Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Според полското издание "Analyst Economic" в "бедната балканска страна", визирайки България, над 2 млн. души вегетират с месечен доход от 56 евро, т. е. всеки четвърти българин живее в абсолютна бедност


Анализаторите допълват, че през 2011 г. продължаващата икономическа стагнация ще изпрати още 110 000 българи на дъното, които ще се присъединят към "армията от бедняци".
Средното възнаграждение е едва 306 евро, което е едно от най-ниските на континента, а управляващите не възнамеряват да вдигат мизерната минимална заплата, посочват те.
В анализа се посочва още, че необходимите средства за нормално съществуване на едно четиричленно семейство у нас са 1012 евро, което ще рече, че хората живеят с приблизително двойно по-малко от необходимото. Изводът е, че дори човек да получава средна заплата, пак тъне в нищета.
По данни на Икономически и социален съвет около 1.2 милиона българи у нас живеят под официалния праг на бедността т. е. доходът им е до 211 лв.
По данни от началото на годината официално 21.3% са тези, които живеят под прага на относителната бедност, който се изчислява на база 60% от средния доход за страната. Трябва да се има предвид, че границата за бедност в България е 2.8 пъти по-ниска в сравнение с ново присъединените и дори цели 13 пъти под тази за старите страни-членки на ЕС. Без обаче стоките и услугите у нас да са с толкова пъти по-евтини. Дори напротив, основни хранителни продукти в България са по-скъпи от Германия например. А това прави бедността у нас значително по-жестока.
-------------

Фактът, че според чуждите наблюдатели над 2 млн. души у нас са принудени да съществуват с едва 1,87 евро на ден (респективно 56 евро на месец) означава, че нивата на бедността у нас са достигнали най-драматичните показатели от Черния континент. Нивото на "абсолютната" бедност в Африка се изчислява на 2 щатски долара на ден, под която сума вече е застрашено физическото оцеляване на индивида. А това е с малко (около половин долар) под показателя за въпросните 2 млн. граждани у нас. Потресаващ факт!

Няма коментари:

Публикуване на коментар