понеделник, 25 октомври 2010 г.

Ройтерс: Борисов не изпълнява обещанията, електоратът ще го накаже за бездействието


Българският премиер Бойко Борисов рискува да отблъсне избирателите, които го издигнаха във властта миналата година, заради многобройни отстъпления относно обещани реформи на неефективните държавни услуги, съобщи вчера "Ройтерс". Дясноцентристката партия на Борисов ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание за цялостно реформиране на остарелите пенсионна и здравна система, но отстъпи още при най-малките протести и може да бъде наказан за бездействието си на изборите догодина, отбеляза "Ройтерс".
Три години след като се присъедини към Европейския съюз, България остава най-бедната държава-членка и подкрепата за ГЕРБ намалява, тя се понижи до 28% този месец спрямо 40% на изборите миналата година заради безпокойството на традиционно десните избиратели от липсата на напредък в реформите.
Анализатори твърдят, че България може да се надява да намали пропастта в конкурентоспособността с партньорите си от ЕС само ако предприеме големи реформи за намаляване на безработицата, увеличаване на производителността на труда и справяне със застаряващото си работещо население. Много избиратели не са особено впечатлени от колебливостта на Борисов и може да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че България избегна големите демонстрации като в съседните Гърция и Румъния, посочва агенцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар