Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Хигиената на устата има пряко отношение към цялостното здравно състояние на човек


Хората трябва да са наясно, че миенето на зъбите няма само естетическа функция, тъй като не миенето на зъбите, може да доведе до сърдечен удар, е заключението на Хауърд Дженкинсън, професор по орална микробиология, от университета в Бристол, пише в. „Дейли телеграф".
Британският експерт открил, че една обикновена стрептококова бактерия, която причинява зъбни кариеси и болести по венците, може да поеме по кръвния поток и впоследствие да доведе до образуването на съсирени, които от своя страна водят до сърдечни удари и атаки, вземащи всяка година милиони жертви в глобален мащаб.
Принципно бактерията живее във венците, но когато те кървят, може да влезе в кръвта. Веднъж проникнала, бактерията ползва протеина PadA, намиращ се на повърхността й, за да принуди кръвните телца да се свързват, за да се защитят. Формациите впоследствие може да прераснат в съсиреци, които да намалят притока на кръв до сърцето и мозъка и да причинят проблеми. Кръвните телца обвиват и бактерията и така тя остава недосегаема за антибиотиците. Изследванията оттук нататък трябва да се насочат към разработването на механизъм, който да пречи на протеина от бактерията да кара кръвните телца да се групират и така да образуват тромби, обяснява Дженкинсън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар