Translate

сряда, 5 декември 2012 г.

Дълголетна холандска традиция оживя в мол Galleria Burgas


На 2 декември тук пристигна Синтерклаас – холандският Свети Николай. Придружаваха го двама от помощниците му, наричани Zwarte Piet – черни елфи, познати в България като Черен Петър.


Синтерклаас разказа на децата всичко за себе си, за празника и за това, как техните връстници от Холандия го посрещат. Всъщност той е холандският Свети Николай –покровител на мореплавателите, но и носи подаръци на децата. Любопитно е, че не живее на Северния полюс, нито в Лапландия. Легендата твърди, че вълшебният старец живее в Испания. Три седмици преди рождения си ден той, с бяла брада и червена мантия, пристига с лодка в Холандия. Винаги го придружават черните му помощници. Те са изцапани със сажди, защото нощем се спускат през комина в домовете, за да сложат подаръци в обувките на децата.


Холандските деца посрещнаха Синтерклаас още на 17 ноември. Тази година добрият старец направи изключение, реши да зарадва и децата в Бургас. Лодката му акостира на пристанище Бургас в неделя в 10.30 сутринта. Сред многобройните посрещачи на дългоочаквания гост бяха посланикът на Нидерландия у нас н.пр. Карел ван Кестерен, кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на пристанището Диян Димов. Цялата церемония по посрещането бе проследена от камери и излъчена на екраните в мол Galleria Burgas. 
Бургазлии имаха възможността да видят живата възстановка на холандската традиция благодарение на инициативата на холандското посолство у нас и мол Galleria Burgas. Така търговско-развлекателният център поставя началото на коледните си инициативи, с които ще превърне празниците в Бургас в истинско преживяване
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар