Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

На Трифон Зарезан поморийци тачат виното и предците си

От хилядолетия традицията на древния празник не е прекъсвала за хората по морето.
На Трифон Зарезан хората в Поморие отбелязват не само празника на лозята и виното, но и ритуално си спомнят за своите корени и предци, от които са наследили една от най-древните традиции в света на винопроизводството. Този емблематичен за България лозарски регион издига празника Трифон Зарезан като един от най-тачените в патримонуима на своето културно наследство. Здраве за лозарите и плодородие за лозята измолиха с литургия днес край лозовите масиви на поморийското село Каменар. Наследниците на древната столица на виното почетоха светецът-лозар Св. Трифон. По традиция организацията беше поверена на взаимоспомагателната кредитна кооперация на частни земеделски стопани „Поморийски стопанин”, в която повече от 40% от членовете се занимават с лозарство.
За поредна година кметът на община Поморие инж. Петър Златанов стана избраникът на кооперацията за ритуалното зарязване на лозята Както повелява християнската традиция, инж. Златанов напои земята с червено вино и отправи древната благословия „берекет да има и виното да прелива през праговете”. Инж. Златанов припомни, че основният поминък на древните анхиалци е бил именно в тези лозя и с ежегодната почит към земята, която ги ражда, поморийци почитат и своите корени. На лозарите поръча да се грижат с любов за всяко зрънце грозде, защото само с любов се прави хубаво вино
В момента в Поморие се гледат 29 705,9 дка лозя, от които най-голям дял имат винените- 27 394, 4 дка. Отличните условия за лозарство и градинарство от векове са привличали хората към морската община. Числата показват, че тенденцията се е запазила и днес, като при 120 426,6 дка обработваема земеделска земя, едва 5 000 дка в района пустее. Всяка година тонове тракийски мавруд, каберне совиньон, мерло, мускат отонел, юни блан, димят, памид се превръщат в течна радост за любителите на виното и украсяват масата на всеки празник. Освен в България, „черноморското злато” на Поморие се реализира успешно в Япония, САЩ, Русия, Франция, Германия, Англия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар