Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Близо една трета от българите са се лекували със средства на нетрадиционната медицина

30% от българите някога са се обръщали за помощ към хомеопати, билкари, народни лечители и други представители на т.нар. конвенционална медицина, за да решат свой задравословен проблем. Това сочат данните от специално национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на в. „Класа“.
Здравната реформа продължава да е само проект в очите на обикновените пациенти, те така и не виждат все още реално подобрение. Това, както и много други фактори, карат немалко хора да се обръщат за помощ към хомеопати, билкари, народни лечители, иглотерапевти и други подобни лечители.
Посещенията при народни лечители и билкари са най-популярният метод за лечение след стандартната медицина. 16% от българите са ползвали услугите на такъв вид лечители, като процентът е значително по-висок сред хората над 55-годишна възраст, както и сред жителите на малките градове.
Хомеопатите са вторите по посещаемост – почти една десета от населението е посещавало такъв вид лечител в живота си. За разлика от народните лечители, хомеопатите са най-популярни сред жителите на столицата – 16% от населението на София е лекувало свой здравословен проблем с помощта на тази практика.
Напук на споделяните от много хора мнения, че нетрадиционната медицина е „бабини деветини” за необразовани хора и жители на селата, данните разкриват тенденцията за относително по-висока популярност на този вид здравни грижи сред висшистите и хората с висок материален статус.
Например, 20% от висшистите и 26% от хората с материално положение над средното са посещавали хомеопат, при средно за страната 9%. 5% от хората с диплома за висше образование са ползвали помощта на специалисти по източна медицина, което е над два пъти повече от средното за цялото пълнолетно население.
Най-често разпространената представа за традиционната медицина като цяло е мнението, че тя като цяло е по-полезна за организма на пациента от обикновената масово разпространена медицина, която в общия случай ползва химически препарати за лечение. На това мнение са над една трета от анкетираните – 37%, а най-много поддръжници то намира сред най-младите (18-25 г.), жителите на столицата, както и т.нар. модерни хора.
Една четвърт от анкетираните пък подкрепят тезата, че нетрадиционната медицина лекува не само симптомите на болестта, а и нейните причинители. Тази теза е най-разпространена сред хората с висше образование и по-модерните българи.
Въпреки твърденията на някои лечители и пациенти, че нетрадиционната медицина лекува болести като рак, мнозинството от населението остава скептично по този въпрос. Едва 15% от анкетираните вярват в чудодейния ефект на неконвенционалното здравеопазване.

Изследването е проведено през първите дни на месец януари, национално представително е и обхваща 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
В-к "Класа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар