Translate

четвъртък, 7 февруари 2013 г.

http://vbox7.com/play:4ccff6d9&al=2&vid=8121653

10 дни на жито пречистват тяло и дух

Февруари дойде, време е за диетата, дадена от Учителя Петър Дънов!


„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов
Февруари дойде, време е за житна диета. Това е отлична система за пречистване и обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. (Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието.)   Тази година най-подходящия момент за започване е 27 февруари. Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.) 
Как се прави?
Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено.  Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед.  
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.
На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"
В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи  картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз.  Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати.
Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза"
- може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с лекота и радост.
Защо жито?
Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя. 
Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.
Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк. 
При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки. 
Смляно и термично обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният режим да се осъществи през февруари. 
Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му  и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили.
100 г пшеница съдържат: 
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349
Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0
Сп."Осем"

„Дейли Телеграф“: И Германия се изплаши от българските имигранти

Германски градове предупредиха, че приток на български и румънски икономически имигранти ще им струва скъпо и ще постави в опасност „социалния мир“.
Германската асоциация на градовете посочва в свой доклад проблемите с нелегално работещи в страната имигранти, ученици, които не говорят немски, и увеличаването на организираната престъпност след пристигането на имигрантите.
Икономическата миграция от двете страни в Берлин, Хамбург, Дортмунд и Хановер е нараснала шест пъти от 2006 г. насам и властите в градовете казват, че не могат да се справят.
В доклада се отбелязва, че градовете са изправени пред „значителни разходи в резултат на миграцията, продиктувана от бедността“.
Властите призовават канцлера Ангела Меркел да им предостави финансова помощ, за да се справят с натиска, на който ги е подложила миграцията.
„Социалният баланс и социалният мир са изключително застрашени“, се казва в доклада.
Предупреждението идва на фона на страховете във Великобритания, че десетки хиляди румънци и българи ще пристигат в страната всяка година след отпадането на официалните ограничения за броя на нискоквалифицираните работници от двете страни идната година.
90 000 българи и 159 000 румънци вече живеят в Германия, но подобно на Великобритания, те нямат право да работят законно до 1 януари, освен ако не се обявят за самонаети лица.

БГНЕС

Фараж отговаря на Ралица: „Искам да видя България просперираща и свободна"


Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж изпрати на Novinite com (Sofia News Agency) и Novinite bg отговор на отвореното писмо на Ралица Бехар., първо бе публикувано от Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency), с което тя реагира на острите му критики към България.
В емисията на "Време за въпроси" на британския телевизионен канал ББС, той описа България като страна в ужасно състояние, в която съдебната система не е независима, а мафията реално ръководи икономиката.
Ралица Бехар, българка, която е живяла и учила във Великобритания и е избрала да се върне в България, за да развива кариерата си тук, а не във Великобритания, реши да сподели своята позиция в отворено писмо до Найджъл Фараж.
Ето и пълният текст на отговора на Найджъл Фараж до Ралица Бехар:

„Уважаема Ралица,
Благодаря Ви за вежливото писмо и за поканата да посетя твоята страна. Планирах да дойда тази седмица, но понеже трябва да бъда в Брюксел за важна среща на Европейския съвет, за съжаление няма да имам възможност.
Но помолих колегата ми евродепутат Пол Нютал, заместник-председателят на Партията за независимост на Великобритания, да ме замести. Той ще бъде в България на проучвателна мисия от сряда до петък тази седмица.
Радвам се, че моите изявления са помогнали да започне дебат в България, една горда страна с много високообразовани хора и много, с което да се гордее.
Вие сте права да обичате Вашата страна България, както и аз обичам моята, Обединеното кралство.
Обичам страната си, но това не означава, че мразя Вашата. Познавам много страхотни българи и нямам желание да ненавиждам или омаловажавам чудесните хора на България.
Всъщност с удоволствие приветствах българския евродепутат Слави Бинев в нашата политическа група в Европейския парламент.
Много добре е за Вас, че сте имали възможност да дойдете в Обединеното кралство и да се възползвате от безплатното университетско образование и здравеопазване, финансирано от британския данъкоплатец. Прав ли съм да предполагам, че Вашето семейство е богато според българските стандарти, така че са могли да си позволят да плащат Вашите разноски в чужбина в продължение на няколко години?
Сигурен съм, че ще се съгласите, че много българи са избрали или са били пронудени от обстоятелствата да напуснат страната, която обичат, и никога да не се върнат да живеят в нея, така че Вие сте наистина изключение с това, че сте избрали да се завърнете в родината си и да бъдете отново със своето семейство и приятели.
След влизането на много европейски страни в ЕС през 2004 г., над един милион души дойдоха да живеят (и много да работят) във Великобритания. Както можете да си представите и несъмнено сте видели, големият наплив на хора за кратък период от време предизвика силно напрежение в нашата здравна система, социалната ни система, като доведе и до по-голямо търсене на жилища.
Много британци с право се безпокоят за характера и културата на своите градове и села, които биват променяни радикално без те да са питани и да са се съгласявали на това.
Бъдете сигурно, че Партията за независимост на Великобритания е изцяло против всякакви видове расизъм и ксенофобия. Но този вид масова миграция няма нищо общо с расите или религиите, това е просто икономиката. Обединеното кралство не може да си позволи да приеме всеки, който иска да дойде. Полският вече е вторият най-говорим език във Великобритания.
Сигурен съм, че българите обичат страната си. Как биха се почувствали те, ако след влизането на Турция в ЕС, например, един милион турци дойдат да живеят в България? Дали българите ще се зарадват на това? Дали наистина ще бъдете щастливи, че без Вашето съгласие един милион имигранти са се възползвали от социалната и здравната Ви система за сметка на българския данъкоплатец? Смятам, че не.
Ако опростявам нещата и погрешка казвам, че месечната пенсия в България е 100 евро или 138 евро, това има много малко значение на фона на общата картина. В сравнение с много западни части на Европа, България е много по-бедна. Това не е обида, както Вие смятате, а факт. (По-късно ще разгледаме причините защо България е бедна.)
Когато има отворени граници и големи разлики в благосъстоянието и възможностите между две страни, обикновено има широкомащабна емиграция. Това е простичък факт и определено се доказва от опита на британците след 2004г. Оказа се, че наивните или заблуждаващи политици, които преди 2004 г. казваха, че това няма да се случи преди 2004г., сгрешиха.
В своето писмо Вие много бързо отминавате важни въпроси. Пишете ми: „Разбирам проблемите с нашето правителство, с нашата правна система, нашите образователна и здравна система."
Поздравявам българите за това, че счупиха оковите на подтисническата комунистическа система и за това, че приеха нова конституция през 1991 г. Казвам това акто добър приятел на българите, който иска страната им да е просперираща и свободна.
Г-н Бинев ме уведоми, че много „бивши комунисти" все още заемат ръководни постове във Вашата политическа система.
Не аз, а Европейската комисия често критикува българските политици заради корупцията.
Франц-Херман Брюнер, директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, предупред в доклад, че „влиятелни сили в българското правителство и /или държавните агенции нямат интерес да видят някого от криминалните банди наказан. (в. „Ню Йорк Таймс", 15 октомври 2008 г.).
Докладът на ЕК за напредъка на България (18 юли 2012 г.) подчерта липсата на категорични резултати от усилията на София да спре корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.
ЕК заяви, че и България, и Румъния не са постигнали категорични резултати в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя изреди поръчковите убийства, които бяха все още основен проблем във Вашата страна.
Европейската полицейска агенция Европол изчислява общия оборот на дванадесетте най-големи дейности на организираната престъпност в България на 1.8 милиарда евро.
Друг мониторингов доклад на ЕК от юли 2010 г. заключи, че обществените поръчки в България и Румъния са доминирани от „политически съображения", постоянно променящите се правила подпомагат корупцията и конфликта на интереси, които рядко биват преследвани от правоохранителните органи, а самата полиция и съдии са склонни да взимат подкупи.
Понеже искам да видя България просперираща и свободна, бих искал да говоря с Вас направо, като с добър приятел.
Причината, че много българи са бедни, е в това, че те са сведени до това положение от корумпираната политическа класа, която печели на техен гръб.
Евродепутатът Слави Бинев ми каза, че това, от което има нужда България, за да просперира, е свобода на словото, свободна преса, свобода да се създава и прави бизнес без манипулации, независима съдебна власт, и политици, които да спрат да купуват гласовете на хората с фалшиви обещания. Напълно съм съгласен с него.
Масовата емиграция ще означава за България изтичане на мозъци, защото когато Вие, умните и високообразовани млади хора заминете за Западна Европа, държавата Ви ще стане още по-бедна.
Погледнете какво се случи с други държави като Латвия, където младите и можещите напуснаха цели градове.
Масовата емиграция е лоша за Вас, лоша е и за нас във Великобритания.
Нормално и разумно е много българи да търсят по-добър живот, но масовата емиграция от България в Обединеното кралство не е начинът. Начинът е да сложите край на политическата корупция във Вашата любима страна.
Ваш в солидарност и свобода,
Найджъл Фараж,
член на Европейския парламент
Съпредседател на Групата „Европа на свободата и демокрацията" в Европейския парламент
Брюксел (Сряда, 6 февруари 2013 г.)"

Кои пенсии и с колко се повишават от 1 април 2013 година



Консултация:

От 1 април 2013 година се повишават размерите на всички пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.
Повишаването на пенсиите зависи от датата на отпускане:
          отпуснатите с начална дата до 31 декември 2009 година е с 9, 8 на сто;
          отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2010 година е с 8, 8 на сто;
          отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2011 г. е с 5, 7 на сто;
          отпуснатите с начална дата от 1 януари до 31 декември 2012 г. е с 2, 2 на сто;
          минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя на 150 лв.;
          максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2013 г. без добавките към тях, се определя, считано от 1 април, а не от 1 юли на 770 лв.
От 1 април 2013 година ще се повишат и минималните размери на пенсиите за инвалидност с 3, 45 на сто, тъй като те са функция от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст:
          за лица с трайно намалена работоспособност над 90 на сто (бивша първа група инвалидност) пенсията ще е 115 на сто от 150 лв., равно на 172, 50 лв.;
          за лица с трайно намалена работоспособност от 71 до 90 на сто (бивша втора група инвалидност) пенсията ще е 105 на сто от 150 лв., равно на 157, 50 лв.;
          за лица с трайно намалена работоспособност от 50 до 7, 99 на сто (бивша трета група инвалидност) пенсията ще бъде 85 на сто от 150 лв., равно на 127, 50 лв.
Със същия процент ще се повишат и минималните размери на пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест:
          за лица с трайно намалена работоспособност над 90 на сто размерът на пенсията ще бъде 125 на сто от 150 лв., или 187, 50 лв.;
          за лица с трайно намалена работоспособност от 71 до 90 на сто размерът на пенсията ще бъде 115 на сто от 150 лв., или 181, 25 лв.;
          за лица с трайно намалена работоспособност от 50 до 70, 99 на сто пенсията ще бъде 100 на 100 от 150 лв., или 150 лв.
По-големите размери на тези два вида пенсии, получавани към 31 март 2013 година, ще получат повишение със същите проценти както пенсиите за осигурителен стаж и възраст в зависимост от първоначалната дата на отпускане: до 31.12.2009 г., от 1.01. до 31.12.2010 г., от 1.01. до 31.12.2011 г. и от 1.01. до 31.12. 2012 г. От 1 април 2013 година е решено да се увеличи и социалната пенсия за старост в размер на 110 лв. Социалната пенсия за инвалидност при намалена работоспособност от 71 до 90 на сто ще се увеличи на 121 лв., а при намалена работоспособност над 90 на сто ще бъде 132 лв. Социалната пенсия за инвалидност ще продължи да се изплаща в размер на 25 на сто към друг вид пенсия. Пенсиите, несвързани с трудова дейност – за военна инвалидност и за гражданска инвалидност, също подлежат на повишение от 2013 година, тъй като са функция от социалната пенсия за старост. Пенсиите за военна инвалидност при загубена работоспособност над 90 на сто за редници и сержанти стават на 165 лв., а за офицери – 176 лв. При загубена работоспособност от 71 до 90 на сто за редници и сержанти пенсиите стават 154 лв., а за офицери 165 лв. При загубена работоспособност от 50 до 70, 99 на сто пенсиите стават за редници и сержанти 126, 50 лв., а за офицери 132 лв. Пенсиите за гражданска инвалидност придобиват следните размери съответно на групите с намалена работоспособност – 165 лв., 154 лв. и 126, 50 лв. Повишението на пенсиите ще се извърши служебно, без да са необходими заявления от пенсионерите.

Кръстю Малаков
В. "Борба"

сряда, 6 февруари 2013 г.

Почина голямата поетеса Леда Милева

Тя е дъщеря на поета Гео Милев. Родена в София през 1920 г. Получава средно образование в Американския колеж в София. Завършва Софийския университет.Тя еписател, преводач, автор на стихове и пиеси за деца
След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“.
 От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи.
До края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Била е председател на Съюза на преводачите. Автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски.
Голямата поетеса Леда Милева почина  на 93 годишна възраст в съня си, на рождения си ден – 5 февруари.
------
Над 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, статии носят подписа на Леда Милева. Поколения малчугани вечер са заспивали с историите от "Черно фламинго", "Цветни приказки", "Карнавал в гората", стихотворенията "Зайченцето бяло", "Сиводрешко и Бързобежко".
Написала е книгите "Заю на разходка" (1946), "Няма време" (1949), "Работна Мецана" (1954), "Мустакатият Иванчо" (1957), "Златоперко" (1965), "Влак-юнак" (1967), "Къде е хоботът на слона" (1983) и др

На най-големи рискове в мрежата са подложени децата между 6 и 12 години

Сред опасностите са трафика на хора, разпространението на порнографски материали и снимки, както и споделянето на личните данни и информация за детето.
Жюстин Томс, председател на фондация „БГ сайт" заяви, по време на конференция за безопасното ползване на интернет, че запознаването на децата с правилата по безопасно сърфиране в мрежата е основна задача на родителите.
Михаил Стефанов от фондация "А21" подчерта, че  една от най-сериозните заплахи за подрастващите в мрежата е трафика на хора. "Статистиката на ЕС за проблема сочи, че рязко е скочил процентът на случаите, в които трафикантът се е запознал с жертвата в социални мрежи или в друг вид сайтове за запознанства, т.е. интернет става едно от местата, поради анонимността,поради възможността там да се представяш за всякакъв, поради лесния контакт, става един от основните канали за набиране на жертви на трафик на хора", поясни той.
Ето защо при съмнения за нередности децата и техните родители могат да се обадят на телефон 124 123 или да подадат оплакване на сайта на горещата линия web112.net

Топлинните счетоводители да са длъжни да информират клиентите си за прогнозните им дялове


За това настоява столичния кмет Йорданка Фандъкова, която уточнява, че в това число влиза и Топлофикация, тъй като тя  също е топлинен счетоводител.
Кметът настоява още да се въведе отчитане на топломерите два пъти в годината и да има междинно отчитане по време на отоплителния сезон.Прогнозните дялове като система винаги ще водят до изкривяване, смята Фандъкова. Според нея най-правилно е ежемесечното, дистанционно отчитане.

Една хромозома в повече



Гледам и не вярвам на очите си. Но да! Истина е - Сдружение на родители на деца със синдром на Даун с календар за 2013 година. Най-накрая и слънчевите деца лице в лице с обществото ни. Знам, че каквото и да кажа по тази тема, ще бъда пристрастна. Защо пък да не бъда?! Синът ми е на 6 години и е с една хромозома в повече и му личи, да Ви споделя. По-добър е! По-усмихнат! В него има детска мъдрост и обича живота с една хромозома в повече. Колко още неща прави в повече! Родителите като мен обикновено се притесняват как изглеждат в очите на минаващите и любопитни хора. С присвити сърца дочуват изрази от сорта: "Горкото дете!", "Бог да не дава!", "Дяволът да не чуе!" и т.н. Горките хора. Какво да се прави. Явно страховете им са с един повече. Бог дава. И то на когото и колкото трябва. Специалните хора са чисти и светли. Те са мерилото за толерантност към различните. Хората, които са близо до тях, разбират добре за какво говоря. И друго ще ви споделя. За техния свят имат ключ само богоизбраните, не богонаказаните. Не зная дали да се родиш в България, или в някоя т.нар. цивилизована държава е определящ фактор, или изборът дали да поемеш естествената родителската отговорност и да дадеш най-доброто от себе си на своята рожба, независимо дали има в повече, или му липсва нещо. Но реалността в България е гнусна. Крайна съм. Знам, но не се срамувам, защото съм права. Нека се засрамят лекарите и акушерките, които съветват майките да изостават децата си в домовете. Нека да се срамуват съседите, които не разрешават на децата си да общуват с "изродите". Срамувайте се, политици, педагози и общественици, не направили труда си да заменят в речника си израза "дете или човек с увреждане с израза специален"! Срамувайте се, родители, изоставили и обрекли децата си на лишения и липса на обич! Бъдете горди, хора със сърца! Бъдете щастливи и благословени по пътя, по който вървите с гордо вдигната глава, ръка за ръка с децата-слънца! Те са специални! Специални сте и вие. Съдбата неслучайно ги е поверила на вас. С морала дотук! Сега по същество. Държавата-майка има съдържателни гледни точки по проблемите на своите граждани. Бюрокрацията е неин добър слуга. За децата-слънца е жизнено-необходима ранната интервенция и интеграция. Родителите имат нужда от правилна посока. Ориентири не липсват - цивилизованите практики на развитите държави. Но... все нещо ни куца. Все ходът на законопроектите е украсен с излишества и тежести. Аджеба... като седнат на кръгла маса с родителите и сдруженията, с учителите и специалистите, не се ли вслушват?! Кое е по-важно? Да се направи закон, или да се създаде закон с адекватно приложение? На 4 години на училище? Аз разбирам, че безумци съществуват, но никой не е длъжен да ги понася. Питам: Специалните деца къде са в новия закон? За тях помислено ли е? Имате ли предвид за всяко специално дете да има ресурсен учител, ресурсен кабинет във всяко училище, както логопед и психолог? , Предвидили ли сте подобряване на училищната среда? Записи с литература и куп . подробности. И между другото да вметна - за ДСД има .само клинични данни от гледна точка на физиологията и психиатрията. Липсва литература в услуга на родители. В последните години преподаватели в българската университети работят усърдно, но не е достатъчно. Една-единствена преведена  книга на холандски физиотерапевт има за тях. Толкова. То не е никак достатъчно. За ТЕЛК-овете също не мога да намеря конкретика в работния им процес. 90% от децата са без чужда помощ. Имат ли сиво в главите си?! Ако разсъждават логично и поне си направят труда да се запознаят с диагнозата в детайли, нямаше с лекота да драскат глупости и връчват решенията си в такъв вид. С една дума - онемявам. Да имаш една хромозома в повече и да се чувстваш виновен, че я имаш, е престъпление срещу човечеството и всички вселенски закони. Надявам се НАСА да побърза с откриването на разумен живот на друга планета, защото ако чакам родината-мащеха да започне да работи и да влага сърце, трябва да се преродя няколко хиляди пъти.

