Translate

понеделник, 25 октомври 2010 г.

Акцентът в изследванията на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) тази година е върху затлъстяването в детска възраст


От 27 до 31 октомври в НДК, в рамките на "Алея на здравето", във връзка с Международния ден за борба със затлъстяването, ще се извършват безплатни антропометрични измервания и консултации. Ще се правят още измервания на индекса на телесна маса, процент и количество на мастна маса в организма и наличието на кардио-васкуларен риск. Освен това ще бъдат демонстрирани и нови диетични продукти за профилактика и лечение на затлъстяването, съобщи доц. Светослав Ханджиев, председател на асоциацията.
По последни данни в света около 525 милиона възрастни са със затлъстяване, а лицата, над 18 годишна възраст, с наднормено тегло са над 1,5 милиарда.
Епидемията от затлъстяването на деца засяга всички страни. Над 155 милиона деца в ученическа възраст са с наднормено тегло.
Затлъстяването в Европа се е увеличило с около 30 % през последните 10-15 години. Според изследване на деца от 11 до 17 годишна възраст в ЕС - на челно място са тийнейджърите от Великобритания, следвани от връстниците си в Италия, Кипър,
Ирландия, Гърция, България и други държави. Най-нисък процент на децата със затлъстявания са в Германия, Чехия и Словакия.
Увеличаването на честотата на затлъстяването води до епидемия и от захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременна смърт, посочи проф. Ханджиев.

------
BASORD е съорганизатор на 5-годишна национална програма за превенция и лечение на детското затлъстяване, в рамките на общоевропейски научен проект. Целта на програмата е да се обхванат над 10 000 деца в училищна възраст, техните родители и учители, като по време на програмата те ще бъдат обучавани на здравословен начин на живот (хранене, двигателен режим и т.н.).
Програмата стартира в края на тази година с безплатни измервания на антропометрични параметри на децата. 
-------
По данни на Националния център за опазване на общественото здраве близо една трета от първокласниците тази година са с наднормено тегло. 
Около 60 % от българите са с наднормено тегло и с различна степен на затлъстяване. Сочат данните на Българската асоциация за изследване на затлъстяването обявени в навечерието на 24 октомври - Световният ден за борба със затлъстяването.
От асоциацията съобщиха, че според техни проучвания - 75 % от българите страдат от ГЕРБ - гастроезофагеална рефлуксна болест.
-Проблемът ГЕРБ е повсеместен и той е винаги 100% съпътстващ затлъстяването. Да не говорим, че ГЕРБ би могъл да доведе и до рак на хранопровода. В България 75 процента от популацията има такъв проблем. Друг е въпросът дали знаят. НЗОК, финансирайки дейности по клинични пътеки, донякъде загърбва проблема за съжаление, каза д-р Петър Керемедчиев, изпълнителен директор на болница "Доверие".

Няма коментари:

Публикуване на коментар