Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Пробив в изследванията при сърдечносъдовите заболявания


Учени направиха голяма крачка напред в борбата със сърдечните заболявания, след като съставиха подробен списък, включващ близо 100 гена, 59 от които са нови, свързани с високото ниво на холестерола, съобщиха Франс прес и в. „Дейли телеграф”.
Проучването е най-голямото по рода си досега, а изследването на всеки от диференцираните гени може да се установи как те индивидуално или колективно отключват заболяванията.
Терапии, „включващи" или „изключващи" въпросните гени, ще бъдат достъпни след десетилетие, уверяват експертите.
Експерименти върху мишки показват, че един от тези гени, известен като SORT 1, има защитен ефект срещу опасните нива на холестерола.
Проф. Джереми Пиърсън от лондонския Кингс колидж заяви, че сега предстои да се разбере как действат тези гени, за да се открият „мишени" за разработване на нови лекарства.
Изследването е обхванало над 100 000 души, включително 2000 семейства във Великобритания. В него са участвали учени от Харвардския и Кембриджския университет.
Една от генните вариации, свързани със SORT 1, е най-солидната връзка с нивото на лошия холестерол и с инфаркта на миокарда, показва друго проучване, извършено от Даниъл Рейдър от университета във Филаделфия. Неговият екип открил нов метод за регулиране на лошия холестерол. Изследователите модифицирали нивото на производство на протеина сортилин, командвано от SORT 1. При гризачите, които били подложени на терапия, за да се намали с 90 на сто количеството сортилин в черния им дроб, се стигнало до 30-процентно увеличаване на кръвния холестерол. И обратно, при гризачите, у които бил инжектиран генно модифициран аденовирус, за да се увеличи количеството на този протеин в черния им дроб, пък било наблюдавано 80-процентно намаляване на холестерола.
Резултатите от проучванията са публикувани в сп. „Нейчър".

Няма коментари:

Публикуване на коментар