Лична позиция на Вили Спасова, с. Беласица, общ. Петрич, майка на дете със специални потребности. Тя е специалист педагог, поет и общественик. Член е на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун.
В. "Струма"


Защо е трудно да се управляват високоталантливи хора



В последно време темата за талантите очертава като много модерна и широко дискутирана в бизнеса. Чуваме за "войни за талантите" и други, което много ни напомня за следващо заглавие в сагата "Междузвездни войни". Виждаме и превръщането на понятието талант в синоним на човек или в термин, който да замести поостарелите кадър или човешки ресурс. Това всъщност е доста подвеждащо и заблуждаващо. Талантът е дарба или набор от качества, които правят даден човек по-добър от останалите хора в дадено нещо. Това е човек, който в определена сфера може повече от другите.
Влиянието на средата
Развитието на човешките таланти изисква определени обстоятелства и житейска среда. Истината е, че в повечето случаи притежаваме повече от един талант и може да развием комбинация от такива, които да ни направят особено подходящи за определени дейности или сфера на работа (например спорт, бизнес, шоубизнес и т.н.). Положителното в случая е, че индустриализацията и развитието на икономиката позволяват човек да намери много различни приложения на талантите си и съответно да се издържа и живее от тях, като това се отнася особено за свободните пазарни икономики. Но същевременно големият избор, както и желанието за бърза възвращаемост на усилията понякога объркват и разфокусират много талантливите хора, така че те не успяват да се реализират добре въпреки многото си дарби.
Изостаналите общества изнасят таланти
До голяма степен талантите ни са предавани по наследствен път като определени качества на ума и личността. Развитието им се определя от подкрепата, която получаваме от семейството и образователните институции. Дали да заложим на талантите си зависи и от доминиращите възгледи в обществото – например за това какво означава да си успешен или пък за това какви са общоприетите пътища за постигането на успех. Колкото по-развито е едно общество, толкова повече успехът в него се предопределя от умението да се пребориш за реализацията на автентичните си таланти. И обратното, колкото е по-изостанало, толкова повече успехът се свежда до един основен талант – да се "докопаш" до някаква форма на социална власт. По тази причина изостаналите общества "изнасят" таланти за обществата, които ги ценят и уважават, и там талантливите хора намират повече възможности за реализация. Всички виждаме например какво се случва с добрите лекари в България и как най-бързо развиващата се индустрия – информационните технологии, е почти изцяло ориентирана към разработки за външния международен пазар.
Свобода за изява
Свободата за лична изява е ключова при реализацията на човешките таланти. Изявата на човешкия талант по своята същност е автентична изява на човешката личност и това не може да се случва в среда, която е доминирана от зависимост и фалш. Хората, които са много талантливи, обикновено са и силни характери. Те са хора, които знаят своята стойност и не са готови да правят компромиси със себе си и с принципите си. Това поставя и специфични изисквания пред тяхното управление. Невинаги подобни хора могат да работят безпроблемно с другите. Да бъдат част от екип, в който другите не споделят тяхното ниво, може да се окаже непреодолим проблем и да се превърне в извор на множество конфликти. Често те провокират не само колегите си, но и мениджмънта си, като основният въпрос в това предизвикателство е "достатъчно добър ли си, за да бъдеш мой мениджър, както и достатъчно добър ли си, за да сме екип". По тази причина е изключително важно изборът на всеки човек в компанията да е адекватен.
Ролята на мениджъра
Невинаги и не за всяка работа има нужда от особено талантливи хора. Ако това не е осъзнато, тяхното привличане би могло да има обратен ефект за бизнеса. Нормално е стандартите за постижение на високо талантливите хора да са по-високи от средните, те да очакват по-специално отношение, по-различно заплащане, различна кариерна пътека и най-интересните работни задачи. Адекватният за тях мениджмънт също трябва да е в много по-голяма степен базиран на индивидуалния подход и на умението на мениджмънта да се адаптира към тях, така че да бъде в състояние да извлече максимален резултат от възможностите им за бизнеса на компанията. В голяма част от случаите мениджърът следва да играе ролята на добър треньор, който знае как да градира предизвикателствата спрямо способностите по такъв начин, че да създава възможности човек не само да изявява, но и да развива талантите си. Тогава постигането на очакваните крайни резултати за организацията е свързано с усещането за постижение и гордост у работещите, които са успели да постигнат нещо, което дори не са подозирали, че могат. Подобен мениджмънт не може да разчита само на формалните управленски процедури и на принципа на йерархично подчинение. Способността за практикуване на автентичен авторитет, взискателност и себевзискателност от страна на управлението са управленският талант, който е нужен, за да може един бизнес да е действително базиран на таланта и вдъхновението.
Очевидно е, че най-ефективният ресурс на икономиката е човешкият потенциал и че от адекватното управление и развитие на нашите таланти зависи благосъстоянието ни като хора и държава.
  
Капитал Daily
----------
И сред инвалидите т.е.хората с увреждания има талантливи, но друг е въпроса дава ли  се възможност  на всички тях  да се изявят...

"За" забраната за тютюнопушене са 61%



39% от българите са против нея , показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ. Това са предимно  мъжете, хората между 40 и 49 г. и жителите на малките градове.
Забраната се одобрява най-вече от жените, хората над 59 г., високо образованите, заможните и живеещите в селата. 

Високи стойности на одобрение към забраната се регистрира сред хората, които никога на са пушили (86%), както и сред бившите пушачи (75%). Сред пушачите две трети се противопоставят на забраната, но една трета я подкрепят.
Едва 3 % от пушачите са отказали цигарите след въведената пълна забрана за пушене на закрити обществени места. 


В проучването 42% от интервюираните обаче заявяват, че пушат.
 



България е аутсайдер в усвояването на евросредства



Сред 27-те страни на ЕС ние сме 25-и по привличане на уж договорените пари по европрограми



България ще усвои 100% от европейските фондове до края на 2013 г., бордяшки заяви миналата година премиерът Б.Борисов, режейки поредната лента на ремонтирана улица в квартал на Етрополе. Предвид традициите, създадени по време на управлението на ГЕРБ - мощен медиен ПР, създаващ виртуален свят, паралелен на реалния и често диаметрално противоположен на съществуващия, натрапване на желаното за действително и внушаване, че мирозданието започва с тях и от тях, провокира търсенето на алтернативна информация относно заявените "титанични" успехи на властта.
Електронната страница insideeurope.eu, която периодично разпространява данни за Структурните и Кохезионните фондове на ЕС и прилагането им в 27-те страни членки, публикува справка за темповете на усвояване на евросредствата към м. януари 2013 г. В този своеобразен рейтинг България заема 25-ото място (от общо 27) с процент от 28.5, при средна "скорост" за Евросъюза от 45.15%. Тези цифри означават, че страната е с близо 17% по-назад от средното ниво на усвояване на средствата от структурните фондове сред държавите от ЕС и с близо два пъти по-малко усвоени средства от първенците (Литва - 60.5%, Португалия - 58.4%, и Ирландия - 55.6 %). Независимо от правителствените хвалби и претенциите на премиера, мястото на България е в дъното на таблицата, а след нас са единствено Италия и Румъния. По понятни причини прессъобщение за постигнатия колосален "успех" няма на страницата на Министерския съвет, нито пък огласените факти са повод за организиране на шумни пресконференции.
През декември 2012 г. Комисията по усвояване на еврофондовете към НС в редовния си доклад отчете очаквано, че България има устойчив темп на договаряне и разплащане на средствата от ЕС за периода 2007-2013 г. На страницата на информационния портал eufunds.bg, скрита между многото информации, може да се види таблица на договорените средства по оперативни програми, изплатените пари от бюджета и размера на получените от ЕС. Те са ни повече, ни по-малко 30%. Което ще рече, че в оставащото време от програмния период 2007-2013 г. (вече по-малко от три години, поради спецификата на заявяване, контрактуване и изплащане на парите) страната трябва да отчете като разплатени (и сертифицирани, т.е. одобрени за разплащане) близо 70% от парите, които е имала като договорени по оперативните програми, т.е. за двойно по-малък период от време трябва да се усвоят двойно повече средства. На България буквално ще й се наложи да "спринтира" за да не загуби онова, което е договорено.
Разумно ли е да очакваме "чудеса", или е добре по-малко да се вглеждаме в телевизора и повече да се вслушваме в съобщенията, идващи от ЕК. В началото на тази година в публичното пространство вече се промъкна информация за първите загубени 51 млн. евро по програмата за развитие на селските райони. Те обаче няма да са първите. Предизвестена е загубата и на няколко милиона евро по Програмата за трансгранично сътрудничество (ТГС) със Сърбия и по Програмата за рибарство. Анонс за подобно случване е направен в отчета за 2012 г. на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове на народното събрание. Ако сме реалисти, трябва да признаем, че процесът ще продължи. Основно поради две причини.
Първо, защото достъпът до ликвидни средства за извършване на инвестиции по сключените договори е много труден, а за голяма част от малкия и средния бизнес - даже невъзможен. През последните 3-4 години фирмите в България се стремят първо да си осигурят оборотни средства за текущи нужди и едва след това започват да мислят за инвестиции. Бизнес климатът в страната е толкова влошен, че през следващите години много мъчително и бавно ще успее да се стабилизира. Именно този факт обуславя очакваната бъдеща загуба на европейските средства и то вероятно в мащаб много по-голям от всички прогнози. Договорените средства могат да достигнат дори над 100%, това дори е вече факт за една от оперативните програми (по околна среда), но реалните плащания едва ли ще надхвърлят 60% от разполагаемия бюджет за целия период на прилагане. Това е напълно обяснимо, защото статистиката сочи, че темпът на нарастване на плащанията е ритмичен - с по 1-2% на месец. Към края на 2012 г. реално изплатените суми са близо 35% (виж таблица). В оптимистичния вариант до края на 2015 г. (последната възможност за плащане) процентът на усвояване ще е в границите около и дори под 60%, по мнения на експерти. Втората причина засяга неправилния подход при избора на проекти, приоретизиране на едни за сметка на други като по-неатрактивни.
Сега към края на програмния период въпроси от типа защо след като имахме условно равен старт наред с другите новоприсъединени държави, изостанахме и не можем да наваксаме, сякаш имат очевиден отговор и той следва да бъде търсен в липсата на инвестиции във важни сектори - иновации и насърчаване на бизнеса, жп транспорт, околна среда, както и в отсъствието на програма за наука и развойна дейност. България е единствената страна, останала без такава оперативна програма, докато останалите новоприсъединени страни разпределят за това 18 млрд. евро. Правителството на ГЕРБ не само, че намали драстично средствата за наука, преустанови напълно бюджетното финансиране за иновационния фонд, от научния фонд раздаде парите на безнаучни фирми, а в замислената оперативна програма уж за наука и образование науката я няма.
Комисарят за регионалната политика Йоханес Хан, който в края на миналия месец се срещна с министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев, е обърнал особено внимание върху очакванията на Брюксел България най-после да направи собствена програма за наука и образование.
От широката публика е скрит и анализ, в който е направена дисекция на негативите на българската икономика, сред които са изброени:
. Неблагоприятни демографски тенденции
. Ниско качество на здравните услуги и затруднен достъп до тях
. Остаряла и небалансирано разпределена здравна инфраструктура
. Остаряла образователна инфраструктура и влошено качество на образователната система
. Голям дял на отпадащи ученици
. Висок риск от бедност и значими социални проблеми
. Ниски доходи на населението
. Сравнително ниска икономическа активност на населението в трудоспособна възраст, висок дял на безработните младежи
. Ниска производителност на труда и ресурсна ефективност на икономиката
. Мащабни регионални различия
И т.н.
Въпросът обаче дори не е толкова в това колко пари ще загубим или колко ще усвоим от европейските фондове, а какъв е ефектът от тези средства, понеже основната им цел е да съдействат за икономическото и социалното развитие едновременно на много хора, като гарантират намаляване на различията между страните членки на ЕС и регионите. Именно затова за България - държава на едно от последните места по БВП и първа по ниво на бедност в ЕС - е от първостепенно значение за какво се изразходват парите на европейските данъкоплатци. Най-важно е с този ресурс да се осигури подобряването на стандарта на живот в страната, което ще доведе до намаляване на безработицата и ограничаване на емиграцията. Уви, това не се случва!
Българите са все по-бедни и нещастни увеличаващо се неграмотни. Мизерията обхваща широки социални слоеве, а престъпността стига размери, необясними за страна член на ЕС. Различията между отделните региони в страната вместо да намаляват, стават по-дълбоки, диспропорциите - трудни за преодоляване.
Еврофондовете се "усвояват успешно" според правителствените чиновници, само дето никой не казва истината. "Усвояването" концентрира почти цялата икономическа активност в ръцете на правителството, потиска инициативата, изкривява икономическата среда и увеличава възможностите за корупция, генерирайки задкулисни зависимости.
Еврофондовете се "усвояват успешно". Още ли някой вярва на това?


Светла Василева
В."Дума"

Нека да фалират 1000 кръчми, но да не умрат 100 000 българи



От 1 юни 2012 г. влезе в сила законът за забрана на тютюнопушенето в затворени обществени места. С настъпването на зимата собствениците на ресторанти и кафенета все по-настоятелно протестират срещу закона. На фона на народопсихологията ни и интереса на работата им, протестите са основателни. Безотговорно и неприлично обаче е, че им пригласят знаменити пушачи, „знаменитости", част от които са особено активни в защита на човешките права и свободата на избор - постижение, превърнало се в клише на демокрацията. Но в България нищо не можеш да определиш като много неприлично, защото винаги може се случи нещо още по-неприлично, казва доцент д-р Коста Костов.
„Аз,  пушачката, съм превърната в новия обществен враг"- звучи грозно, арогантно и асоциално, но това е написала журналистка в „малката си проповед", озаглавена „фашизъм с цигарите". Друг журналист написа дори „За пушачите с любов". Основният мотив на „Любовта" е „уважение на личния избор" - тогава да уважаваме и личния избор на наркоманите на алкохолиците, на педофилите! Да мислиш така в седем милионна страна, в която 100 хиляди души умират годишно от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и ракови болести, при които пушенето е един от големите рискови фактори и разходите за лечение и преждевременно пенсиониране са милиони лева годишно, е симптом на антисоциално личностно разстройство - съгласно четвърто издание на диагностичния и статистически наръчник на Американската психиатрична асоциация. Ограничени в табакоцентризма и овладени от абстиненцията на тютюнохолизма си, тези публични личности вероятно (не) знаят, че в напредналите страни по света на пушачите наистина се гледа като на недостатъчно образовани и безотговорни към себе си и обществото хора. През 50-те години на миналия век застрахователните компании в САЩ първи започнаха борбата с тях. В тази страна 40-годишният американец, който е здрав и не пуши, плаща здравна застраховка около 100 долара годишно, докато съседът му, също здрав, но пушач, плаща около 300 долара годишно. Колега от Центровете по контрол и превенция на болести ми писа, че тютюнопушенето струва на САЩ около 200 милиарда долара годишно. И че застраховката за работник, който пуши, струва .на работодателя 18% повече, отколкото тази за непушача. Процентите могат да бъдат увеличени в съгласие със здравната реформа на президента Обама. Която подсеща американците, че всеки, освен права има и задължения - трябва да прави нещо полезно за своето здраве - за да я има healthier and a more productive America (по-здрава и по-продуктивна Америка). Светът е много по-голям и по-сложен, отколкото телевизионните и медийни „знаменитости" на България. И този на Елин Рахнев - известен поет и драматург. Той в арогантно-менторската си логорея, озаглавена „Стига експерименти! Махнете закона за цигарите", пита „какво значи здравословен начин на живот, когато забраната на пушенето на обществени места остава 30 хил. българи без работа". На него и другите „знаменитости" отговарям с "обущарю, не по-горе от обувката". Което означава, че по-добре'е да фалират 1000 кръчми, отколкото да умрат 100 хиляди българи. Така ще я има по-здрава и по-продуктивна България.


Д-р Георги Чалдьков
В."Труд"
 

вторник, 5 февруари 2013 г.

Благотворителен концерт в подкрепа на дарителската инициатива „За живота”



Той се състоя снощи в Централния Военен клуб по инициатива на комитет начело с проф. Иван Черноземски и с подкрепата на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Столична община. 
Ракът на млечната жлеза е сериозен медицински, социален и икономически проблем, тъй като засяга населението в активна възраст. Затова важен приоритет на провежданата национална здравна политика е именно намирането на съвременни решения за профилактика и прилагането на съвременни подходи за диагностика и лечение. Високотехнологичния,
уникален за страната, апарат, който ще бъде закупен с даренията, ще осигури по-ефективна краткотрайна и щадяща терапия за пациенти с това заболяване в Националната онкологична болница в София.
„Българската държава е активно ангажирана със създаването в цялата страна на модерни центрове за борба с онкологичните заболявания. И ако тези проекти, реализирани по оперативните програми с финансиране от ЕС на стойност 148 милиона лв. са израз на европейската солидарност, не по-малко значение имат и националните благотворителни инициативи с цел ефективната борба с рака”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на Благотворителния концерт в подкрепа на дарителската инициатива „За живота”.
  

Logitech Ultrathin Keyboard Cover Mini – идеалният партньор за вашия iPad Mini


Logitech Ultrathin Keyboard mini се прикрепя сигурно към таблета с помощта на мощни вградени магнити. Обратната страна е от алуминий и служи като протектор, който запазва стила на iPad mini и дава устойчива защита, без да увеличава чувствително теглото. Когато сте готови за писане, трябва просто да завъртите Logitech Ultrathin Keyboard mini, за да откриете Bluetooth® EasyType клавиатурата, която предлага традиционно разположение на клавишите в малък, седем инчов размер. На разположение са бързи клавиши за командите, които ползвате най-често – като copy и paste. Клавиатурата може да служи и като стойка, с помощта на която можете да гледате видео и снимки по-удобно на своя iPad mini, без да го държите в ръце.
Освен това тя притежава моментална функция за включване/изключване, която автоматично събужда вашия iPad при отваряне и го приспива при затваряне. А благодарение на вградения магнитния клип, можете да прикрепите клавиатурата бързо към таблета.
Logitech Ultrathin Keyboard mini се очаква в Европа през февруари 2013 г. на препоръчителна крайна цена от 159 лв.
 


Дянков:Общинските болници да станат държавни



Секторът щял да бъде реформиран при следващ мандат на ГЕРБ

"Моето лично мнение като финансист е, че е недомислица тези болници да са били върнати на общините. Изглежда като тип децентрализация и демократична идея, но задълженията са много повече от правата". Това заяви Симеон Дянков в Ловеч, където участва в обсъждане на проблемите на общините на среща с кметове от областта и представители на териториалните структури на изпълнителната власт.
Дянков твърди, че проблемите на тези болници са още отпреди 10 години, но през последните 5 се натрупват. По думите му каквото и кметовете да направят, системата е в дефицит. Той допълни, че тогавашното правителство го е направило, за да се отърси от повече задължения. По този начин обаче не са съизмерими правата и задълженията към общините, а този въпрос се задълбочава. Правилното решение според финансиста е държавата да се върне като собственик или съсобственик и да управлява или съуправлява този ресурс със съответните финансови задължения.
ДУМА припомня, че през октомври по време на протестите на девинчани Дянков бе категоричен, че "държавата няма как да поеме старите дългове на общинските болници, защото това е забранено по закон". Тогава той упрекна правителството на Иван Костов, което през 2000 г. направи промяната и подчерта, че проблемите на общинските болници в страната са се появили 2-3 години след вземането на решението малките болници да преминат на цялостно финансиране към общините.
Само преди дни Дянков уточни, че в здравеопазването влизат 4 млрд. лв. и при втори мандат на ГЕРБ този сектор ще бъде реформиран. По-рано през седмицата от публикации в медиите стана ясно, че през януари в сравнение с предходния месец просрочените задължения на държавните болници са спаднали от 55 млн. на 52,7 млн. лв., а на общинските - от 33 млн. лв. са станали 32,3 млн. лв.

Ако в Брюксел имаше добри експерти, нямаше да сме в криза

През последните 4-5 години в Европа е имало много сбъркани политики и затова изоставаме от останалия свят. Това заяви Симеон Дянков вчера в Ловеч. Миналата седмица той бил получил оферта от световно издание да напише книга за европейската криза. Според Дянков това предложение е продиктувано от коментарите му през последните години, които най-общо казват, че в Брюксел, ако имаше добри експерти и ако политиците по-бързо решаваха очевидни неща, ако Папандреу в Гърция си беше свършил правилно работата, кризата в Европа щеше да свърши още в края на 2010 г. "Но политиците доста се замотаха и в Брюксел, и в няколко други държави и затова Европа е 5-6 години в криза, в Щатите и в Азия тя мина отдавна", коментира Дянков.
Когато станал финансов министър през юли 2009 г., от 27 финансови министри петима са били икономисти или финансисти, останалите са били политици, изтъкна Дянков. "Били са преди това културни министри, както беше испанският, гръцкият беше преди това министър на селското стопанство. Няма как с такива хора да се прави истинска политика", отсече той. Според Дянков нещата се променят, но чак в края на 2012 г. започнали да се взимат "здрави, правилни решения".

България е страната с най-малко млади хора в ЕС

България е страната с най-нисък процент на млади хора в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2011 година, цитирани от БГНЕС.
Населението във възрастовата група от 0 до 14 години в страната ни през 2011 г. е било едва 13,2% от общото население, като по този показател сме на последно място в ЕС. Преди България е Германия с дял от 13,4%. През 1991 г. техният дял е бил 20,1%. Средната възраст на населението в страната ни е 42,5 години, като мнозинство са хората във възрастовата група от 15 до 68 години - 68,3% от общото население. Хората над 65-годишна възраст съставляват 17,1% от българското население.
Най-голям дял на млади хора сред държавите членки на ЕС е регистриран в Ирландия (21,3%) и те съставляват 15,6% от общото население на 27-те държави членки на ЕС. Хората в трудоспособна възраст (от 15 до 64 години) възлизат на 66,9% от населението, а възрастните - на 17,5%. Средната възраст на населението на ЕС и 41,2 години.
Застаряването на населението на ЕС е дълготрайна тенденция, започнала преди няколко десетилетия, отбелязва Евростат. В последните две десетилетия делът на населението под 15-годишна възраст е намалял с 3,7%, а делът на възрастното население над 65-годишна възраст е нараснал с 3,6%. Средната възраст на населението на 27-те държави - членки на съюза се е повишила от 35,4 години през 1991 г. на 41,2 г. през 2011 г., като увеличение е регистрирано във всички страни.
Евростат прогнозира, че населението на ЕС ще нарасне до 525 милиона души през 2035 г. и до 526 милиона около 2040 г., след което постепенно ще намалее до 517 милиона души до 2060 г. В същия период средната възраст на населението се очаква да нарасне до 47,6 години. Хората в трудоспособна възраст се очаква да намаляват, а делът на възрастното население вероятно ще се увеличи - хората над 65-годишна възраст ще съставляват 29,5% от населението на ЕС през 2060 г., прогнозира европейската статистическа служба. Тя очаква също така хората над 80-годишна възраст да нараснат три пъти между 2011 и 2060 г.

По-качествен живот за нашите родители!



Проектът ще обхване тотално обеззъбени пациенти или такива, на които тепърва то им предстои. Всеки един от тези пациенти ще може да получи подробна информация по проекта на специална отворена телефонна линия



Проектът е по идея на Дентални клиники „ЕО Дент”, съвместно с Bredent Group, Германия и Дентатехника – официален представител на Bredent Group за България. А като партньор зад тях застават и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова и Българският зъболекарски съюз (БЗС), подчертаха организаторите. 
ПроектътПо-качествен живот за нашите родители!” е с национално покритие и от него ще могат да се възползват хора от цялата страна. Той ще се реализира в рамките на една календарна година. Първоначално ще.обхване 1000 пациента, тотално обеззъбени или такива, на които то тепърва им предстои, с безплатни прегледи и имплантологични консултации.
Посредством анкети ще бъде установена степента на затруднение при хранене, говор, нарушение на естетиката, пълноценната социализация, както и анализ, подкрепен от статистическо проучване на качеството на живот.
Всеки един от тези пациенти ще може да получи подробна информация по проекта на специална отворена телефонна линия - 0888 14 10 10.
По строги и точно определени критерии ще бъдат определени 100-те пациента, на които ще бъдат поставени импланти, осигурени от фирмата производител Bredent Medical, като за всеки от тях ще бъде създадено индивидуално и подробно досие с пълна документация – клинична, рентгенологична и фотографска. Процедурите по имплантирането и последващите интервенции ще бъдат осъществени по всички утвърдени протоколи за работа. Предвидено е в горната челюст да се поставят между 4 и 6 импланта, а в долната челюст между 2 и 4 импланта, което да стабилизира протезната конструкция, според всеки индивидуален случай. Ще бъдат използвани различни протетични елементи – локатори, протетични капи, Poller абатмънти, както и класически надстройки. Една част от пациентите ще се възстановят по методиката SKY Fast & Fixed.
По думите на д-р Венета Павлова, един от инициаторите на проекта, идеята е да бъдат приложени най-новите имплантологични концепции, фотодинамична терапия, ултразвукова диагностика и съвременни ортогнатични (модерни) методи при протезиране. Тя поясни, че е техен ангажиментът по планиране, изпълнение и проследяване на всички клинични случаи по проекта като предвидената оперативна намеса и самите импланти ще бъдат напълно безплатни за пациента. За него като финансов ангажимент единствено остава заплащането на параклиничните изследвания и протетичното завършване. Разходите за имплантите и труда на денталните лекари се поемат изцяло от партньорите по проекта Bredent Group и ДентаТехника България. Консултираните пациентите, в 5-те дентални клиники „ЕО Дент”, посредством електронни досиета ще да могат да бъдат проследявани от специалистите за в бъдеще.
Д-р Валентин Павлов, също инициатор на кампанията и собственик на клиники „ЕO Дент”, подчерта, че параклиничните изследвания, панорамната рентгенова снимка и 3D-образното изследване са много важно за тях като имплантолози. Всеки пациент обаче ще има право на избор на лечебно заведение, в което да направи тези изследвания. Той изрази надежда, че благодарение на начинанието им ще бъде обогатена здравната култура на пациентите, както и значително ще се подобри качеството на живот и социализацията на преминалите по проекта, през техните кабинети в страната.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че ще подкрепи всяка кауза, която подпомага усилията да се осигури на българските граждани добро медицинско обслужване на изключително високо европейско ниво, защото само с общи усилия и инициативи ще може да се достигнат желаните резултати в областта на денталното здраве за всички възрасти. Тя увери, че резултатите от  проекта ще бъдат обобщени в края на декември и ще послужат за бъдеща национална програма за лечение на зъбите на възрастните хора, защото целта на МЗ е подобряването на денталното здраве на населението чрез осъвършенстване на механизмите на предоставяне на дентална помощ, залегнали в Националната здравна стратегия 2008 – 2013 година.
Политиката на МЗ е насочена към търсенето на механизми за улеснено предоставяне на дентални услуги и разширяване на обхвата им към хората от всички възрастови групи, не само към децата. Фактът, че определен основен пакет се поема от здравната осигуровка и явно не е достатъчен, за това да се влагат средства в имплантология и да се спаси населението от обеззъбяване идва да покажа, че има нужда от такива проекти”, каза в заключение тя.
Според председателя на БЗС д-р Борислав Миланов  на дълъг път се тръгва с малка крачка и добри приятели.
БЗС ще бъде гарант за прозрачността на изпълнението на този проект, като съсловна организация ще бъдем добрият коректив и ще подкрепяме усилията на нашите колеги, които приеха тази голяма професионална отговорност – да приложат най-съвременното и качествено лечение на пациенти със сериозни дентални проблеми, които са причина за тяхното лошо качество на живот и реална пречка за социализацията им.Този проект е пореното послание към обществото и най-вече към хората в края на своята социална реализация. Надявам се, че с конкретните резултати от този проект, които ще постигнем в края на годината, отново с МЗ ще потърсим форми, които извън рамките на НЗОК, извън доброволните застрахователни фондове, пациентите да получат възможност да подобрят своето състояние”, каза той.
Според лекарите по дентална медицина, противопоказания за такова лечение имат само пациенти с декомпенсиран захарен диабет, онкологично болни, провеждащи химиотерапия или лечелечение и хора с тежки психични разстройства.
От „ЕО Дент” увериха, че социалните ангажименти на клиниката няма да приключат и в по-далечено бъдеще ще работят и по други подобни програми.