Translate

вторник, 22 май 2012 г.

Без талон от ОПЛ за гинеколог и педиатър

Личните лекари против идеята пациентите да ги прескачат


От новоучредената Национална асоциация на специалистите от извънболничната медицинска помощ (НАСИМП), която бе създадено в началото на този месец, ще настояват пред НЗОК в НРД 2013 да залегне възможността бременните, децата, хората със счупвания и травми по крайниците и пациентите с обострени състояния, които не са спешни, а неотложни, да могат да се преглеждат безплатно и направо при лекаря -специалист от доболничната помощ, без талон от ОПЛ.
По думите на д-р Георги Ставракев, акушер-гинеколог в Пловдив, председател на НАСИМП  и дългогодишен зам. председател на БЛС, това ще разтовари ОПЛ и те ще имат повече време да извършват профилактика сред записаните в листата им пациенти.
Направления от джипито да не се налагат въобще за всички заболявания и състояния, при които е видно, че даден човек се нуждае от специализирана помощ и консултация при специалист, поясни той.
Според него не е логично човек с фрактури на костта да се разкарва от кабинет на кабинет, при положение че това може да усложни състоянието му и дори да доведе до увреждания.
Сегашната възможност да се ползват неограничен брой направления от бременните за акушер-гинеколог и от децата за педиатър д-р Ставракиев определи като „псевдооблекчен достъп”.

Все още не сме коментирали конкретно възможността някои пациенти да ползват лекар специалист безплатно без талон от общопрактикуващия лекар, каза за „Монитор” управителят на НЗОК д-р Пламен  Цеков. Той определи искането като резонно и практично и увери, че то ще бъде обсъдено при новото рамково договаряне.
Идеята не е приложима,объркването ще е тотално и лекарите специалисти ще се оправдават, че лимитът им за работа с касата е свършил, за да накарат хората да си плащат, контрира д-р Атанас Пелтеков от управителния съвет на НСОПЛБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар