Токийското кметство има намерение да отмени ограниченията за приготвянето на отровната риба фугу или рибата балон след почти 60 години строга регулация и лицензионен режим за този продукт.
Всяко заведение ще има правото да сервира на посетителите си този деликатес, но само ако купува рибата вече почистена от отровните й части.
Рибата е известна сред любителите на силни усещания, защото съвсем малко количество от отровата, което остава в блюдото, предизвиква лека еуфория. По-голямата естествено доза води до смърт.
Всяка година в Япония се регистрират около 30 случая на отравяне. 60% от случаите завършват със смърт. Пикът е през 1974 г., когато почиват 34 души.
Фатална доза може да се получи дори само при докосване с голи ръце до вътрешностите на рибата.
Досега желаещите да се научат да приготвят деликатеса бяха длъжни в продължение на две години да чиракуват при опитен готвач, след което държат писмен и практически изпит, за който плащаха сума, равностойна на около 220 долара. Най-важното в процеса на обучение бе да се научат да отделят частите на рибата, които стават за ядене, от органите, пълни със смъртоносната отрова тетродотоксин - 25 пъти по-силен от отровата, използвана за лов от индианците край Амазонка - кураре, и 275 пъти по-силна от цианидните препарати.
Няма коментари:
Публикуване на коментар