Translate

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

От менюто на децата в яслите ще се извадят консервите, тежките меса и мазнините

Филета от месо и риба ще доставят в детските ясли само фирмите, спечелили обществена поръчка. Това предвижда проекторецептурник за детското хранене от нула до три години, който се очаква да е готов до края на тази година, съобщи доц. Веселка Дулева, ръководител на секция "Хранене и обществено здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве. Той се разработва в сътрудничество с няколко детски ясли в софийските квартали "Красна поляна, "Западен парк", "Люлин", както и от Кюстендил, Габрово и Перник.
Ястията с кайма ще трябва да са от мляно месо, но изискването е то да бъде без сухожилия, кости и без видими мазнини. Продуктите трябва да са качествени, но не е поставено условие, задължително да са "Стара планина", каза д-р Дулева. От Агенцията по храните обаче ще предложат той да е задължителен.

Предимно от пресни или замразени зеленчуци ще се приготвят ястията за малчуганите. Само в краен случай от консерви.
Зърнените храни задължително ще присъстват в дневното меню на децата, тъй като са богат източник на енергия и растителни влакнини и са в основата на хранителната пирамида.Предвижда се дори и в някои супи да се влагат зърнени компоненти (овесени ядки, булгур и др.).
Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод.
В продуктите, с които се приготвя детската храна, ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини в това число и наситени мазнини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар