Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

Всеки втори американец спи на работното си място

Близо 55%  от  американците  т.е. един на всеки 10 анкетирани признал,че заспива на работното си място, поне веднъж седмично. 7% задрямват в църква, 6% в обществения транспорт, а 4 % в тоалетната.
Това сочат резултатите от изследване, обхванало 1000 души, на неправителствената организация Better Sleep Council, която рекламира значението на съня за доброто здраве и качеството на живота, съобщи Франс прес.
Мъжете са по-склонни да заспят където и да е, отколкото жените, показва още изследването на организацията, която се ползва с подкрепата на Американската асоциация на производителите на дюшеци и обяви месец май за месец на по-добрия сън.
Освен това 60% от участниците в изследването заявили, че предпочитат съня пред секса.
-----
И 1/4 от европейците също заспиват на работното си място. Ирландците са начело на класацията на "дремещите", а холандците най-успешно прикриват или "укротяват" прозявката си - това са само някои от изводите на група финландски психолози и социолози, изследвали поведението повече от 21 хил. души на работното им място.
Прекалено дългият работен ден, който мъжете и жените най-често започват недоспали, досадната рутинна работа, безкрайните и най-често празни от съдържание маратонски заседания и срещи, взирането в монитора на компютъра карат често служителите в Европа много пъти да задремят, а понякога дори и  направо да заспят на работното си място или по време на служебна среща, обобщават изследователите.
Над 24% от анкетираните жени и мъже признават това , като всички съобщават, че са се опитвали да останат будни, но колкото повече са се стараели, толкова желанието им за сън е било по-силно.
Над 40 % от ирландците, участвали в анкетата, казват, че много често са изпадали в дълбок сън на работа, най-често на бюрото, а 80 % от холандците завяват, че никога не са заспивали в офиса.
Те обаче добавят, че са постигнали изключително добри резултати в прикриването на прозявката, която предхожда дрямката.
Учените предлагат като решение различно работно време или специални "възстановителни почивки" в работно време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар