Translate

вторник, 26 октомври 2010 г.

Болниците с една година гратисен период за пререгистрация

Директори на малки болници заявиха, след срещата си с ръководството на МЗ заявиха, че около 60 лечебни заведения, предимно частни, а и общински също, ще трябва да престанат да работят. Те заподозряха опит за национализация и бяха категорични, че ще атакуват в съда Наредба 49,
 както и ще съдят здравният министър.

По думите на д-р Николай Болтаджиев, директор на болница „Св. Богородица" в София, се цели премахване на частната инициатива, за да може големите държавни болници да останат без конкуренция.. „Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал милиони за сграда, за оборудване. Изведнъж се появява Уго Чавес в по-изроден вид и ликвидира всичко. Когато един премиер обръща повече внимание на ниско диференцираните тъкани на тялото си, той няма какво друго да направи, освен да върне комунизма", заключи той.
-Ще предложим да се даде една година за да се пререгистрират болничните заведения по новите стандарти т. е. да преосмислят своето съществуване - дали ще минат в извънболничната сфера или ще се обединят помежду си. Това ще бъде записано в специална наредба, която ще бъде обнародвана в следващите дни, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов.
Наредбата показва пътят, по който трябва да се върви. МЗ няма да отстъпи от идеята си за окрупняване на лечебните заведения, защото това е правилният път - окрупняване на лечебни заведения и по-добро качество за населението, категоричен бе той.
От пресцентъра на МЗ съобщиха, че на правилата за минимален брой легла не отговарят 40 специализирани и 11 многопрофилни болници. Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година. МЗ ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар