Translate

сряда, 5 декември 2012 г.

Шестима млади български лекари ще специализират в Израел



Лекарите-специализанти са от областите на неонатологията, анестезиологията и патологията и ще имат възможността две години да специализират в престижните университетски болници „Шеба”-Тел Ашомер в Израел, благодарение на стипендиантската програма SHI.
Тя е организирана и изцяло финансирана от бутилировача на Pepsi за България „Куадрант Бевъриджис” и болници „Шеба”-Тел Ашомер, а нейният инициатор е израелския предприемач Ели Давидай, който е собственик на бутилировача на Pepsi за България.
Целта на стипендиантската програма, с която „Куадрант Бевъриджис” отбелязва 5 години от началото на работата си в България., е да се подпомогне един от най-важните сектори в България.
„Обучението и стажът ще са напълно заплатени чрез стипендията SHI и ще позволят на нашите млади лекари да натрупат опит и да усвоят неизползвани досега в България методи за провеждане на лечение.Стажът в болници „Шеба” ще бъде признат от МЗ като част от задължителната специализация на младите лекари”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която подчерта важността на трите специалности от стипендиантската програма – неонатология, анестезиология и патология, тъй като броят на тези специалисти намалява в страната. 
Здравният министър в заключение изрази увереност, че програма SHI ще донесе конкретни и измерими резултати за българското здравеопазване.
„Българското здравеопазване определено има нужда от добри специалисти с модерно мислене и познания за най-добрите практики. Нашите служители ползват услугите на здравеопазването и помагайки за образованието на лекарите, ние осигуряваме по-добри услуги както за всички българи, така и за служителите на „Куадрант Бевъриджис”. Моето лично убеждение е, че всяка голяма компания трябва да допринася за развитието на обществото и държавата, в която развива своя бизнес. Програма като SHI напълно отговаря и на политиката на „Куадрант Бевъриджис” за поемане на корпоративна социална отговорност. Ние вече дългосрочно инвестираме в много подобни проекти,  като например партньорството ни в редица инициативи със SOS „Детски селища”, обясни изпълнителният директор на „Куадрант Бевъриджис” Тамир Шабат.


Председателят на стажантските програма на болници „Шеба” и директор на програмата за изграждане на медицински лидери „Талпиот” проф. Йехуда Адлер е председател на журито. 
А членовете са :акад. Богдан Петрунов, председател на центъра по медицински науки на БАН, проф. Красимир Методиев, ръководител на катедра „Клинични и предклинични науки” на Медицински университет-Варна и почетен консул на Израел, проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация и Тамир Шабат, изпълнителен директор на „Куадрант Бевъриджис”.
„Главната цел на тази стипендиантска програма е да изградим следващото поколение неонатолози, анестезиолози и патолози в България. Стипендията ще помогне на специализанти в тези специалности да се научат да използват новите медицински технологии и методика от едни от най-добрите лекари в света”, заяви проф. Йехуда Адлер.
Стипендиантската програма SHI e дългосрочна инициатива, която трябва да продължи поне в четири последователни години.Подборът на шестимата лекари ще стане след конкурс по документи и събеседване с жури, съставено от едни от най-добрите лекари и преподаватели по медицина в България и Израел. Срокът за кандидатстване е до 15 януари 2013 г. , а приемът на документите на кандидатите вече започна.
За да се включат в програмата кандидатите трябва в момента да са специализанти по неонатология, анестезиология или патология и трябва да владеят английски език. Те ще трябва да представят документи, които удостоверяват това заедно с препоръка от координатора на тяхната медицинска специализация.
Специализантите ще могат да кандидатстват през интернет сайта на стипендиатската програма SHI http://shebafellowship.com/bg или чрез изпращане на документите по поща или имейл на адресите, които са посочени на сайта.
Победителите ще бъдат обявени на специална церемония през февруари 2013 г. Преди заминаването на шестимата стипендианти за Израел те ще подпишат договор с програмата, според който ще са задължени да се върнат и работят в България като лекари в продължение на 5 години. Така стипендиантите ще могат да предадат придобитите в болници „Шеба” умения и на своите колеги в страната.
Повече за „Куадрант Бевъриджис”:
От 2007 г. Куадрант Бевъриджис е официалният бутилировач за България на продуктите на PepsiCo (Pepsi, Mirinda, 7UP), PLI (Lipton Ice Tea), Gat Foods (Prisun сокове и нектари) и производител на трапезната вода Bellissima. Компанията е един от най-динамично развиващите се играчи на пазара, един от лидерите в негазираните напитки и водеща в сегмента на тихите напитки през последните години.
Повече за болници „Шеба”-Тел Ашомер, Израел:
Болници „Шеба” са най-големият медицински център както в Израел, така и в целия Близък Изток. В тях се осигурява лечение в абсолютно всяка област на медицината. Уникален за работата на болници „Шеба” е медицинският подход, според който лечението и рахибилитацията са свързан процес, в който работата с пациента започва още от превенцията и образованието за постигане на по-добър здравен статус. В болници „Шеба” специализират медици от целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар