Translate

четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Инфекциите са другото лице на алергиите


Алергиите не са доживотна присъда

Д-р Василка Юрукова, лекар хомеопат с 20-годишен опит, сподели :
-Към хомеопатията и природната медицина ме тласнаха моите алергични заболявания. Затова съм щастлива да споделя с пациентите, че алергиите не са непобедими и има надежда. Напълно възможно е да ги премахнем от живота си. Статистиката сочи, че за последните 20 години броят на хората с алергии се е увеличил 3 пъти. 20% от населението у нас страда от алергична хрема, а 9% от българите имат бронхиална астма. Кожните алергии засягат една четвърт от хората у нас  – около 20% страдат от атопичен дерматит и близо 25% поне веднъж са имали уртикариални обриви. Алергиите често продължават през целия живот, като чувствително влошават неговото качество, а икономическите последици от това са за цялото общество. Според СЗО икономическата тежест при лечението им е по-голяма от тази при терапията на туберкулоза и СПИН, взети заедно.
Алергиите не са доживотна присъда. Те са лечими. Традиционната терапия се провежда дългосрочно с тежки лекарства като кортикостероиди и антихистамини. Лечението потиска симптомите и има много странични ефекти (стомашно кървене, остеопороза и др.), които влошават здравето на пациентите и водят до отключване на нови заболявания. Много често не се атакува първопричината за алергията и затова тя често остава хроничен проблем за цял живот. Именно поради тази причина потърсих хомеопатията и природните методи. В първата си книга „Живот без алергии“ давам нов подход към лечението на алергиите, подкрепен от клиничния ми опит и цитирам научни данни, доказващи представените факти.
Алергиите не са единствено наследствени заболявания. Те са сложна комбинация от различни фактори и затова в лечението им трябва да има комплексен подход.
До голяма степен те се дължат на инфекциозни причинители (гъбички, паразити, бактерии), които отслабват имунната система и я правят по-реактивна към безобидни вещества. Излекуването на тези остри или хронични инфекции води до отслабване или пълно спиране на алергичните симптоми. Така напр. при пациенти с уртикария, в голяма част от случаите е налице паразитна инфекция. Паразитите отделят токсини, които изключително дразнят кожата и причиняват обриви. Премахването на инфекцията води до изчезване на неприятните обриви и до намаляване на нуждата от кортикостероиди и антихистамини, които се спират под лекарско наблюдение. Антибиотичното лечение действа на тези инфекции, но само месец след спиране на приема им ефектът вече го няма. Освен това в резултат на дълготрайното лечение с антибиотици се унищожава стомашната флора, а инфекцията не само,че не изчезва, а към нея се прибавя и гъбична инфекция. Влажният климат много често провокира гъбичните инфекции и засилва честотата на бронхиалната астма. С други думи, когато има атака на инфекциозните причинители и например пациентът е изложен на полени или мухъл, вероятността да развие алергия се увеличава чувствително.
Най-тежките случаи на бронхиална астма често са резултат от комбинирани инфекции, при които има наличие на бактерии, гъбички и паразити, които действат в синхрон. При стандартния подход, често се открива само една от тях и се действа срещу нея. А е необходимо да се атакуват едновременно всички, в противен случай унищожаването на един причинител засилва другите му „съотборници“.
Бактериалните инфекции стоят и зад атопичния дерматит. Родителите на деца с атопичен дерматит често съобщават за стафилококова инфекция 2-3 месеца преди появата на обривите. Лабораторните тестове доказват, че при това кожно заболяване почти винаги се открива златист стафилокок и по-рядко стрeптококови щамове. Лечението с конвенционални средства, сред които кортикостероиди, не дава траен резултат, а потискането на алергичните симптоми често води до дихателни алергични симптоми и дори до бронхиална астма.
Всяка тежка астма, всяка упорита алергична хрема се влошават от проблемите на стомашно-чревния тракт. Чревните инфекции са ключови при подобен род дихателни алергии, макар че се смята, че трябва да се лекуват белият дроб и дихателните пътища.
В научната литература също има проучвания, които доказват връзката между инфекциозните причинители и алергиите.
При лечението с традиционни противопаразитни препарати е налице лош ефект и резистентност,  докато растителните  имат широк спектър на действие..
Инфекциите и наследствеността обаче не са единствените виновниците за появата на алергиите. Задръстването на клетките и междуклетъчното пространство с токсини прави невъзможна работата на органите за детокс – черен дроб, бъбреци, лимфната система, дебело черво, кожа и бял дроб. Един от сериозните проблеми са генномодифицираните храни, които са нетипична храна за нашите тела. Въпреки че няма доказателства за това, че тези храни алергизират, бумът в броя на алергиите съвпада по време с разпространението на този тип хранителни продукти. Заедно с това не трябва да забравяме,че понякога алергиите на практика са едно психосоматично състояние, което се дължи на стрес, разочарование, гняв, напрежение, неудовлетвореност т. е на много негативни емоции. Гневът, разочарованието и обидата например създават идеална среда за развитие на алергичните заболявания. Често алергията, която развиваме, е резултат от непоносимост, алергия към хора и ситуации в нашия живот. Тя се влошава при наличието на един или друг от посочените дразнители.
Несъмнено лечението на всяко алергично състояние е немислимо без готовността за промяна от страна на пациента. Премахването на инфекциите, детоксът на тялото, преодоляване на вредните навици са част от мерките. Отхвърлянето на остарели психоемоционални модели също е важно, защото тялото и психиката ни са едно цяло. В такива ситуации е добре, пациентът да излезе от обкръжението на хората, които го алергизират или да промени отношението си към дразнителите. А когато прилагаме и хомеопатично лечение може да възстановим и психическото равновесие.
Хранителните алергии са свързани най-вече с пропускливите черва. Голямо предизвикателство са  непоносимостта към глутен и млечни продукти, с които, ние, лекарите, се сблъскваме все по-често. При глутена има близо 200 симптома – болки в ставите, оточност, напълняване в областта на корема, депресия, главоболие, стерилитет, Хашимото и т. н. Ето защо отделих специално място за тях в книгата ми. Въпреки, че хранителната алергия и хранителната непоносимост протичат по различен начин на ниво клетка, ако пациентите не понасят определена храна, а всекидневно я консумират, това води до развитие на многобройни симптоми, някои от които много напомнят алергичните. Непоносимостите към глутен и/или млечни продукти влияят сериозно върху възникването и протичането на един друг зачестяващ проблем, каквито са автоимунните заболявания.
Причинителите на инфекции могат да се диагностицират с традиционните, стандартни тестови и с биорезонансни изследвания.
При всяка една инфекция има определен начин на хранене. Така напр.при гъбична инфекция – противогъбичната диета е без сладко, защото то много добре храни гъбичките, но всичко е описано в книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар