Translate

понеделник, 25 октомври 2010 г.

МЗ работи по шест проекта

съобщи на пресконференция зам. министърът на здравеопазването Десислава Димитрова.
Проектът „Спри и се прегледай” е на стойност 20 млн. лв. и е насочен към скрининг на ракови заболявания. Вторият - „Практически увод в лечението на спешни състояния” е насочен към подобряването на качеството на спешната помощ. Третият проект е за акредитация на лечебни заведения и продължително медицинско обучение. Четвъртият проект - „Детство за всички” е насочен към подготовка за деинституционализация на деца. Петият е свързан с продължителното обучение на лекари чрез ефективни технологии и е на стойност 10 млн. лв.
Шестият проект е „Информирани и здрави”. Той е на стойност около 4,6 млн. лв. и ще достигне 2 млн. души. С него се цели повишаване на информираността, особено на уязвимите групи по отношение на поведенческите рискови фактори, свързани със значителната консумация на готварска сол, употребата на психотропни вещества сред младите хора, тютюнопушенето, производствения, битовия и транспортния травматизъм.
Основните дейности по проекта са: извършване на проучване за познанията, нагласите за промяна в поведението и уменията за здравословен начин на живот сред целевите групи; създаване и поддръжка на рубрика в интернет страницата на МЗ и препратки към страниците на свързаните национални програми; изработване на ръководства и наръчници за добра практика – наръчници и ръководства.
Предвижда се да бъдат заснети 23 филма в рамките на проекта „Информирани и здрави”, които да се излъчват в медиите, както и провеждане на две национални конференции и 12 обществени обсъждания за дискутиране на значими за обществото проблеми и популяризиране на дейностите на информационните кампании.

Социологическото проучване на Компания за маркетингови изследвания НОЕМА е първата стъпка от реализирането на проекта „Информирани и здрави” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, който МЗ изпълнява.
Проведените интервюта обхваща 1202 души, на възраст между 15 и 65 години, с увреждания и от малцинствените групи. Резултатите от проучването показват:
В страната делът на пушачите намалява. 56% или с 5 % повече са хората, които не са пушили в последните 30 дни в сравнение с пушилите през последните 12 месеца. Най-висок дял непушачи се регистрира сред хората със зрителни и слухови увреждания, през последния месец, около 62%.
Близо 77% от всички анкетирани знаят за вредата от тютюнопушенето. По-слабо информирани за вредата от тютюнопушенето са хората в отдалечени райони и малцинствените групи. 15% от тях не са чували, че тютюнопушенето вреди на здравето. Мъжете са повече и по-интензивни пушачи от жените. Преобладаващият дял мъже пушат около кутия на ден, а жените около 10 цигари на ден. Учениците пушат между 4 и 10 цигари на ден, сочат резултатите от проучването.
Малко над 60% от интервюираните твърдят, че ще спазват мерките, които прилага правителството за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. А над 68% заявяват категорично, че ще спазват правилата за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения.
Около 60% от хората са напълно наясно с вредите от прекомерната употреба на готварска сол върху здравето им. 85% не знаят количеството сол, което консумират, заради липсата на информация върху етикетите. Една четвърт от населението слагат толкова сол, колкото им е вкусно и не се съобразяват с вредата от нея. Едва 4% смятат, че повишената употреба на сол е рисков фактор. Значително по-слабо информирани се чувстват ромите и турците. Хората с увреждания (зрителни и слухови) демонстрират значително по-голямо познание за рисковете, свързани с повишената консумация на готварска сол. Те са тези, които заявяват, че прекомерната употреба на сол е причина за артериалната хипертония.

6-13.8 % от изследваните лица между 15 и 64 г. са опитвали някакъв наркотик поне веднъж в живота си. По-нисък е процентът на опиталите наркотик сред хората, живеещи в по-отдалечени райони. Категорично заявяват, че никога не биха опитали наркотик около 89% от анкетираните.. Почти 17% от учениците са опитвали наркотици. Един от всеки 10 ученици е опитвал канабис през последната една година.
11% е рискът от повторна употреба. Той е най-висок сред населението в неотдалечените райони, а най-нисък сред хората със зрителни и слухови увреждания. Марихуана, хашиш, амфетамини, екстази са сред най-употребяваните наркотични вещества сред живеещите в неотдалечените райони. Подобна е ситуацията и сред малцинствата, като при тях значително проникване има и употребата на лепила и бронз - 3.5 %. Сред тази група има и 1.5 % на употребявалите кокаин поне веднъж през живота си. Този процент се е увеличил с 0.5 % за последната една година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар