Translate

сряда, 27 октомври 2010 г.

Синдромът н на компютърното зрение

Около 37% от европейските деца страдат от телефонна зависимост. Още по-висок е процентът на пристрастените към компютъра.
Според Американската оптометрична асоциация признаците на това състояние са замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.
С настъпване на есенно-зимния сезон децата, а и не само те, стават пленници освен на телевизията и на компютрите, лаптопите и нетбуците.
Наред с гледането на телевизия и висенето почти денонощно в интернет ги прави особено децата раздразнителни, уморени и сънливи. Те често се оплакват от главоболие, а очите им са постоянно зачервени и сълзящи. Всичко това е резултат от напрягането на зениците и дългото взиране в екрана на монитора.
Човешкото око се овлажнява, при всяко спускане на клепача, но пред компа често се „забравя" мигането и лигавицата на окото изсъхва , което причинява неприятно остро парене т. е. получава се синдромът "сухо око".
По-често проблемът с очите се наблюдава при хората носещи очила, тъй като те обикновено не са пригодени за работа с компютър.
Болките в очите са съпроводени почти винаги и от такива във врата, гърбът и китките от принудителната неестествена поза на тялото и ръцете и неудобния стол.
Инстинктивно се накланяме напред, когато пишем нещо  и се отдръпваме назад, за да видим по-добре написаното или дадено изображение, а така натоварването става още по-голямо.
Мониторът трябва да бъде поставен на такова място, че върху него да не попада пряка слънчева или изкуствена светлина. Ако зад него има прозорец без плътни щори или завеси или друг източник на светлина очите се натоварват допълнително. При работа с компютъра да се избягва смесената светлина - слънчева и изкуствена.
Разстоянието между очите и монитора трябва да е 50-70 см, а между очите и клавиатурата - 40-50 см.
Съотношението работа/почивка трябва да е 3/1, което ще рече, че на всеки 45 минути работа с компютър трябва да се прави 15 минутна почивка. Най-добре е децата, а и ние да ме облягайки се назад и гледайки за няколко минути в далечината, за предпочитане към зелен предмет или да правим упражнения за врата и раменете, но със затворени очи. Още по-добре е да станем и да се раздвижим.
Според специалистите:
-Ако детските очи или вашите лесно се зачервяват и сърбят, купете от аптеката „изкуствени сълзи". Те се поставят през определени интервали, за да не пресъхват очите;
-За здрави очи трябва да се консумират храни, богати на витамини (особено А и Д) и минерали. Могат да се приемат и хранителни добавки, стимулиращи работата на зрителния апарат, но само по препоръка на офталмолог;
-Ако забележите, че детето криви очи, гледа отблизо монитора или книгата, накланя неестествено глава при четене и пред екрана, очите се зачервяват и сърбят, незабавно го заведете на офталмолог;
-Обездвижването е една от основните причини за затлъстяването при децата.
------
Липсата на достатъчно движение при малките деца се отразява на здравето им, водейки до шест пъти по-голям риск за поражение на сърцето в сравнение с активните им връстници. Това е извода до който е стигнал екипът на д-р Макърей от Северна Каролина.
Наблюдението при 400 деца, на възраст 7-10 години (по отношение на тяхната височина, индекс телесна маса, процент мастна тъкан, кръвно налягане, ниво на холестерол, физическа активност) показва седем години по-късно, че 5% от тях са с признаци на метаболитен синдром - нарушен глюкозен толеранс, повишено кръвно налягане, затлъстяване, високи стойности на холестерола.
Препоръката на специалистите е ежедневно движение за децата, поне час бързо ходене или каране на колело с умерена скорост.
-------
Някои деца не обичат тиквата, макар, че тя е цял витаминозен склад.
Високото съдържание на каротин в някои сортове надвишава дори този на морковите. Освен витамините С, В, Д, Е плодът съдържа още желязо и много минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и богатството на калий тиквата е естествен диуретик и е безценна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, както и при всякакви отоци. Фосфорът и магнезият в нея пък подобряват работата на нервната система и паметта.
Тиквата съдържа голямо количество калций, фосфор, желязо, цинк, флуор, минерални съедниения, витамин C и най-вече витамините от група B, които влияят изключително добре на функциите на червата.
Тиквата е нискокалорична - само 17 калории на 100 грама. Благодарение на голямото си съдържание на пектин, тя освобождава организма от лошия холестерол. Затова е подходяща при затлъстяване, но без подслаждане или с много малко мед.
Семките на тиквата са богати на белтъчини дори повече от месото. Консумирани сурови те подобряват паметта и дейността на бъбреците, убиват глистите при децата, а при мъжете поддържат здравето на простатата.
-------
Средната възраст, на която децата в Европа започват да ползват интернет, е 7 години, показва проучване, публикувано от Европейската комисия.
Според анкетираните, на възраст между 15 и 16 години, те са използвали интернет за първи път, когато са били на 11 години, докато 9-10 годишните заявяват, че за първи път са ползвали интернет, когато са били на 7 години.
Половината от тях са онлайн всеки ден в продължение на средно час и половина.
77 % от тийнейджърите на възраст 15-16 години влизат в интернет всеки ден и то по няколко пъти, главно от в къщи - 85 % като повече от половината от 13-16 годишните имат достъп до интернет в стаята си. Училището е второто най-често срещано място за достъп до интернет - 63 %.
84 % от участниците в изследването използват интернет предимно за домашните си, и 83 % за да гледат филми, 74 % за игрите и общуване - 61 %.
Най-рано интернет се ползва от децата в скандинавските страни, Естония, Холандия и Великобритания, а по-късно в Австрия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.
Докато повечето деца влизат в интернет през персонални компютри или лаптопи, то един от всеки трима младежи в момента се свързва чрез своя мобилен телефон или други преносими устройства.
30 % от децата между 11 и 16 години са имали симптоми, свързани с прекалено използване на интернет, като например сърфиране дори и без истински интерес, посвещаване на по-малко време на приятелите, семейството или на домашните за сметка на времето в интернет, или раздразнителност, когато не могат да са онлайн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар