Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Обилното потене алармира за скрити болести


Обилното изпотяване създава не само личен хигиенен дискомфорт, но в повечето случаи е и признак за скрити заболявания. Това нарушение в организма се нарича хиперхидроза. При нея организмът фактически остава без вода и соли. Често пъти усиленото потоотделяне се провокира от тежки заболявания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис и екзема. Затова, ако  потенето ви е повишено, веднага вземете талон за направление от вашия личен лекар за преглед при невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено то да е и симптом на на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система. Хиперхидрозата е локална - когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана - когато цялото тяло се изпотява. Постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), а това води до претърквания и гнойни заболявания.
Лечението й става с две групи методи - консервативни и хирургични. Към хирургичните се прибягва само когато консервативните не помогнат. Хиперхидрозата често е свързана с нарушена работа на вегетативната система на организма, която е призвана да адаптира нашето тяло към измененията на влажността и температурата в околната среда. Затова тази система трябва да се тренира с водни процедури, студени влажни обтривания поне два пъти на ден и контрастен душ с последващ масаж, както и топли бани вечер с добавени във ваната хвойнов екстракт или морска сол. Към методите за нейното лечение се използва още облъчване с рентгенови лъчи, хипноза и физиопроцедури. Напоследък се използват и инжектиране на ботулитен токсин (ботокс) в участъците на потене. Този метод обаче е много скъп и след 5-6 месеца пак трябва да се приложи.
Хирургичните методи срещу хиперхидрозата са два -  симпатектомия (притискане на нерв, причиняващ изпотяването с титанова скоба) и кюртаж на подмишничните падини.
Д-р Анна Иванова, общопрактикуващ лекар

Няма коментари:

Публикуване на коментар