Translate

вторник, 22 май 2012 г.

Имуноглобулинът да бъде реимбурсиран на 100% от НЗОК


От организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България настояват иммуноглобулинът, основен животоподдържащ венозен медикамент, който се влива на всеки три месеца, за лечение на лупус да бъде реимбурсиран на 100% от НЗОК.
Лупусът е автоимунно животозастрашаващо заболяване, което предизвиква възпаление на различни тъкани и органи като в зависимост от локализацията може да увреди кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите, нервната система и други органи.
Заболяването протича с периоди на обостряне и на ремисия, диагностицира се трудно и е необходима консултация със специалист ревматолог, достъпът до който обаче е ограничен. От лупус боледуват предимно млади жени в детеродна възраст между 18 и 45 години, но могат да бъдат засегнати хора от всяка възраст и пол, включително и деца.
Стойността на лекарството за този тримесечен период възлиза на 1000 лева. Голяма част от пациентите в страната не могат да си го позволят, тъй като преживяват само на една инвалидна пенсия и се налага да пътуват за процедурите, обясни председателят на организацията Цвета Апостолова.
В 10 области на страната няма ревматолози изобщо, а 30% от тези специалисти не работят със здравната каса, поясни тя.
Болните от лупус не могат да бъдат окончателно излекувани, но при добра терапия постигат стабилизиране. Тогава могат да живеят и работят нормално.
У нас няма данни колко пациенти страдат от заболяването. А настояването пред МЗ за пълна реимбурсация на лекарството датира от 2009 г., когато е организирана и подписка, но исканията на организацията не са чути и до днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар