да обучава лекари по спешена медицина. По думите му, това е първият център в страната, който ще получи подобни права. 

 Снимка: Сross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар