Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Ефектът на плацебото


В превод от латински „плацебо” означава буквално „аз се харесвам". В медицината с думата се назовават средствата, които не притежават никакви лечебни свойства, тъй като най-често съдържа захар и калциев глюконат т. е. има неутрален състав. Плацебото се използва активно по време на клиничните изследвания, при които се изисква наличие на контролна група - на една част от участниците се дава истинско лекарство, а на друга - плацебо, като никой не знае какво е получил. Ако здравословното състояние на тези, които са получавали истинското лекарство, се е променило, а в контролната група - няма промени, това означава, че лекарството действа. Въпреки че състоянието на някои пациенти се подобрява и след приемането на плацебо.
През 1955 г. бостънският лекар-анестезиолог Хенри Бичър публикува в специализирано издание резултатите от 15 клинични изследвания, според които здравословното състояние при 1/3 от хората, страдащи от реални заболявания, се подобрява след приемането на плацебо.
Според него плацебото може „да предизвика значителни физиологични промени", в това число „обективни ефекти в органите-мишени, които могат да бъдат в по-голяма степен изразени, отколкото в резултат на силно „фармакологично въздействие".
Гари Голд, от Университета „Корнел", стига да извода, че плацебото притежава силен терапевтичен ефект при стенокардия, а също така предизвиква в организма реакции, идентични на ефекта от приемането на алкохол или кофеин.
Плацебото може да бъде не само под формата на таблетки, но и на инжекции или манипулации. Например, ако на пациента бъде казано, че му е направена операция (когато в действителност той само е отворен и зашит), нерядко неговото здравословно състояние се подобрява.
Учените днес смятат, че ефектът на плацебото се проявява само при болестите, свързани по един или друг начин с дейността на нервната система.

Хигиената на устата има пряко отношение към цялостното здравно състояние на човек


Хората трябва да са наясно, че миенето на зъбите няма само естетическа функция, тъй като не миенето на зъбите, може да доведе до сърдечен удар, е заключението на Хауърд Дженкинсън, професор по орална микробиология, от университета в Бристол, пише в. „Дейли телеграф".
Британският експерт открил, че една обикновена стрептококова бактерия, която причинява зъбни кариеси и болести по венците, може да поеме по кръвния поток и впоследствие да доведе до образуването на съсирени, които от своя страна водят до сърдечни удари и атаки, вземащи всяка година милиони жертви в глобален мащаб.
Принципно бактерията живее във венците, но когато те кървят, може да влезе в кръвта. Веднъж проникнала, бактерията ползва протеина PadA, намиращ се на повърхността й, за да принуди кръвните телца да се свързват, за да се защитят. Формациите впоследствие може да прераснат в съсиреци, които да намалят притока на кръв до сърцето и мозъка и да причинят проблеми. Кръвните телца обвиват и бактерията и така тя остава недосегаема за антибиотиците. Изследванията оттук нататък трябва да се насочат към разработването на механизъм, който да пречи на протеина от бактерията да кара кръвните телца да се групират и така да образуват тромби, обяснява Дженкинсън.

Обилното потене алармира за скрити болести


Обилното изпотяване създава не само личен хигиенен дискомфорт, но в повечето случаи е и признак за скрити заболявания. Това нарушение в организма се нарича хиперхидроза. При нея организмът фактически остава без вода и соли. Често пъти усиленото потоотделяне се провокира от тежки заболявания като ревматизъм, туберкулоза, неврастения, базедова болест, псориазис и екзема. Затова, ако  потенето ви е повишено, веднага вземете талон за направление от вашия личен лекар за преглед при невропатолог, психоневролог или ендокринолог. Не е изключено то да е и симптом на на нервно-психично разстройство или патология на потните жлези и вегетативната система. Хиперхидрозата е локална - когато усилено се изпотяват дланите и подмишниците, и генерализирана - когато цялото тяло се изпотява. Постоянно влажната кожа е идеална среда за размножаване на гъбички и бактерии. Те разрушават епитела (горния слой на кожата), а това води до претърквания и гнойни заболявания.
Лечението й става с две групи методи - консервативни и хирургични. Към хирургичните се прибягва само когато консервативните не помогнат. Хиперхидрозата често е свързана с нарушена работа на вегетативната система на организма, която е призвана да адаптира нашето тяло към измененията на влажността и температурата в околната среда. Затова тази система трябва да се тренира с водни процедури, студени влажни обтривания поне два пъти на ден и контрастен душ с последващ масаж, както и топли бани вечер с добавени във ваната хвойнов екстракт или морска сол. Към методите за нейното лечение се използва още облъчване с рентгенови лъчи, хипноза и физиопроцедури. Напоследък се използват и инжектиране на ботулитен токсин (ботокс) в участъците на потене. Този метод обаче е много скъп и след 5-6 месеца пак трябва да се приложи.
Хирургичните методи срещу хиперхидрозата са два -  симпатектомия (притискане на нерв, причиняващ изпотяването с титанова скоба) и кюртаж на подмишничните падини.
Д-р Анна Иванова, общопрактикуващ лекар

Ароматите влияят на здравия сън


Ароматите, които човек усеща, докато спи, влияят както на качеството на съня, така и на сънищата, твърдят изследователи от Хайделбергския университет в Германия, съобщи АМИ-ТАСС. В изследването си немските специалисти са използвали приятни аромати, например на роза, и неприятни миризми - на развалено яйце, които са били вдишвани от участниците в експериментите по време на сън.
Оказва се, че неприятните миризми предизвикват и сънища с отрицателна емоционална окраска, докато ароматът на цветя, точно обратното - стимулира спокойния сън и радостните сънища. Настоящото изследване е първо по рода си, тъй като досега медицината не е разполагала с научни данни за евентуалното въздействие на обонятелната функция върху качеството на съня. Според учените неприятните миризми дразнят лигавицата на носа, а това става причина за изпращането на сигнали в мозъка, които предизвикват неприятни усещания или дори събуждане.

Пробив в изследванията при сърдечносъдовите заболявания


Учени направиха голяма крачка напред в борбата със сърдечните заболявания, след като съставиха подробен списък, включващ близо 100 гена, 59 от които са нови, свързани с високото ниво на холестерола, съобщиха Франс прес и в. „Дейли телеграф”.
Проучването е най-голямото по рода си досега, а изследването на всеки от диференцираните гени може да се установи как те индивидуално или колективно отключват заболяванията.
Терапии, „включващи" или „изключващи" въпросните гени, ще бъдат достъпни след десетилетие, уверяват експертите.
Експерименти върху мишки показват, че един от тези гени, известен като SORT 1, има защитен ефект срещу опасните нива на холестерола.
Проф. Джереми Пиърсън от лондонския Кингс колидж заяви, че сега предстои да се разбере как действат тези гени, за да се открият „мишени" за разработване на нови лекарства.
Изследването е обхванало над 100 000 души, включително 2000 семейства във Великобритания. В него са участвали учени от Харвардския и Кембриджския университет.
Една от генните вариации, свързани със SORT 1, е най-солидната връзка с нивото на лошия холестерол и с инфаркта на миокарда, показва друго проучване, извършено от Даниъл Рейдър от университета във Филаделфия. Неговият екип открил нов метод за регулиране на лошия холестерол. Изследователите модифицирали нивото на производство на протеина сортилин, командвано от SORT 1. При гризачите, които били подложени на терапия, за да се намали с 90 на сто количеството сортилин в черния им дроб, се стигнало до 30-процентно увеличаване на кръвния холестерол. И обратно, при гризачите, у които бил инжектиран генно модифициран аденовирус, за да се увеличи количеството на този протеин в черния им дроб, пък било наблюдавано 80-процентно намаляване на холестерола.
Резултатите от проучванията са публикувани в сп. „Нейчър".

Близнаци ама с 20-годишна разлика


В САЩ съобщиха за новородено момченце, заченато преди 20 години. Бебето се ражда от оплодена яйцеклетка, замразена през 1990 г. Но това не е всичко. Оказва се, че новороденото има брат близнак, по-голям от него с 20 години.
Ембрионът имал още шест събратя. Всички те са “произведени” от двойка, която преди 20 г. е ползвала процедурата ин витро. Два от тях, в деня след оплождането, са присадени и преди 20 г. жената, чието име се пази в тайна, ражда момче.
Останалите четири ембриона са били замразени и изпратени в бъдещето за осиновяване, както се изразяват лекарите.
Двата от тях загиват т. е. не им понася съхраняването във втечнен азот при температура минус 196 градуса. Оцелелите са присадени на жената от Вирджиния. Единият от тях умира в утробата и, а от другия се ражда бебето, което се оказва, че то има брат близнак, по-голям от него с цели 20 години!
Лекарите се надяват, че замразените ембриони могат да запазят способностите си за живот дори до 40 г., което означава, че не е изключено да се появят близнаци и с тази феноменална разлика във възрастта. Засега обаче няма толкова “възрастни” зародиши, тъй като Луиза Браун, първото бебе в епруветка се появи през 1978 г.
Неотдавна нобелова награда за медицина бе връчена на нейния “татко” Робърт Джефри Едуардс, авторът на ин витро технологията.
-------
Преди да се появи сегашното бебе рекордьор, историята с децата на 45-годишната жителка на Сан Франциско Деби Бислей се смяташе за невероятна. Не толкова с фантастичния срок на отложената бременност - 13 “замразени” години. Малката Лейна, родена през 2005 г., стана първото момиченце в САЩ, чиито близнаци се оказаха по-стари с няколко години. От 1990 г. Деби минава процедури в медицинския център Ъруин на университета в Калифорния. От 12 нейни яйцеклетки, оплодени със сперма на съпруга є Кент, лекарите подготвят 12 ембриона.През 1991 г. 3 са присадени на Деби. Оцеляват два и през 1992 г. се раждат близнаците Джефри и Карлей.
През 1996 г. съпрузите Бислей решават да имат още деца. Отиват в центъра Ъруин и настояват да ползват останалите им 9 ембриона. Оказва се, че лекуващият лекар Рикардо Аш бил уличен в това, че без разрешение присаждал на жени чужди ембриони, които изпращал в други клиники за експерименти. Докторът избягал от САЩ, а центърът бил закрит. Т.е. ембрионите на съпрузите изчезнали безвъзвратно.
Деби и Кент установили, че техните ембриони са изпратени в Университета на Източния бряг. Там ги очаквало чудо ­ шест от ембрионите оцелели. През 2005 г. доктор Стивън Катц и колегите му от Сан Франциско размразили ембрионите и 4 присадили на Деби. Сложих ръка на корема си и казах: Добре дошли у дома! Толкова дълго са били замразени, сега са в ръцете на Господ - или ще умрат, или ще станат деца, разказва Деби. Трите Бог си прибира, само един става бебе - Лейна. Така Джефри и Карлей се сдобиват с 13-години по-малко сестричка близнак. През 2006 г. историята се превръща в световна сензация.

Според полското издание "Analyst Economic" в "бедната балканска страна", визирайки България, над 2 млн. души вегетират с месечен доход от 56 евро, т. е. всеки четвърти българин живее в абсолютна бедност


Анализаторите допълват, че през 2011 г. продължаващата икономическа стагнация ще изпрати още 110 000 българи на дъното, които ще се присъединят към "армията от бедняци".
Средното възнаграждение е едва 306 евро, което е едно от най-ниските на континента, а управляващите не възнамеряват да вдигат мизерната минимална заплата, посочват те.
В анализа се посочва още, че необходимите средства за нормално съществуване на едно четиричленно семейство у нас са 1012 евро, което ще рече, че хората живеят с приблизително двойно по-малко от необходимото. Изводът е, че дори човек да получава средна заплата, пак тъне в нищета.
По данни на Икономически и социален съвет около 1.2 милиона българи у нас живеят под официалния праг на бедността т. е. доходът им е до 211 лв.
По данни от началото на годината официално 21.3% са тези, които живеят под прага на относителната бедност, който се изчислява на база 60% от средния доход за страната. Трябва да се има предвид, че границата за бедност в България е 2.8 пъти по-ниска в сравнение с ново присъединените и дори цели 13 пъти под тази за старите страни-членки на ЕС. Без обаче стоките и услугите у нас да са с толкова пъти по-евтини. Дори напротив, основни хранителни продукти в България са по-скъпи от Германия например. А това прави бедността у нас значително по-жестока.
-------------

Фактът, че според чуждите наблюдатели над 2 млн. души у нас са принудени да съществуват с едва 1,87 евро на ден (респективно 56 евро на месец) означава, че нивата на бедността у нас са достигнали най-драматичните показатели от Черния континент. Нивото на "абсолютната" бедност в Африка се изчислява на 2 щатски долара на ден, под която сума вече е застрашено физическото оцеляване на индивида. А това е с малко (около половин долар) под показателя за въпросните 2 млн. граждани у нас. Потресаващ факт!

Някои интересни факти за целувката



  • Устните са сто пъти по-чувствителни от пръстите, а целувката може да ускори сърдечната честота от 72 до над 100 удара в минута;
  • Една целувка изгаря около три калории. По време на целувка човек предава по 278 различни бактерии, като 95% от тях не са опасни;
  • Всяко следващо поколение започва да се целува по-рано от предишното. Всеки десети младеж започва да се целува преди да навърши 10 години т. е. 70% от тийнейджърите се целуват за първи път преди да навършат 15 години;
  • Мъжете, които целуват жените си сутрин, живеят 5 години повече;
  • Брадата убива желанието за целувка на 1/3 от жените. Те предпочитат да се целуват с мъже със следните професии: 39% с военни, 37% с адвокати, 27% със счетоводители и 4% със спортисти;
  • Средно една жена се целува със 79 мъже преди да се омъжи;
  • От всички животни целувките на шимпанзетата приличат най-много на тези на хората, а след тях се нареждат конете и кучетата.

сряда, 27 октомври 2010 г.

Перник, Перник, мой малък Лондон, и ти си имаш вече – университет!

В Перник бе открит най-новият университет в Европа. На церемонията за началото на академичната година в Европейския политехнически университет присъстваха премиерът Бойко Борисов и просветният министър Сергей Игнатов.
63-ма български студенти ще се обучават в първата година на Европейския политехнически университет в Перник. За чуждоезиковото обучение в новия ВУЗ са записани студенти от Турция, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия и други страни. Обучението ще се води от 10 преподаватели на трудов договор и 11 хонорувани преподаватели.

Българката – между секс богиня и секс скука

4926 българи участваха в кампанията за проучване сексуалността на българската жена „Става ли българската жена?“, организирана от независимия сайт www.pitat.me от 20 септември до 20 октомври 2010г.
63% са анкетираните мъже и почти двойно по-малко жени - 37%, са попълнили анонимната анкета.
72% от мъжете и жените са отговорили, че българката е добра любовница, но рядко споделя кога, дали и как иска да разнообрази или експериментира в половия акт. Мъжете отчитат, че 51% от жените рядко споделят своите интимни желания с тях, а 20% – никога!
Според жените обаче 33% от тях заявяват, че често споделят своите сексуални желания, а 32% твърдят, че винаги си казват какво искат.
Според 63% от мъжете, дамите полагат достатъчно усилия за външния си вид, което безспорно ги прави съблазнителни. Единодушно е мнението на 65% от мъжете и жените, че българската умее да съблазнява.
54% от дамите се самоопределят като разкрепостени. 54% от представителите на силния пол обаче посочват, че биха искали дамите да проявяват повече въображение при сексуалния акт и да бъдат по-отдадени на своите партньори.

Премиерът Бойко Борисов:1:1

Попитан защо е отсъствал от дебатите по вота, премиерът Бойко Борисов заяви:
-бях в Министерски съвет и имах работа, да не съм безделник като тях, имайки предвид опозицията.
Пред членовете на академичния съвет на Техническия университет – София той нагледно обясни ситуацията в страната:
-Това е клише, че в условията на криза се правят реформи и се планира. Аз задавам на много мои приятели въпросът - кога правиш ремонт в къщи? Когато имаш пари и даваш на жената или когато нямаш пари? Кога й казваш - добре, много отдавна искаш, ще правим ремонт, реформа в къщи, ще сменяме кухнята, стара е печката, новата - енергоспестяваща, кога го правиш? Когато нямаш пари и имаш дългове, дефицит, или когато имаш излишък? Всеки знае, че е изключително трудно с опразнена торбичка да си правиш промени. В това отношение предишните управляващи бяха облагодетелствани, тъй като най-доброто време за реформи беше 2008 година. Тогава страната ни все още не беше ударена от икономическата криза и държавата отчете излишъци от 3-4 млрд., но реформите не се случиха. Когато отчиташ излишъци, можеш да съкратиш болниците, защото в момента, в който съкратиш болниците, слагаш 2-3-5 линейки, колкото трябва, спешна помощ, която да те докара до следващата голяма болница. Запазваш 120-130 големи болници и другото го връзваш със спешна помощ. 1-2-200-300 млн., колкото трябва, милиард - имаш излишък, вкарваш ги и приключваш със здравната реформа. В момента, в който не ти достигат пари - като го съкратиш, с какво ще го замениш. Така че реформа се прави с пари, а не в безпаричие. Затова не биваше да се допуска проблемите в сфери като образованието, здравеопазването и социалния сектор да бъдат трупани с години. Факт е, че досега те трябваше да бъдат реформирани. И в момента всички носим последствията. Сега е трудно да си реформатор в момент, когато цял свят е затегнал коланите. Изисква се изключителна гъвкавост и мъдри решения. Факт е, че нищо не може да се оправи за отрицателно време като с магическа пръчка. Важното е да поемеш правилната посока и да имаш идеи. Засега можем да се похвалим с това.

България заема по корупция 73-то място от 178 възможни.


Страната ни е с 3.6 индекс на корупция, сочат резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2010 година, съобщиха от Асоциация "Прозрачност без граници" - българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International.
Мястото делим с държавите Салвадор, Панама, Тринидад, Тобаго и Вануату, които имат равен с нашия индекс.
Индексът се отнася за периода от януари 2009 година до септември 2010 година. Стойността под 5 означава, че има още много какво да се желае по отношение на противодействието на корупцията, а индекс 3 е критичен минимум в скалата от 0 до 10, уточниха от асоциацията.
България е включена в изследването през 1998 година, когато стартира с индекс 2.9.
От тогава до 2004 година страната ни показва устойчив растеж. Пикът е именно 2004 година, когато е отчетен индекс - 4. В сравнение с миналата година страната е понижила индекса през 2010 година с две десети.
Това намаляване на индекса е индикатор за намаляване на доверието към правителството да осъществи реформите, коментира политологът Огнян Минчев.
-100% зависимост на страната ни от Русия в енергийно отношение, която от своя страна заема 154 място от 178 възможни места в индекса за корупция, оказва влияние и върху индекса за България. Не може да си 100% зависим от страни, които са в дъното на тази таблица и да очакваш растеж, заяви той.
Средната стойност на индекса за държавите-членки на ЕС се понижава. За 15 от държавите тя се понижава, 4 държави запазват индекса си и едва 7 подобряват стойностите от 2009 година. Само Гърция е по-корумпираната от нас държава от Европейския съюз. Чехия, Словакия, Унгария, Словения Румъния, Турция и Хърватия също не подобряват своя индекс.
С най-ниско ниво на оценка на корупцията са скандинавските държави като Дания, Нова Зеландия и Холандия.

Семейните двойки са отегчени взаимно, след близо единадесет години, от сватбата си



това показва ново проучване на британски сайт за запознанства сред 3000 женени двойки.
25% от участниците в изследването заявили, че искрата между тях е угаснала, защото вече не ходят на вечеря навън и не си правят романтични жестове. 20% споделили, че сексуалният им живот е достигнал до етап, в който вече не се възбуждат от мисълта да правят секс. 12% не могат да си спомнят кога за последен път партньорът им е направил някакъв комплимент, а 60% от тях не могат да си спомнят защо са сключили брак с партньора си.

7-те най-секси курорта в света


Любителите на зимните курорти ги посещават не само заради ските. По снежните писти се зараждат не по-малко флиртове, отколкото на плажа.
Според класацията на руския сайт "Турист" първо място заема швейцарският курорт Сент Мориц, за който се твърди, че в него работят най-красивите и секси ски-учители. Пикантна рекламна кампания, отпреди няколко години, разпространява из цял свят снимките на полуголи експерти по ски-спусканията, които предизвикват такова вдъхновение у хората, че към курортите се устремяват дори и тези, които никога не са виждали сняг. И никой не остава разочарован. По склоновете на Сент Мориц грее слънце по 322 дни в годината, т.е. - условия за любуване на красавците има достатъчно.
Второ място държи френският Куршевел - алпийското селце, което позволява максимално да се доближиш до камерния и затворен свят на "големите пари", да подишаш тук един и същи въздух с милиардерите и да споделиш техните развлечения. Качеството на пистите е направо превъзходно.
На трето място се нарежда Кортина Д'Ампецо в Италия. Попадайки тук имаш чувството, че на входа на курорта има фейсконтрол, тъй като публиката е подбрана и натъкмена в скиорски костюми на водещите модни италиански дизайнери.
Нашият курорт Боровец се кипри на четвърта позиция. Той е описан като най-стария, най-големия и най-сексуалния курорт в България, предпочитан заради добрите условия за ски, живописните скали и езера, луксозните хотели, многобройните барове и нощни клубове.
И май тези, които лятно време се вихрят по морето, зимно време пристигат в Рилския ски курорт, чиито белоснежни склонове се изпълват със силни мъже, в постоянна готовност да се запознаят с прекрасни дами, се посочва в информацията.
Петото място е отредено за грузинският Бакуриани. Той определено далеч е по-скромен от посочените дотук европейски "перли", но пък има претенции да заеме челно място по сексуалност. Макар Бакуриани да се опитва да утвърди имиджа си на семеен курорт, именно в него се наблюдава най-голямо струпване на стройни секси скиорки по бански! Причината е в топлото време, което позволява да се върнеш от зимния курорт с тен абсолютно навсякъде.
Финландският Леви заема предпоследното място. Курортът е особено подходящ за начинаещи скиори, заради сравнително полегатите си възвишения. А студеният местен климат допринася много пък за завързването на запознанства - нали трябва все пак да се сгрееш някак по време на дългите студени полярни нощи.
Палмата на последното място е отредена за Пас де ла Каса в Андора. В класацията се отбелязва, че е от по-скромните курорти, но ако мечтаете за секс със скиор, то по-добро място от Пас де ла Каса не би могло да се намери. Там на границата с Франция се събират най-издръжливите спортисти, готови от зори до мрак да покоряват върховете, а със залеза на слънцето се местят в дискотеките, където са готови да танцуват часове наред.
На финала - Пас де ла Каса в Андора. Отбелязва се е, че е от по-скромните, но ако мечтаете за секс със скиор, то по-добро място от Пас де ла Каса не би могло да се намери. Там на границата с Франция се събират най-издръжливите спортисти, готови от зори до мрак да покоряват върховете, а със залеза на слънцето се местят в дискотеките, където са готови да танцуват часове наред.

Какво говори цветът на косата за - жената


Русите коси характеризират жената като спокойна и уравновесена личност, която обича уюта и спокойствието. Обикновено русите жени са добри майки и съпруги. Типичната блондинка е много чувствителна и ранима.
Съвсем различни са тези с оттенък на пепел. Те са високомерни жени които демонстрират превъзходството си над другите. Не приемат никаква конкуренция и считайки себе си за най-достойни.
Ярко рижият цвят говори, че жената търси самоутвърждаване. Обикновено това са жени със силен и агресивен темперамент. Изборът на този цвят на косата означава и стремеж към промени. Най-общо това са весели и жизнерадостни жени.
Червеният цвят определено е много привлекателен и не напразно властва от десетилетия насам. Тенденциите при него се променят всяка година.Тъмночервеният цвят символизира надежди и очакване на промяна.Този цвят ще работи за вас, ако тена на кожата ви е нито много светъл, нито тъмен. Тъмно червената коса излъчва топлина и привлича вниманието.
Думата, асоциирана с червеното  е - страст.
Кестенявите коси са израз на самотност. Това е цветът на скуката. Навярно тази жена не е срещнала своя избраник. Шоколадовият цвят на косата е признак на отстъпчив и мек характер.
Черната коса символизира песимизъм, безизходност и агресия. Такъв цвят обикновено избират представителките на някои субкултури, защото за тях този цвят означава принадлежност към даденото общество. За по-младите дами това означава и проява на непослушание, младежки максимализъм, но за по-възрастните - упорство.
Виолетовите коси говорят за натури, които лесно се поддават на влияние и внушение. Този цвят означава депресия и стрес.

Детското затлъстяване отдавна тревожи а китайските специалисти


Само през последните няколко години, броят на младите китайци, страдащи от затлъстяване е нараснал четворно.
Неотдавна световните медии писаха за 10-месечният китаец Лей Вей, който тежи 20 кг. т. е. колкото би трябвало да тежи едно здраво 6-годишно дете.
Той обаче си има конкурент - Сяо Хао, също китаец, който е на три години и е 64 килограма.
Според майката му с появяването си на бял синът й не се различавал по нищо от другите новородени. Но благодарение на необикновения си апетит постепенно започнал да прибавя килограм след килограм.
Родителите на Сяо Хао са отчаяни, защото той вече е изгонено от няколко детски градини, с обяснението, че представлява сериозна опасност за здравето на другите деца.

Ходенето най-малко по 9 км седмично предотвратява свиването на мозъка у възрастните хора и помага в борба с деменциите


Разходките по1.6 -2 км. дневно могат да предпазят мозъка в по-късна възраст и да намалят наполовина опасността от проблеми с паметта, сочи проучване на университета в Питсбърг.
В напреднала възраст мозъкът се свива, което може да предизвика проблеми с паметта, заяви ръководителят на изследването Кърк Ериксън. За възрастните хора физическите упражнения са обещаващ метод за превенция на деменцията и болестта на Алцхаймер, допълни той.
Изследвани са били 299 души, без деменции, които са записвали разстоянието, което изминават ежеседмично. След девет години мозъкът им е сканиран, за да се установят размерите му, а четири години по-късно отново са били изследвани за когнитивни нарушения. 116 или 40% от участниците страдали от някаква форма на деменция. Но тези от тях, които ходели поне девет километра на седмица, имали по-голямо сиво вещество от останалите, които изминавали по-къси разстояния.

------
Изследване доказва, че ходенето на работа пеша или с велосипед, значително намалява вероятността от сърдечна недостатъчност.
Застоялият начин на живот и намалената физическата активност, са причини за проблеми със сърцето.
Данните от 18-годишно проучване на финландски учени, с участието на 60 000 доброволци,доказват, че физически активните мъже страдали от сърдечна недостатъчност с 25% по-рядко. За жените този показател бил още по-висок – 33%.
А най-здрави се оказали участниците в експеримента, които са ходили пеша на работа.
-----

Синдромът н на компютърното зрение

Около 37% от европейските деца страдат от телефонна зависимост. Още по-висок е процентът на пристрастените към компютъра.
Според Американската оптометрична асоциация признаците на това състояние са замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.
С настъпване на есенно-зимния сезон децата, а и не само те, стават пленници освен на телевизията и на компютрите, лаптопите и нетбуците.
Наред с гледането на телевизия и висенето почти денонощно в интернет ги прави особено децата раздразнителни, уморени и сънливи. Те често се оплакват от главоболие, а очите им са постоянно зачервени и сълзящи. Всичко това е резултат от напрягането на зениците и дългото взиране в екрана на монитора.
Човешкото око се овлажнява, при всяко спускане на клепача, но пред компа често се „забравя" мигането и лигавицата на окото изсъхва , което причинява неприятно остро парене т. е. получава се синдромът "сухо око".
По-често проблемът с очите се наблюдава при хората носещи очила, тъй като те обикновено не са пригодени за работа с компютър.
Болките в очите са съпроводени почти винаги и от такива във врата, гърбът и китките от принудителната неестествена поза на тялото и ръцете и неудобния стол.
Инстинктивно се накланяме напред, когато пишем нещо  и се отдръпваме назад, за да видим по-добре написаното или дадено изображение, а така натоварването става още по-голямо.
Мониторът трябва да бъде поставен на такова място, че върху него да не попада пряка слънчева или изкуствена светлина. Ако зад него има прозорец без плътни щори или завеси или друг източник на светлина очите се натоварват допълнително. При работа с компютъра да се избягва смесената светлина - слънчева и изкуствена.
Разстоянието между очите и монитора трябва да е 50-70 см, а между очите и клавиатурата - 40-50 см.
Съотношението работа/почивка трябва да е 3/1, което ще рече, че на всеки 45 минути работа с компютър трябва да се прави 15 минутна почивка. Най-добре е децата, а и ние да ме облягайки се назад и гледайки за няколко минути в далечината, за предпочитане към зелен предмет или да правим упражнения за врата и раменете, но със затворени очи. Още по-добре е да станем и да се раздвижим.
Според специалистите:
-Ако детските очи или вашите лесно се зачервяват и сърбят, купете от аптеката „изкуствени сълзи". Те се поставят през определени интервали, за да не пресъхват очите;
-За здрави очи трябва да се консумират храни, богати на витамини (особено А и Д) и минерали. Могат да се приемат и хранителни добавки, стимулиращи работата на зрителния апарат, но само по препоръка на офталмолог;
-Ако забележите, че детето криви очи, гледа отблизо монитора или книгата, накланя неестествено глава при четене и пред екрана, очите се зачервяват и сърбят, незабавно го заведете на офталмолог;
-Обездвижването е една от основните причини за затлъстяването при децата.
------
Липсата на достатъчно движение при малките деца се отразява на здравето им, водейки до шест пъти по-голям риск за поражение на сърцето в сравнение с активните им връстници. Това е извода до който е стигнал екипът на д-р Макърей от Северна Каролина.
Наблюдението при 400 деца, на възраст 7-10 години (по отношение на тяхната височина, индекс телесна маса, процент мастна тъкан, кръвно налягане, ниво на холестерол, физическа активност) показва седем години по-късно, че 5% от тях са с признаци на метаболитен синдром - нарушен глюкозен толеранс, повишено кръвно налягане, затлъстяване, високи стойности на холестерола.
Препоръката на специалистите е ежедневно движение за децата, поне час бързо ходене или каране на колело с умерена скорост.
-------
Някои деца не обичат тиквата, макар, че тя е цял витаминозен склад.
Високото съдържание на каротин в някои сортове надвишава дори този на морковите. Освен витамините С, В, Д, Е плодът съдържа още желязо и много минерали. Благодарение на ниското съдържание на натрий и богатството на калий тиквата е естествен диуретик и е безценна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, както и при всякакви отоци. Фосфорът и магнезият в нея пък подобряват работата на нервната система и паметта.
Тиквата съдържа голямо количество калций, фосфор, желязо, цинк, флуор, минерални съедниения, витамин C и най-вече витамините от група B, които влияят изключително добре на функциите на червата.
Тиквата е нискокалорична - само 17 калории на 100 грама. Благодарение на голямото си съдържание на пектин, тя освобождава организма от лошия холестерол. Затова е подходяща при затлъстяване, но без подслаждане или с много малко мед.
Семките на тиквата са богати на белтъчини дори повече от месото. Консумирани сурови те подобряват паметта и дейността на бъбреците, убиват глистите при децата, а при мъжете поддържат здравето на простатата.
-------
Средната възраст, на която децата в Европа започват да ползват интернет, е 7 години, показва проучване, публикувано от Европейската комисия.
Според анкетираните, на възраст между 15 и 16 години, те са използвали интернет за първи път, когато са били на 11 години, докато 9-10 годишните заявяват, че за първи път са ползвали интернет, когато са били на 7 години.
Половината от тях са онлайн всеки ден в продължение на средно час и половина.
77 % от тийнейджърите на възраст 15-16 години влизат в интернет всеки ден и то по няколко пъти, главно от в къщи - 85 % като повече от половината от 13-16 годишните имат достъп до интернет в стаята си. Училището е второто най-често срещано място за достъп до интернет - 63 %.
84 % от участниците в изследването използват интернет предимно за домашните си, и 83 % за да гледат филми, 74 % за игрите и общуване - 61 %.
Най-рано интернет се ползва от децата в скандинавските страни, Естония, Холандия и Великобритания, а по-късно в Австрия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.
Докато повечето деца влизат в интернет през персонални компютри или лаптопи, то един от всеки трима младежи в момента се свързва чрез своя мобилен телефон или други преносими устройства.
30 % от децата между 11 и 16 години са имали симптоми, свързани с прекалено използване на интернет, като например сърфиране дори и без истински интерес, посвещаване на по-малко време на приятелите, семейството или на домашните за сметка на времето в интернет, или раздразнителност, когато не могат да са онлайн.

"Безопасната" обиколка на талията за жените е около 80 см., а за мъжете – 94 см

Започне ли тя да се повишава, това е лош сигнал и трябва в главата на застрашения да му светне "червената лампичка", че с него става нещо нередно, коментира доц. Нина Гочева, национален консултант по кардиология и завеждащ клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.
Колкото е по-голяма обиколка на талията, толкова е по-голяма и вероятността за наличие на метаболитен синдром, т.е. за метаболитни аномалии, а когато към нея се прибавят и високи триглицериди в кръвта, това автоматически поставя индивида във висок риск за развитие на сърдечносъдови усложнения, поясни тя.
Доц. Гочева съветва емоционалният стрес да се преодолява с увеличаване на движенията.
-Достатъчно е 20 минутно дневно бързо ходене пеша, за да се стабилизира симпатиковата нервна система, която отговаря за стреса. Това е абсолютно доказано, заяви експертът.
Като причина за сърдечносъдовите заболявания освен обездвижването, доц. Гочева изтъкна тютюнопушенето, алкохолът и мазните храни.

-----

Данните от изследване, в продължение на 9 години на повече от 48 000 мъже и 56 000 жени над 50 години, на Ерик Джейкъбс от американската Асоциация срещу рака в Атланта показват, че талията, с размери над 89 см. за жените, а при мъжете над 101 см., е рисков фактор главно за сърцето, но и за увеличаването и на онкозаболяванията.
Според лекарите талия от 119 см и отгоре при мъжете и 106 см при жените вече удвоява рискът от сериозни заболявания.
Голямата изненада в проучването била, че измежду жените с нормално тегло, според индекса на телесна маса, опасността от смърт се увеличава с около 25% за всеки 10 см отгоре.
------

В "Препоръки за здравословно хранене за деца от 3 до 6 години" експертите по хранене съветват


Да не се настоява детето непременно да изяде определеното му количество храна.
Понякога или често пъти храненето продължава с часове и е всеобщо мъчение, както за детето, така и за неговите родители.
Възрастните трябва да проявяват изключително търпение в тази насока, тъй като децата често приемат трудно новите храни. След първоначалния им отказ обаче те отново трябва да им се предлагат, но в комбинация с познати и любими ястия.
Табу е гледането на телевизия или заниманията с играчки по време на хранене.
До 4-годишна възраст децата е задължително да се хранят под наблюдение, поради рискът от задавяне. Вниманието на родителите трябва да е особено заострено, когато те консумират кренвирши, чипс, сурови моркови, ядки парчета месо и плодове.
Специалистите препоръчват ежедневно количеството на плодове и зеленчуци да е общо 300 гр. за 3 - 4 год. и 350 гр. за 5-6 годишните деца.
Те трябва да приемат и най-малко 30 гр. сирене и 350 гр. кисело или прясно мляко всеки ден, тъй като калция е жизнено необходим за изграждане и поддържане структурата на костите и зъбите им.
Добавянето на плодове или прясно изцеден плодов сок към киселото мляко може да го направи по-вкусно и приемливо за капризните малчугани. Прясното мляко пък освен като напитка, трябва да се включва и в пюрета, супи и десерти.
Според експертите по хранене децата е задължително да консумират само обезсолено сирене.
Солта в ястията им трябва да е сведена до минимум. Вместо с нея те да се овкусяват с растителни подправки - чубрица, джоджен, магданоз, копър, босилек и др., препоръчват експертите.
Зърнените храни и картофите са богати на нишесте, което е основен източник на енергия и трябва да са базата на всяко тяхно основно хранене.
Пълнозърнестият хляб (за децата между 4 и 6-годишна възраст 50% от него е задължително да бъде такъв), житото, царевицата и овесените ядки доставят витамин В, както и много важни минерали.
Експертите по хранене съветват децата да ограничат приемането на тестени храни с високо съдържание на мазнини като мекици, пържени филийки, баници и тутманик.
пълнозърнест.
От детското меню да се изключат тлъстите меса и колбасите, тъй като те повишават холестеролът в кръвта, а и съдържат много консерванти. Постните меса като пилешко, но без кожата, телешко, заешко са препоръчителни. Рибата също, защото тя съдържа ценни мазнини, които оказват благоприятен ефект върху мозъчната им функция на децата, подобряват запаметяването и намаляват риска от инфекции.
Поне по 5-6 чаши вода на ден трябва да приемат децата. За предпочитане е тя да е чешмяна или ниско минерализирана вода, вместо соковете, съдържащи захар или подсладители, категорични са експертите по хранене.

Съвети за здравословно хранене на децата:

  • Осигурявайте им пълноценна и разнообразна храна.
  • Включвайте зърнени храни или картофи няколко пъти дневно.
  • Ежедневна консумация на сурови плодове и зеленчуци.
  • Ежедневен прием на мляко и млечни продукти с намален съдържание на мазнини и сол.
  • Замествайте месото с риба и бобови храни.
  • Ограничавайте приема на мазнини.
  • По-малко захарни изделия и сладкиши.
  • Осигурявайте достатъчен прием на вода и течности.
  • Приготвяйте и съхранявайте по безопасен начин храната като включвате децата в приготвянето и.
  • Осигурявайте физическа им активност всекидневно.

Октомври бе обявен за месец на безплатните профилактични прегледи за хората от третата възраст

По инициатива на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline (GSK).
Кампанията под мотото „Жест към нашите родители", единствена по рода си, бе насочена към денталното здраве на хората от третата възраст хората. Подобна инициатива се провежда за втори път, съобщи д-р Мария Джорова, председател на сдружението.
През целия месец октомври в над 250 зъболекарски кабинета в цялата страна се извършваха консултации и безплатни профилактични прегледи на пенсионери, които имат протези или се нуждаят от такива. Всеки от тях получи като подарък продукти Corega - почистващи таблетки и фиксиращ (залепващ) крем.
Информация за адресите на кабинетите заинтересованите получаваха на телефона на СБЗ 02/987 57 92 от 9 до 13 ч. и на "горещата" телефонна линия осигурена от фармацевтичната компания GSK: 0700 12 912 от 9 до 18 ч. на цената на един селищен разговор.
Според Цветан Кръстев, от Глаксо Смит Клайн, повече от 1.5 млн. души у нас са със зъбни протези. Но едва 15% от тях ползват фиксиращи кремове и таблетки за
почистване на протезите.
-----
За таблетките Corega трябва да се знае, че активните им съставки проникват и до най-трудно достъпните места на протезите, където е невъзможно доброто почистване извършвано с четка и паста за зъби.
Таблетките имат антибактериално действие - предотвратяват появата на възпалителни процеси в устната кухина (убиват 99.9% от бактериите, които причиняват лошият дъх), намаляват отлаганията на зъбен камък, отстраняват наслояванията от кафе, чай и никотин по протезите, както и предотвратяват задълбочаването на парадонтални проблеми при останалите зъби.
Те осигуряват чувство на свежест и вкус на мента в устата през целия ден.
Протезите се поставят в малко вода с разтворената таблетка, сутрин или вечер, но може да се оставят в разтвора и цяла нощ. Таблетките нямат абразивни вещества.
Дори и в драскотините на протезите се съдържат бактерии, а върху самата пластмаса се натрупва и зъбен камък. Затова се препоръчва, след като се извадят от разтвора протезите да се изплакнат като се изчеткват с мека четка.
Проблем №1 за пациентите с цели и частични зъбни протези е попадналата под тях храна, което причинява болка и възпаление.
Близо 86% от пациентите със зъбни протези се оплакват от частици храна, попаднали под или между протезите и венеца. Това води до наранявания и възпаление на меките тъкани, затруднение при храненето, говоренето и т. н.
Нови клинични данни показват, че фиксиращия крем Corega® без цинк подобрява с 30% дъвкателната активност, предотвратява с 70% попадането на хранителни частици, повишава комфортът, стабилността и задържането на протезата и спомага за предпазване на венците от възпаление.
Фиксирането на почистената и подсушената протеза се извършва веднъж дневно като малко количество от крема се поставя, както е показано, не много близо до краищата на протезата. Ако усетите изтичане на крема между протезата и венеца, избършете излишъкът. Ако и след прилагането на крема под протезата попадат частици храна, добавете още малко количество крем.
Възможно е да отнеме известно време, докато откриете точното количество крем, за да бъде протезата 24 ч неподвижно прикрепена.
Специалистите съветват протезите да се фиксират, за да няма резорбция на самия костен гребен, което е необратим и невъзстановим процес. Освен това те предупреждават, че фиксиращите кремове Corega не са предназначени за коригиране на не добре прилягащи протези, а за подобряване удобството на пациентите с цели и частични протези, които трябва редовно да посещават своя лекар по дентална медицина, за да се установи доброто прилягане на протезата и да се гарантира добрата орална хигиена.
Използването на пасти за зъби и твърди четки водят до износване на протезите и повишават тяхната чупливост! 

вторник, 26 октомври 2010 г.

Конфедерация “Защита на здравето”организира безплатни измервания

На кръвното налягане,  на дишането  и на кръвната захар в рамките на специализираното изложение “Алея на здравето”, което се провежда в НДК от 27 до 31 октомври  2010 г. 
Хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак, хронични респираторни заболявания и диабет са водещите причини за смъртност в света, което представлява 60% от всички смъртни случаи. Глобалната стратегия за превенция и контрол на незаразните болести на СЗО до 2013 година е за работа в партньорство при превенция и контрол на четири групи незаразните болести - сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и хронични болести на дихателната система и на четирите общи рискови фактори - тютюнопушене, липса на физическа активност, нездравословно хранене и вредaта от употреба на алкохол.
Проблемът с незаразните заболявания е актуален и за неговото разрешаване са необходими общите усилия на българската медицинска общност, структурите на управление и финансиране на здравеопазването и активната позиция на пациентските организации.
-------------------------------------------------------------------------------------------------Конфедерация „Защита на здравето” е първата национално представена пациентска организация в България. Тя обединява десетки организации на пациенти с различен тип заболявания, повечето от които социално значими, като рак, диабет, астма, ХОББ, епилепсия, невромускулни заболявания, редки болести и др. Броят на реалните пациенти, които КЗЗ, представлява надхвърля 1 500 000 души. Организацията е създадена, за да представлява български здравноосигурени и неосигурени граждани в качеството им на пациенти пред държавните институции, политическите организации, бизнеса и неправителствения сектор.
 

И ДПС няма да подкрепи бюджетите на НЗОК, ДОО и републиканския проектобюджет за 2011 година

По отношение на бюджета на НЗОК, според нас, това е най-скандалният бюджет на НЗОК, който е внасян някога, заяви депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.
По думите му с този бюджет се прави „един безпрецедентен трансфер" на осигурителни вноски към МЗ и така се смесва финансирането.
Не можем да подкрепим бюджет, който въвежда абсолютно лоши практики – одържавяването, експроприацията или колективизация на осигуровките, внасяни като здравни осигуровки от българските граждани, с трансфер към МЗ. В преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета в абсолютно противоречие на закона се предлага Надзорният съвет на НЗОК да може да промени всъщност Закона за здравното осигуряване, например, както и да узакони актуализацията отново на бюджета на НЗОК, каза и д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС.
Абсолютна илюзия е, че това е един балансиран бюджет. От Нова година насам виждаме наистина едно балансирано бюджетно салдо, но то е само на пръв поглед. Всъщност, ако си зададем въпроса какво се крие зад балансираното бюджетно салдо, т.е. зад това, че приходите са толкова, колкото са и разходите, ще видим, че се крият много сериозни проблеми. На първо място има отново лимитиране по региони, на тримесечие, по лечебни заведения. Това е едно лимитиране, което ще постави в много трудна ситуация българските граждани в ролята на пациенти. Имаме отново едни добри намерения, но те не намират израз в средствата, когато се разбие всичко за разходи за здравеопазване. Оказва, че средствата се повишават с около 500 млн. лв., но 340 млн. лв. се изземват като трансфер към МЗ, а 100 млн. лв. са неразплатени, обясни тя.
От законопроекта не става ясно и какво ще се случи с резерва на НЗОК. Според д-р Джафер все пак той ще си остане в БНБ.
ДПС няма да подкрепи бюджета на касата и защото не са съгласни, че се обсъжда едновременно с актуализацията на бюджета й за тази година.

Броят на местата за специализанти по медицина е 1363 за 2011 год.


Местата са съобразени с потребностите на страната и възможностите за обучение на лечебните заведения, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
За лекарите общата бройка е 1043. Те са съответно 57 за анестезиолози, 36 за гинеколози, 57 за кардиолози, 44 за нервни болести, 77 за хирурзи, 30 за ортопеди, 21 за спешната медицина и 21 за патолози.
Държавната поръчка е - 100 места. Специализантите по медицина ще получават две минимални заплати или 480 лв., ако нямат трудов договор с базата, в която се обучават.
295 пък ще заплащат обучението си. Таксата е 180 лв. месечно. Те също ще получават заплата от болниците, в които ще специализират, като минимумът е една и половина минимални заплати за страната или 360 лв. Периодът на обучение ще им се зачита за трудов стаж.
55 са утвърдените места за специализация на лекарите по дентална медицина. Бройките са разпределени в три групи. За докторанти, асистенти и работещи в РИОКОЗ, РЦЗ и МЗ ще са 15. Местата срещу заплащане са 29, а за чужденци - 11 места.
62 са местата за фармацевти. 34 ще са платени, 9 ще има за чужденци и 19 за докторанти, асистенти и работещи в РИОКОЗ, РЦЗ и МЗ.
Обявяването на датите за конкурсите за заемане на местата за специализанти и провеждането им зависи от шестте университета в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. Заповедта и местата за специализантите са публикувани в рубриката „Правилници, инструкции и заповеди" на сайта на МЗ.

Болниците с една година гратисен период за пререгистрация

Директори на малки болници заявиха, след срещата си с ръководството на МЗ заявиха, че около 60 лечебни заведения, предимно частни, а и общински също, ще трябва да престанат да работят. Те заподозряха опит за национализация и бяха категорични, че ще атакуват в съда Наредба 49,
 както и ще съдят здравният министър.

По думите на д-р Николай Болтаджиев, директор на болница „Св. Богородица" в София, се цели премахване на частната инициатива, за да може големите държавни болници да останат без конкуренция.. „Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал милиони за сграда, за оборудване. Изведнъж се появява Уго Чавес в по-изроден вид и ликвидира всичко. Когато един премиер обръща повече внимание на ниско диференцираните тъкани на тялото си, той няма какво друго да направи, освен да върне комунизма", заключи той.
-Ще предложим да се даде една година за да се пререгистрират болничните заведения по новите стандарти т. е. да преосмислят своето съществуване - дали ще минат в извънболничната сфера или ще се обединят помежду си. Това ще бъде записано в специална наредба, която ще бъде обнародвана в следващите дни, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов.
Наредбата показва пътят, по който трябва да се върви. МЗ няма да отстъпи от идеята си за окрупняване на лечебните заведения, защото това е правилният път - окрупняване на лечебни заведения и по-добро качество за населението, категоричен бе той.
От пресцентъра на МЗ съобщиха, че на правилата за минимален брой легла не отговарят 40 специализирани и 11 многопрофилни болници. Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година. МЗ ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Голям фен съм на доплащането за избор на екип в болниците


но то трябва да е разумно и да не пречи на хората да имат достъп до лечение, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов след срещата със столичния кмет Йорданка Фандъкова, изпълнителните директори на общинските здравни заведения и с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова, на която са обсъждали ситуацията в общинските болници.
Има фрапиращи случаи на доплащане за услугата „избор на екип" в болниците. До седмица ще са ясни резултатите от проверките в областните, частните и общинските болнични лечебни заведения.
От думите на столичния кмет стана ясно, че общинските лечебни заведения в града са финансово стабилни и се движат към положителен резултат в края на годината.
Столичната община е дофинансирала болниците с 9 млн. лв. за миналата година, а през тази е отпуснала 3 млн. лева за ремонти и нова апаратура.
Според д-р Константинов столичната община е пример за подражание за всички общини, защото не само иска пари за здраве, но и дава, а на много места ролята на общините се свежда до това да искат пари от касата и министерството.
Столичните болници са не само на софиянци, в тях се лекуват пациенти и от други градове, изтъкна здравният министър.

Всеки лекар - в регистър


Той ще е единен за цялата страна. Ще се води по специалности, възраст и разпределение по региони, съгласно измененията в Закона за здравето, които депутатите от здравната комисия гласуваха на второ четене.
Предвижда се регистърът да се актуализира непрекъснато и да се води от БЛС, както и да бъде достъпен и на експертите в МЗ по всяко време.
Според министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов регистърът трябва да е задължение на съсловната лекарска организация, тъй като тя най-добре знае какво става в съсловието.