Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

За укрепване на имунитета и профилактика на много заболявания яжте не по-малко от 10 кг лук годишно

Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е използвано като лекарство, заради уникалните му свойства.
Още от четвъртото хилядолетие преди новата ера и до днес науката го цени заради високото му съдържание на сухо вещество (10-20%), в това число захари (глюкоза, фруктоза, захароза) - 7-10% и белтъчини -2-3%.
Изображения на този зеленчук се намират върху стените на египетските пирамиди. В древна Гърция е бил смятан за свещено растение. Древните славяни са имали такава мъдрост; „Лукът от 7 болести лекува".

Лукът съдържа голямо количество различни минерални соли, витамини, ефирни масла, притежаващи бактерицидни свойства. В него още се съдържат витамин С (в листата – 35 мг), витамин В1 - до 60 мг, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. А етеричните масла му придават пикантен вкус и своеобразна миризма.
Лукът е ефикасен, колкото и аспирина. Това се дължи на голямото количество синапено масло, съдържащо се в него. Веществото алицин предотвратява възпалението и схващането на мускулите.
Интересното е, че 70 на сто от витамините на лука се съхраняват и след топлинна обработка.
Полезните свойства на лука го правят незаменим. Освен фитонцидите, които убиват микробите, в него има цяла „аптека". А по калоричност той се конкурира е картофите: в 100 г лук се съдържат 90 ккал. А само 70 г зелен лук дава на организма ни дневната доза аскорбинова киселина. И така: лукът укрепва имунитета, „дезинфекцира, атакува инфекции, Според френски учени редовната му употреба намалява заболеваемостта от рак на гърдата.
Най-нови изследвания на японски учени доказват и други забележителни качества на лука - той забавя процесите на стареенето. Попаднали в кръвта, серните съединения от лука въздействат благоприятно на някои много важни за организма зони. Така се подмладяват и клетките на мозъка, отговарящи за емоцията и паметта.Лукът влияе положително на храносмилателната система, повишава апетита, ако се яде суров, подобрява дейността на черния дроб и жлъчката.
В лука се съдържа вещество, което умъртвява бактериите и вирусите, На него обаче не може да се разчита, ако лукът се консумира двайсетина минути след като е бил нарязан и сложен в салатата, тогава вече няма това антибиотично въздействие.
Всеки ден по една глава лук - това очевидно е най-доброто превантивно средство срещу настинките. Достатъчно е в продължение на 3 минути да се дъвче лук, за да се унищожат бактериите в устата.
Силен имунитет, намаляване на захарта и холестерола в кръвта, нормално артериално налягане - това съвсем не е пълният списък на полезните свойства на лука!
-----
• Преварената вода, в която сме сложили няколко глави лук, се е използвала от нашите баби като лек срещу главоболие и ставни болести.
• Благодарение на серосъдържащите вещества кашицата и сокът, от кромид лук се използват при пъпки и обриви, при изгаряния, като противовъзпалително средство.
• Лукът има също избелващо действие и се използва за премахване на1 лунички и пигментни петна.
• При хрема залейте ситно нарязан лук и чесън със същото количество вряла вода, оставете да престои една нощ. Прецедете, разредете по равно с нерафинирано растително масло, след това добавете прясно изцеден сок от алое или каланхое (2-3 капки на 50 смес). Капките за нос са готови.
• При хрема също помага вдишването на фитонциди през чучурчето на порцеланов чайник, на дъното на който е насипана кашица от лук или чесън.
• Лукът притежава диуретични свойства и е превъзходно заздравяващо средство. За тази цел се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица сок от лук. С пресен сок от лук се лекуват и възпаленията в устната кухина.
• Кашичката от лук помага при гнойни възпаления, при грип и бронхити. 3 пъти дневно в продължение на 10-15 минути в носа се поставят тампони, напоени със сок от лук
• Смачканият лук, смесен с мед, и изпърженият в краве масло лук помагат при кашлица. А в съчетание с чаша горещо мляко той облекчава болките в стомаха и нервните разстройства.
• Сокът и кашичката от лука са ефективно средство и при окапване на косата.

Много внимателни с него трябва да са хората с проблеми в лигавицата на стомаха иличервата, тъй като фитонцидите, съдържащи се в този зеленчук, могат да я раздразнят.

Ака имате проблеми с черния дроб, опитайте следното: почистете 1 кг лук и го смелете през месомелачка, добавете 2 чаши захар и получената каша варете в тенджера, докато тя не заприлича на мед. Охладете я и приемайте по 1 с.л. преди всяко ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар