Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

Няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места и в работни помещения влиза в сила от 1 юни 2012 г., реши Народното събрание. Депутатите окончателно приеха част от промените в закона за здравето. Забранява се пушенето в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение, на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви. Забраната ще важи също така и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. По изключение се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. В обособените самостоятелни помещения не се разрешава присъствието на лица под 18-годишна възраст. Обособените самостоятелни помещения се отделят с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, обозначават се ясно и в тях се изгражда вентилационна инсталация. Министерският съвет определя с наредба изискванията, на които трябва да отговарят обособените самостоятелни помещения“, пише в Закона за здравето.
„Ограниченията, които фашистка Германия въвежда за тютюнопушенето, са много по-леки от тези, които вие въвеждате. Да ви имам демокрацията, колеги!“, заяви независимият депутат Кирил Гумнеров по време на обсъждането, чието изказване предизвика голямо оживление в залата.
Депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов пък призова и за забрана на патладжана, защото и в него се съдържал никотин.
90 депутати гласуваха „за“ поправките в Закона за здравето, 7 – „против“, а 6 се въздържаха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар