Translate

сряда, 27 октомври 2010 г.

Октомври бе обявен за месец на безплатните профилактични прегледи за хората от третата възраст

По инициатива на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline (GSK).
Кампанията под мотото „Жест към нашите родители", единствена по рода си, бе насочена към денталното здраве на хората от третата възраст хората. Подобна инициатива се провежда за втори път, съобщи д-р Мария Джорова, председател на сдружението.
През целия месец октомври в над 250 зъболекарски кабинета в цялата страна се извършваха консултации и безплатни профилактични прегледи на пенсионери, които имат протези или се нуждаят от такива. Всеки от тях получи като подарък продукти Corega - почистващи таблетки и фиксиращ (залепващ) крем.
Информация за адресите на кабинетите заинтересованите получаваха на телефона на СБЗ 02/987 57 92 от 9 до 13 ч. и на "горещата" телефонна линия осигурена от фармацевтичната компания GSK: 0700 12 912 от 9 до 18 ч. на цената на един селищен разговор.
Според Цветан Кръстев, от Глаксо Смит Клайн, повече от 1.5 млн. души у нас са със зъбни протези. Но едва 15% от тях ползват фиксиращи кремове и таблетки за
почистване на протезите.
-----
За таблетките Corega трябва да се знае, че активните им съставки проникват и до най-трудно достъпните места на протезите, където е невъзможно доброто почистване извършвано с четка и паста за зъби.
Таблетките имат антибактериално действие - предотвратяват появата на възпалителни процеси в устната кухина (убиват 99.9% от бактериите, които причиняват лошият дъх), намаляват отлаганията на зъбен камък, отстраняват наслояванията от кафе, чай и никотин по протезите, както и предотвратяват задълбочаването на парадонтални проблеми при останалите зъби.
Те осигуряват чувство на свежест и вкус на мента в устата през целия ден.
Протезите се поставят в малко вода с разтворената таблетка, сутрин или вечер, но може да се оставят в разтвора и цяла нощ. Таблетките нямат абразивни вещества.
Дори и в драскотините на протезите се съдържат бактерии, а върху самата пластмаса се натрупва и зъбен камък. Затова се препоръчва, след като се извадят от разтвора протезите да се изплакнат като се изчеткват с мека четка.
Проблем №1 за пациентите с цели и частични зъбни протези е попадналата под тях храна, което причинява болка и възпаление.
Близо 86% от пациентите със зъбни протези се оплакват от частици храна, попаднали под или между протезите и венеца. Това води до наранявания и възпаление на меките тъкани, затруднение при храненето, говоренето и т. н.
Нови клинични данни показват, че фиксиращия крем Corega® без цинк подобрява с 30% дъвкателната активност, предотвратява с 70% попадането на хранителни частици, повишава комфортът, стабилността и задържането на протезата и спомага за предпазване на венците от възпаление.
Фиксирането на почистената и подсушената протеза се извършва веднъж дневно като малко количество от крема се поставя, както е показано, не много близо до краищата на протезата. Ако усетите изтичане на крема между протезата и венеца, избършете излишъкът. Ако и след прилагането на крема под протезата попадат частици храна, добавете още малко количество крем.
Възможно е да отнеме известно време, докато откриете точното количество крем, за да бъде протезата 24 ч неподвижно прикрепена.
Специалистите съветват протезите да се фиксират, за да няма резорбция на самия костен гребен, което е необратим и невъзстановим процес. Освен това те предупреждават, че фиксиращите кремове Corega не са предназначени за коригиране на не добре прилягащи протези, а за подобряване удобството на пациентите с цели и частични протези, които трябва редовно да посещават своя лекар по дентална медицина, за да се установи доброто прилягане на протезата и да се гарантира добрата орална хигиена.
Използването на пасти за зъби и твърди четки водят до износване на протезите и повишават тяхната чупливост! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар