Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

От октомври 2012 г. от японските ресторанти няма да се иска лиценз, за да предлагат отровната риба фугу


Токийското кметство има намерение да отмени ограниченията за приготвянето на отровната риба фугу или рибата балон след почти 60 години строга регулация и лицензионен режим за този продукт.
Всяко заведение ще има правото да сервира на посетителите си този деликатес, но само ако купува рибата вече почистена от отровните й части.
Рибата е известна сред любителите на силни усещания, защото съвсем малко количество от отровата, което остава в блюдото, предизвиква лека еуфория. По-голямата естествено доза води до смърт.
Всяка година в Япония се регистрират около 30 случая на отравяне. 60% от случаите завършват със смърт. Пикът е през 1974 г., когато почиват 34 души.
Фатална доза може да се получи дори само при докосване с голи ръце до вътрешностите на рибата.
Досега желаещите да се научат да приготвят деликатеса бяха длъжни в продължение на две години да чиракуват при опитен готвач, след което държат писмен и практически изпит, за който плащаха сума, равностойна на около 220 долара. Най-важното в процеса на обучение бе да се научат да отделят частите на рибата, които стават за ядене, от органите, пълни със смъртоносната отрова тетродотоксин - 25 пъти по-силен от отровата, използвана за лов от индианците край Амазонка - кураре, и 275 пъти по-силна от цианидните препарати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар