Translate

понеделник, 14 февруари 2011 г.

При жените сърцето е по-малко от мъжкото,поради което бие и по-бързо

При жените то извършва средно 80-90 удара в минута, а при мъжете - 60-70.
Кръвта при представителите на силния пол е средно с 10% по-гъста, което е предпоставка за по-лесното образуване на тромби.
3 пъти по-често мъжете получават ранни и внезапни инфаркти инфаркти или инсулти, особено във възрастта между 40 и 55 години. По-често засегнат е типът "мачо" т.е. най- агресивните и сексуални мъже. Самотните мъже обаче имат по-издръжливо сърце.
При жените "инфарктното" време е след 60-65-годишна възраст, когато те понасят по-тежко сърдечните пристъпи и по-често умират от тях. Данните на Американската асоциация за здраве показват, че 54% от смъртните случаи, в резултат на сърдечно-съдови заболявания, са жени.
Теглото на женския мозък е с 12% по-малко от това на мъжкия и затова кръвоснабдяването в него е с 1,3 пъти по-активно.
Учените от университета на Пенсилвания са установили, след направено томографско изследване на 200 души, във възрастовия диапазон 18 - 80 години, че тъканите на мъжкия мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото тези на женския. През много отдели на женския мозък за едно и също време протича с 15% повече кръв, отколкото в същите отдели на мъжкия. Вероятно това е и причината мъжете по-често да получават инсулти или да страдат от болестта на Алцхаймер.
След 45-годишна възраст невроните на мъжкия мозък започват да се обновяват с 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените и затова деменцията (старческото слабоумие) по-често се среща при мъжете.
Инфекциозният паротит (заушката), при момичетата не влияе върху здравето им, докато при момчетата е рискова за безплодие.
Рубеолата обаче е по-опасна за жените, тъй като може да повлияе на репродуктивната им функция. Ако жената боледува от нея по време на бременност, в 50% от случаите детето се ражда с различни аномалии.
3 пъти по-често циститът засяга жените. Поради особеностите на строежа на пикочните пътища (женският канал е по-къс) инфекцията по-често попада в техния пикочен мехур. Уретритът пък е повече мъжки проблем.
За жените целулитът, уви, е физиологическа норма, вторичен полов признак. Ако той се среща при мъжете, това е сигнал за нарушения в ендокринната система и е необходимо да се проверят хормоните на задстомашната и щитовидната жлеза.
Остеопорозата е най-често срещана при жените в периода на климакса - костите стават по-крехки поради заниженото съдържание на калций. А за калциевия обмен отговарят женските хормони - естрогените.
Засиленото окосмяване при жените е признак за хормонални проблеми. Ако на дамите започнат да растат косми по гърдите, то това говори за маскулинизация - ендокринно разстройство, свързано с повишеното изработване на тестостерон или за неправилно лечение с хормонални препарати.
Мъжете страдат 2 пъти по-често от язва на стомаха, отколкото жените.
Женският имунитет е с 1,5 пъти по-силен от мъжкия, затова жените имат по-висока устойчивост към всички инфекции - от хрема до СПИН.
Цироза на черния дроб се среща при мъжете 4-5 пъти по-често.
Шизофренията е почти еднакво разпространена и сред двата пола, но все пак мъжете, страдащи от нея, са малко повече.
Жените чуват по-добре - те възприемат звуците в областта на високите честоти и затова успяват да уловят повече гласови оттенъци. Но с очите не е така - те по-трудно определят разстоянието до определен предмет, особено при недостиг на светлина.
При мъжете хипоталамусът е с 1,3 пъти по-голям и половият хормон тестостерон се изработва в голям обем. Затова в секса мъжете като правило са по-активни и дори агресивни.
Температурата на мъжкото тяло е средно с 0,2 градуса по-висока.
В мъжкото тяло има с 1,5 пъти повече потни жлези.

Няма коментари:

Публикуване на коментар