Translate

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Информационен център в помощ на пациентите стартира Националната пациентска организация

Информационният център на Национална пациентска организация (НПО) цели да се улеснят и обучат пациентите за работа с новите процедури, да се намали вероятността от възникване на административни пречки и да се обезпечи безпроблемното преминаване на лекарствата от МЗ към НЗОК.
От 1 март 2011 г. по новите процедури ще се отпускат лекарствата за следните заболявания: акромегалия и хипофизарен гигантизъм, белодробна хипертония, болест на Фабри, кистозна фиброза, болест на Гоше, болест на Уилсън, сърдечно, бъбречно и чернодробно трансплантирани пациенти, хипопитуитаризъм, синдром на Търнър, синдром на Прадер-Вали, злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на ендометриума, злокачествено образувание на простатната жлеза, бета-таласемия и вродени коагулопатии.
На сайт на НПО - www.npo.bg - е разработена специална секция, която съдържа изчерпателна информация относно реда и стъпките за отпускането на лекарства за всяко отделно заболяване, описание на необходимите документи, които трябва да се набавят, къде и как се подават документите, към кого да се обърнат пациентите при възникване на казус, къде и как ще става получаването на лекарствата.
Необходимите образци на документи за различните заболявания са налични за изтегляне в PDF формат в секцията "Проекти".
Пациентите могат да получат информация и на горещата линия 0700 10 515, всеки работен ден от 11 до 17 часа, като разговора се таксува на цената на един градски разговор.
Информационният център ще продължи да функционира и занапред, във връзка с плановете на МЗ за прехвърляне и на други лекарства за онкологично болни и хемодиализирани към НЗОК. За целта вече са сформирани работни групи към МЗ. Представители на пациентите в работните групи са г-жа Теодора Захариева от Български пациентски форум и д-р Станимир Хасърджиев от НПО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар