Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Вируси принуждават мастните клетки да растат и да се размножават по-активно

Затлъстяването не може да бъде резултат само от неправилното хранене и отсъствието на задължителното физическо натоварване. То е наднормено развитие на мастната тъкан. Затлъстяването обаче се развива не следствие на неконтролируем апетит. С него може да се заразите. А да се предпазите от заразата трябва да постъпите точно така, както и с другите вируси – да миете ръцете си по-често!
Учените конкретизират – става въпрос за така наречените аденовируси 36 и 37.

Учените са установили, че именно тези вируси принуждават мастните клетки да растат и да се размножават по-активно. Засега причината не е открита. Известно е обаче, че над 20 % от американците са хронично заразени с аденовируси ­и това са именно дебелаците.
За последните 30 години броят на дебелите хора се е удвоил и продължава да се увеличава със застрашителни темпове. Днес на Земята хората с наднормено тегло са 1.5 милиарда, още 500 000 са дебелите. Това сочат резултати от изследване на СЗО, цитирано от списание Lancet.
Пълнотата съвсем не е явление само във високоразвитите западни страни. Най-много дебелаци има в малката тихоокеанска държавица Науру, а най-малко ­ в Япония. От развитите страни по излишни килограми водят САЩ, но те съвсем не са първи по плътност на дебелото население.
За определяне на излишното тегло се използва т.нар. индекс на телесната маса (ИМТ) или BMI (Body Mass Index).
Как се пресмята ИТМ
1. Измерете височината си в метри и я умножете сама на себе си.

2. Измерете теглото си в килограми.

3. Разделете теглото на височината в метри на квадрат

Ако например сте високи 1,6 метра и тежите 65 килограма, изчислението ще бъде: първо, 1.6 x 1.6 = 2.56. След това 65: 2.56 = 25.39. Вашият индекс на телесната маса е 25,39.
.
Индекс на телесната маса (ИТМ)
Под нормалното тегло: по-малко от 18,5

Нормално тегло: 18,5 - 25

Наднормено тегло: 25-29,9

Затлъстяване: над 30

Ужасно затлъстяване: над 40

За последното десетилетие ИМТ при мъжете в света е скочил средно с 0,4 единици. При жените цифрата е още по-голяма ­ нарастване с 0,5.

Няма коментари:

Публикуване на коментар