Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

Програмата „Университет за пациенти” е дългосрочна инициатива на Национална пациентска организация

Над 170 медицински специалисти ще обучат 4500 пациента как да поддържат здравословното си състояние

В съвременното общество броят на заболяванията все повече се увеличава. От една страна по-голямата част от тях хронифицират и излизат от групата на „смъртоносните”, което предполага контролирането им през целия живот на пациента.
Статистиката показва, че поради неспазването на терапията при хроничните заболявания, ежегодно милиони левове са „изхвърлени в кошчето за боклук”. Освен финансови измерения, не придържането към лечението има и чисто медицински аспект т.е. заболяванията прогресират или имат фатален изход.
От друга страна, едно от най-големите предизвикателства е как пациентите с хронични заболявания да получат най-адекватната и пълноценна грижа от работещите в сферата на здравеопазването.
Голяма част от хората залагат на погрешната теза, че отговорността за здравето им носят само и изключително медицинските изпълнители въпреки, че личната отговорност е един от ключовите моменти в оздравителния процес.
Всичко посочено извежда на преден план необходимостта от непрекъснат контрол над здравето, независимо дали човек е болен или здрав.
Ето защо обучението в това как човек да се справя и живее с хронично заболяване е от изключително значение.
Програмата „Университет за пациенти” е дългосрочна инициатива на Национална пациентска организация (НПО), насочена към предоставяне на обучение и подкрепа на пациентите с хронични заболявания, техните семейства и близки. Тя цели разработването на специфични обучителни модули, както за здравните специалисти и доброволците в системата на здравеопазването, така и за самите пациенти - да се гарантира равнопоставеност на възможностите за качествено образование на пациенти и потребители на здравната система, да се контролира лечението на пациентите с хронични заболявания, и да се промотира модернизацията и повишаването на качеството на здравната система чрез провеждане на активности, свързани с предоставянето на информация, обучение и провеждане на изследвания.
Проектът взаимства опитът и успешните практики на страни като Испания, в които тази система е вече изграден и успешно действащ модел.
Иновативното в него е, че позволява интегрирането на различните страни в процеса на лечение на хроничните заболявания – специалисти, медицински сестри и пациенти. Освен това всеки пациент ще има възможността да бъде обучен от друг пациент със същото заболяване за придобиване на умения за самостоятелни грижи и контрол на заболяването.
Програмата „Университет за пациенти” стартира с над 170 медицински специалисти обучители в рамките на 4 факултета по заболяванията: остър коронарен синдром, остеоартроза, рак на млечната жлеза, рак на простатата и биполярно афективно разтройство.
Още в първите няколко месеца програмата ще обхване над 4500 пациенти от над 20 града в страната, които ще преминат през различни обучителни модули под формата на семинарни занятия, индивидуални обучителни беседи, фамилни групи и обаждания от call center.
В период от 6 месеца, по тези 4 факултета, ще бъдат реализирани над 3400 обучения на пациенти, по предварително подготвени за целта обучителни пациентски китове.
Всеки факултет ще се ръководи от индивидуален принцип за провеждане на активностите, който ще се определя от същността на заболяването, неговата специфика, период на болничен престой на пациента, начините на лечение и контролиране на заболяването. В зависимост от това пациентите могат да бъдат обучавани или чрез индивидуални обучителни срещи, или чрез семинарни занятия.
Важното при всеки факултет е, че пациентът ще получава обучителни информационни материали, създадени специално за него, ще участва в обучение по заболяването и ще има възможност да обмени опит с пациент с подобно заболяване.
В рамките на университета, Национална пациентска организация и нейните партньори планират да развиват обучителни модули и по други социално-значими заболявания.
Постепенно ще бъдат открити следните факултети: Остри вирусни хепатити; Глаукома;
Диабет; Репродуктивно здраве; Лимфом; Рак на шийката на матката; Множествена склероза; Програма за контрол и управление на болката; Докладване на нежелани реакции
и други
По време на пресконференцията, освен информация за програмата и за инициативите, които са планирани в рамките на обучителните модули, бе представен и информационният сайт на програмата www.uni.npo.bg , който ще заработи до дни, както и част от обучителните материали, които ще се дават на пациентите в рамките на кампанията.
Първите четири факултета в рамките на програмата се реализират с подкрепата на Астра Зенека


E:\ESI\OLD\NPO\NPO 2011\Kongres\Design\Pokana_final_Linia.jpg

Информация за отделните факултети:

1.Факултет Остър коронарен синдром

Острият коронарен синдром е опасно и застрашаващо живота състояние. С това понятие се обединяват нестабилната стенокардия и инфарктите. В повечето случаи причината за настъпването на остър коронарен синдром е запушване на кръвоносен съд, който „храни“ сърцето. Запушването най-често е в резултат на образуването на тромб (кръвен съсирек в коронарните артерии).
Целта на факултета „Остър коронарен синдром” е да създаде програма, която да осигурява непрекъснато проследяване състоянието на пациентите с това заболяване. В тази връзка ще бъдат сформирани обучителни екипи от съответните болници, които ще включват: координатор специалист, специалист кардиолог, медицинска сестра и пациент, претърпял сърдечносъдов инцидент.
Ще бъдат обхванати 1440 пациенти със ССЗ от 42 медицински специалисти в 4 клиники в София, 1 клиника в Пловдив и 1 клиника във Варна. Още при постъпването им в болничното заведение, след поставянето на диагнозата, пациентите ще преминават обучение за заболяването, начините за контролирането му и избягване на възможни негативни последици.
В рамките на програмата състоянието им ще бъде следено ежемесечно, в рамките на 6 месеца, чрез телефонно обаждане от от call center на консултантите на НПО, като контролния им преглед ще е в края на 6-я месец.
Крайната цел е да се подобри ефекта от лечението на пациента, да се изгради връзка лекар-пациент, да се популяризират съвременните медицински знания и новости и да се съдейства за контролиране състоянието на болния след изписването му от болницата.
Задължително е обаче пациентът да се придържа към назначеното му лечение.

2.Факултет Остеоартроза

Остеоартрозата, съставлява 50% от всички ревматични болести, се характеризира с настъпващи дегенеративни промени в ставния хрущял и последващо разрастване на костната тъкан. Според различни проучвания, между 12-15% от населението страда от остеоартроза, а при хората над 70-годишна възраст процентът скача на 50-70%. Остеоартрозата се подценява като заболяване. Пациентите обаче отиват на лекар в
напреднал стадий на заболяването. А ненавременното му лечение води до тежки усложнения и дори инвалидизация. Голяма част от хората се самолекуват с НСПВС, чиито рискове от неправилната им употреба са свързани предимно със стомаха.
Остеоартрозата може да причини сериозни деформации, които да окажат влияние върху подвижността на човек. Целта на всяка терапия за подобни заболявания е да се подбере правилният терапевтичен метод, който да овладее болката в ставите и да забави прогресията на болестта за възможно най-дълъг период.
Обучителните модули по този факултет ще бъдат реализирани под формата на индивидуални обучителни беседи от 40 медицински специалисти от страната, ортопеди и невролози, с 1600 пациента, с остеоартроза и такива, при които се наблюдава риск от развитие на язви на стомаха и/или дванадесетопръстника, в рамките на месец.
3.Факултет Онкология – рак на млечната жлеза и рак на простатата

Онкологичните заболявания са една от водещите причини за смъртност в съвременното общество.
Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. То представлява онкологичен процес, при който здрави клетки от млечната жлеза дегенерират и се трансформират в туморни, като се делят и мултиплицират, докато се превърнат в тумор.
Ракът на простатата се смята за един от основните здравословни проблеми сред мъжете. Това заболяване, за разлика от други видове онкологични заболявания, се характеризира с бавно развитие, по-конкретно в жлезистите клетки, изграждащи простатата, като развитието му е под влияние на мъжките полови хормони, т.е. за прогресията на заболяването е необходим тестостерон.
С реализирането на този обучителен проект се цели да се създаде програма, която от една страна да помага на пациента да разбере повече за болестта и да развие у себе си умения за преодоляване на кризата и приемане на болестта, така и да има ефекта на профилактика – спомагаща за предотвратяване на рецидиви.
Принципът на програмата се организира около реализирането на семинарни обучения на пациенти, проведени от екип от медицински онколог, медицинска сестра и обучен представител на НПО за пациенти от съответното лечебно заведение.
Обучителните модули по този факултет ще обхванат над 1000 пациента и ще бъдат реализирани едновременно, в рамките на 5 месеца от 57 медицински специалисти, в различни онкологични лечебни заведения от мрежата на организираната онкологична помощ в общо 15 града- София град, София област, Благоевград, Враца, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Русе, Велико Търново, Габрово и Плевен.
Програмата предвижда и работа в група върху емоционалните преживявания, предизвикани от спецификата на заболяването, съчетана с изясняване и обучение в някои от основните насоки и подходите за включване на пациента като активен участник в лечението.

4.Факултет Биполярно афективно разстройство

Биполярното афективно разстройство(БАР).  е една от 10-те водещи причини за инвалидизация според Световната здравна организация. Независимо, че съществуват много ефективни лечения, прилагането им често е осуетено от несъдействие, а функционалното възстановяване на пациентите нерядко изисква други подходи освен психофармакологичните средства. Сред тези подходи психообучението се налага като относително евтино, достъпно и ефикасно. То е едновременно терапия – помагаща пациента да разбере повече за болестта и да развие у себе си умения за избягване на нежелани емоционални реакции, и профилактика – помагаща за предотвратяване на рецидиви.
Целта на проекта е да повиши чувствителността у извънболничните психиатри към ефикасни методи на психообучение и да създаде предпоставки за рутинното им приложение при БАР.
Обучителните модули по този факултет ще се провеждат на семинарен, фамилен и индивидуален принцип в рамките на 6-месечен период.
Планиран брой обучени пациенти е 420, а броя на медицински специалисти - 30 извънболнични психиатри с ежедневна клинична практика

Няма коментари:

Публикуване на коментар