Translate

понеделник, 3 декември 2012 г.

Българският зъболекарски съюз няма да не подпише НРД 2013, ако от бюджета за дентална дейности на НЗОК изчезне дори стотинка



Близо 107 млн. лева са договорени с НЗОК за догодина, но от зъболекарския съюз  ще настояват за рязко увеличение на средствата за дентални дейности през 2014 г. 


Представителите на Българския зъболекарски съюз (БЗС) бяха единодушни, че са доволни от текстовата част на НРД 2013, тъй като тя е прагматична и изработена от техните експертите, познавайки нуждите на зъболекарите и пациентите в страната. Относно финансовата му част обявиха, че се надяват постигнатата договореност, а именно увлечение от 5,5 млн. лв., да бъде спазена и запазена. Така сумата за дентални дейности за 2013 година възлиза на 106,5 млн. лева.
Д-р Борислав Миланов, председател на БЗС предупреди и увери,че дори и стотинка да се изгуби по трасето, до приемането на бюджета на НЗОК в пленарна зала, няма да допусне да се подпише НРД 2013. Той припомни, че преди година неясно как между първо и второ четене на бюджета са се изпарили 3, 4 млн. лева, предвидени за лечение на деца и възрастни в тежко положение, хора с увреждания и др., които обаче след намесата на ръководството на БЗС са били възстановени.
Д-р Николай Шарков подчерта, че независимо поскъпването на материалите влагани в амалгамовите пломби като сребро и живак, пациентите няма да доплащат нищо догодина, тъй като разликите ще бъдат покрити именно от договореното увеличение. Той също припомни, че преди 10-12 години от съюза са изчислили, че за запазване денталното здраве на българите са необходими близо половин милиард лева, а сега то е много по-увредено и съответно и парите ще са много повече.
По думите на д-р Миланов добре би било още от началото на следващата година, съвместно с представителите на НЗОК, да се направят разчети и остойностяване на поне още една допълнителна дейност - лечебна или профилактична в пакета за възрастни над 18 години. А от 2014-а година държавата трябва сериозно, рязко да увеличи средствата за тяхното лечение, тъй като пакетът за деца е добър и не се нуждае от промени, а в този за възрастните повече от 10 години няма добавяне на нови дейности, коментира той.
Според него, ако е лечебна дейността напр. ендодонтско лечение на зъби (кореново лечение на пулпити и периоднтити) ще са необходими около 30 млн. лева, а ако е профилактична като почистване на зъбен камък между 12 и 15 млн. лева.
Освен това д-р Миланов изрази недоумение как всички пациентски организации изключват денталното здраве което определи като нонсенс. Той припомни, че неглижираното дентално здраве стои в основата на 70% от тежките заболявания. Над 80% от населението е с кариеси, 38%  страдат от кариесни усложнения като пулпити, парадонтити  а 2,2% от българите имат поне по един, два изваден постоянен зъб.
По време на пресконференцията стана ясно, че БЗС е единствената съсловна организация, която отделя, повече от три години, средства от членския си внос за подпомагане на колеги с тежки здравословни проблеми и години наред се грижат за децата от домовете за сираци в цялата страна.
Стана ясно още, че преди месец на свое заседание УС на БЗС е решил да дари пълно и модерно оборудване за съвременен зъболекарски кабинет по дентална медицина в манастира „Св. Великомъченик Георги – Зограф" в Света Гора, Атон.
Председателят на БЗС поясни, че от години зъболекари се грижат безвъзмездно за денталното здраве на монасите там, но имат доста трудности. Двама от тях д-р Ленко Ленков от Стара Загора и д-р Стефан Ангелов от Харманли, ще бъдат отличени от съсловната организация не само за дейността им, но и за гражданския им принос. От новия кабинет ще могат да се възползват включително и монасите от околните манастири, поясни той.
От БЗС съобщиха още добри новини, а именно, че д-р Николай Шарков е първият българин, избран в ръководството на Световната дентална федерация (FDI) в над 100-годишната й история и в борда на директорите на Съвета на европейските зъболекари. Освен това той е отличен и с приз „Личност на град Бургас”.
Д-р Лорис Мануелян, специалист ВБ, зам. кмет по здравеопазване на гр. Бургас също е отличен от БЗС за себеотдайността му по време на атентата в Сарафово т. г.  и за организирането на техния годишен научен форум, част от календара на световната дентална асоциация, досега в Бургас.
В заключение д-р Миланов сподели с огорчение, че макар от години, по думите му „със зъби и нокти”, да се бори за създаване на практики по европейски проекти за обслужване на хора с увреждания до момента, въпреки исканите от него срещи, дори и с Йорданка Фандъкова, настоящият кмет на София, такава реализирана няма - нито една.
Той сподели още, че е имало осигурени зъболекари, които да работят с тези хора и твърдо заяви, че на територията на страната ни няма нито една практика отговаряща на условията за лечение на хора с увреждания.
А за да разведри обстановката д-р Шарков каза, че може би трябва да кандидатстват за Световните рекорди на Гинес, тъй като техния УС е най-големият възможен от 37 човека.
-Но в нашата съсловна организация има приемственост, има колегиалност, има разбиране и помощ. Винаги сме избягвали скандалите, защото те уронват престижа, реномето ни. Стремели сме се винаги към диалогичност. И затова сега отиваме на извънреден конгрес без обструкции по текстовата част и с удовлетворение, че по финансовата сме извоювали някакво увеличение, което ще бъде към пакета на възрастните хора, каза не без гордост той.
Накрая представителите на БЗС заявиха единодушно и категорично, че при опити за преразпределение на сумата, заложена в бюджета на НЗОК за дентална медицина, за промяната и по някакъв начин, те си запазват правото да подпишат или не НРД 2013.



Няма коментари:

Публикуване на коментар