Translate

събота, 29 април 2023 г.

Как да се придържате към здравословна диета дори когато сте винаги ангажирани?

 
 
В началото на годината може и да сме си обещали да обръщаме повече внимание на
храната си, но в забързаните работни дни, здравословното хранене често може да мине на втори план. Много хора си мислят, че да следват разнообразна и богата на хранителни вещества диета, задължително означава ежедневно готвене и пазаруване, дълги часове в кухнята и големи жертви – но следвайки няколко прости съвета, можете да направите много за здравето си, като планирате внимателно менюто си и съхранявате правилно приготвената храна.
Отделяйте 15 минути на седмица за планиране
Ако знаете, че уикендът ви ще е зает, помислете няколко стъпки напред – в събота сутрин 15 минути ще ви бъдат достатъчни, за да напишете всички ястия за идната седмица, както и съставките, които ще са ви необходими за тях. По този начин пазаруването няма да е безцелно, а може да го извършите и през онлайн платформа от вкъщи. Тъй като повечето домашно приготвени храни могат да се консумират безопасно в период от до 4 дни, ако се съхраняват правилно, определете си време в два от дните през седмицата – например неделя и четвъртък вечер – ако изберете бързи рецепти ще е достатъчен дори 1 час на вечер – и пригответе планираните ястия тогава. Така няма да ви се налага да мислите с какво ще се храните през седмицата.
Избирайте контейнерите си за храна умно
Ако съхранявате седмичното меню безопасно в херметически затворени кутии, можете да се наслаждавате не само на вкусна, но и на свежа храна. Например никога не слагайте гореща храна в хладилника – това не е добре за уреда, тъй като той трябва да изразходи повече енергия, за да изстуди вътрешността си. Температурните колебания на хладилника са най-големият противник на храната. Именно затова, вече са налични хладилници, при които тези колебания от по-малко от 0.5 C° са гарантирани при стандартна употреба – например уреди с LINEARCooling™ технология.
Ако оставите храната в кутията първо да се охлади за около 30 минути и чак след това поставите капака й, може да избегнете кондензацията, която може да направи храната по-влажна и по-нетрайна. Но внимавайте и да не прекалите – приготвената храна не трябва да се оставя на стайна температура за повече от час.
Използвайте съставките си добре
Ако не ви се готви през седмицата, не избирайте храни, които се развалят за 1-2 дни – или, ако го направите, планирайте консумацията им в началото на седмицата. Храни, сготвени с животински продукти – т.е. мляко, месо или яйца – трябва да се планират за началото на седмицата, а тези с растителни съставки – за края й. Бързо ще да запомните кои зеленчуци издържат повече в хладилника – чери домати са по-трайни от нарязаните домати например, а бейби спанакът – от салатата.
Съхранявайте храната си правилно
Ако искате да се храните със свежа храна всеки ден, с възможно по-малко пазаруване, трябва да познавате своя хладилник. Във всеки хладилник температурата намалява отгоре надолу, т.е. най-горните рафтове са най-топли, а най-долните – най-студени. Поставяйте месото и рибата на долните рафтове, млечните продукти – в средата, а зеленчуците в отделението с най-висока влажност. При модерните хладилници – например LG NatureFRESH™ - можете да настройвате влажността на най-долното отделение в зависимост дали там съхранявате зеленчуци или плодове.
За да запазите храната си свежа и безопасна за консумиране за възможно най-дълго време, настройте температурата на хладилника на 4 °C или малко по-малко. При температури над тази, месото и рибата могат да се развалят, но при по-ниска – зеленчуците и плодовете ще замръзнат, дори да са поставени в правилното отделение.
Използвайте рафтовете на вратата на хладилника добре – ако поставяте там киселото мляко и яйцата, трябва да знаете, че това е мястото с най-големи колебания на температурата. Ако често използвате това място за нетрайни продукти, заложете на хладилник с DoorCooling+ технология, която изпраща отделно към отделенията на
вратата студен въздух, за да поддържа постоянна температура.
Забележете, че хладилникът работи най-добре, когато има достатъчно място за въздуха да се движи равномерно между продуктите – по този начин не е добре да ги струпвате един върху друг твърде много.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар