Translate

вторник, 22 май 2012 г.

Всеки втори у нас е в страх за личните си данни или около 47% oт пациентите имат доверие на администраторите


Хоспитализираните в болница не знае няма ли да изтече информация и дали личните им данни се съхранява на сигурно място така, както е по закон.
 Близо 47% oт анкетираните имат обаче доверие на администраторите, медицинските сестри и лекарите, че имената, ЕГН-тата, адресите и всичко, записано в документите им, се пазят в тайна.
Това показват резултатите от проучване, извършено от Healthgrouper.com в България, Сърбия и Македония. В сравнение с тези две страни нашите болни имат най-високо доверие в сигурността на личните данни, които се съхраняват на ниво здравно заведение.
Най-ниска степен на доверие по отношение на защитата на личните данни в здравните заведения е установена в Сърбия, където само 28,7% от всички анкетирани участници в изследването са отговорили с „да”.
47% от пациентите, лекувани в частни здравни заведения, са заявили, че имат доверие и че техните лични данни са защитени, което е почти двойно по-голямо в сравнение с доверието в държавните здравни заведения – 24%. И в двата типа здравни заведения обаче все още е голям процентът пациенти, които не са информирани кой има достъп до данните за тяхното лечение-40%.
У нас 42% от пациентите лекувани в държавните лечебни заведения и близо 54% в частното здравеопазване, смятат, че техните данни са защитени, а 30,7% отговарят, че не знаят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар