Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

Несебър и Созопол представиха съвместна изложба в града на ЮНЕСКО


Дни след подписването на примирието между Несебър и Созопол в града на ЮНЕСКО бе открита съвместната изложба „Музика, танц, театър в древността”, включваща находки и от двата старинни града. Кметът на Община Несебър Николай Димитров, директорката на Музей „Старинен Несебър” Петя Кияшкина, директорът на  Археологически музей – Созопол Димитър Недев, дългогодишния проучвател на Некропола на Аполония доц. Кръстина Панайотова и директорът на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински се събраха на 18 май, за да открият изложбата, посветена на Международния ден на музеите, който тази година премина под мотото „Музеите в един променящ се свят: Нови предизвикателства, нови вдъхновения”.
Петя Кияшкина сподели с присъстващите, че изложбата е съвместно дело на Музей „Старинен Несебър” и Археологически музей – Созопол, който безвъзмездно е предоставил едни от най-ценните си експонати. И двата музея са подбрали интересни паметници, подчинени на голямата тема за изкуството в древността, като повечето от тези паметници са открити през последните години при археологически проучвания в некрополите на двата града.
Кметът Николай Димитров, поздрави всички работещи в музейното дело с Международния ден на музеите. Той изказа радостта си, че двата старинни града са се обединили, за да покажат своите ценности, някои от които със световно значение. Градоначалникът допълни, че пожеланията отправени към кмета на Созопол по време на примирието, с подарената кирка да открият още нови находки, са се сбъднали, защото само преди дни, в Созопол бе открита стара винарна. Николай Димитров пожела още много находки и в двата древни града, както и много бъдещи успехи на съвместната им изложба, която освен на местно, да бъде показана и на национално равнище. В отговор на това, доц. Вагалински допълни, че вече има идея през есента, изложбата „Музика, танц, театър в древността” да гостува на Националния археологически музей в София, където да бъде изложена редом с много други значими предмети от историята на България.
Един от най-интересните предмети от Несебър, представен на изложбата е сиринкс, изработен от бронз, който бе открит преди две години в некропола на града. Сред експонатите, собственост на Несебърския музей, най-впечатляващи са различните теракотови статуетки – на жени, държащи тимпан, танцуващ Ерос, протоме на жена с две танцуващи фигури и др. Чашите с релефна украса, т.н. мегарски чаши (ІІ век пр. Хр.), също са притежание на Несебърския музей.
Созополският Археологически музей представи в изложбата едни от най-ценните си експонати от богатата си колекция червенофигурни съдове. Двата кратера от първата половина на ІV век пр. Хр. показват сцени с танцуващи младежи и девойки, а върху каликса-кратер е изобразена сцена на седяща и свиреща на тимпан девойка и друга танцуваща права. Особено ценно е ойнохоето от края на V век пр. Хр. с изобразени Музите, покровителките на изкуствата, дело на Еретрийския художник. За изложбата в Несебър Созополският музей е подбрал и няколко теракотови статуетки, сред които особено впечатляват двете акробатки. В изложбата може да бъде видяна и единствената открита досега в България флейта, изработена от кост, датираща се в V век пр. Хр. Освен с богатите експонати, изложбата впечатлява и с начина на експониране и аранжировка, дело на художника Георги Гьонев.
Изложбата „Музика, танц, театър в древността” ще остане в Археологическия музей на Несебър до месец ноември, за да може да бъде видяна от многобройните туристи, посещаващи музея през лятото, а също така и от специалистите по антична археология, които ще се съберат в началото на месец октомври в Несебър за Международната конференция „Античните некрополи по Черноморското крайбрежие”.





Няма коментари:

Публикуване на коментар