Translate

неделя, 23 април 2023 г.

Мая Новоселска, Гери Турийска, Луиза Григорова, Вяра Атова и ИСКРАТА са сред първите участници в „Походът на книгите“

Кампанията стартира в Деня на детската книга и приключви в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април
 
 
Любими детски книги четоха през първата седмица на „Походът на книгите“ известни личности в рамките на кампанията на 
Асоциация „Българска книга“ /АБК/, целяща насърчаване на грамотността и четенето. Мая Новоселска беше специален гост в детските градини „Братя Мормареви“ и „Акад. Пенчо Райков“ в София, където по неповторим начин запозна децата с творчеството на Доналд Бисет. Гери Турийска беше в СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и в 165-а детска градина „Латинка“, Искрата чете на децата в 88 СОУ „Димитър Попниколов“, а Вяра Атова - в 73 СУ „Владислав Граматик“. Луиза Григорова си призна пред децата от СУ „Свети Седмочисленици“, че една от любимите й книги е „Хари Потър и философският камък“, част от която им прочете с удоволствие.
В класни стаи, училищни библиотеки и детски градини бяха - Александър Иванов - даскал Алекс, Силвия Лулчева, Петя Кокудева, Петя Дикова и др. А след Великден, по традиция, патронът на каузата - вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с ученици в София, за да запали любовта към книгите у тях. Включиха се още над 50 журналисти от БНТ, БНР, „Евронюз България“ и бТВ, сред които Златимир Йочев, Александър Кадиев, Лиляна Боянова и др. Книжки четоха още: Прея, Ангелина Грозева, Венцислава Асенова, Джина Панчева, Мария Силвестър, Георги Блажев, Китодар Тодоров, Поли Генова, Борис Бъндев и Дари Борисова, Катя Антонова, Радина Думанян, Павел и Венци Венц, Силвия Петкова и много други. Към каузата се присъединиха и кметове в цялата страна, за да пренесат магията на детската книга и в най-отдалеченото кътче на страната.
Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято задача е да информира обществеността за ефекта от четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата. Кампанията се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, Българската библиотечно-информационна асоциация /ББИА/, издателства и книжарници в цялата страна. Събитието традиционно е част от Календара на културните събития на Столична община.
В рамките на кампанията в библиотеките и партньорите в цялата страна се проведоха още няколко инициативи.
В „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация /ББИА/ тази година се включиха 63 библиотеки от 19 области в страната. Инициативата продължи до 23 април и тази година по традиция отново включваше четения, срещи с писатели, премиери на книги, драматизации, конкурси, изложби и др. Целта на проявата е да се утвърдят библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. 
„Априлско състезание по четене с разбиране“ /за деца от 1-ви до 7-ми клас и от детските градини/ на „Книговище“ е друга инициатива, в която децата трябва да четат, но и да покажат, че разбират добре това, което са прочели - чрез въпросниците в образователната платформа, която съдържа над 4000 игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и новини на разбираем детски език. Решаването на въпросници е доказан метод за трениране на паметта, на критично мислене, за фокусирано и по-задълбочено четене. По време на състезанието децата прочитат много повече книги, разкази, дори текстовете от различни читанки, както и статиите на детската медия „Вижте.бг”. Състезанието се провежда до 23:59 часа на 30 април. В този период системата на „Книговище” ще е отворена и напълно безплатна за децата, дори ако нямат абонамент. Резултатите и класацията ще могат да се следят в реално време на специална страница в платформата, достъпна за всеки.
Паралелно с това тече и гласуване за любими книги за наградата „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“. Децата между 3 и 16 г. могат да гласуват за любимата си новопубликувана книга. Целта е да се насърчи четенето и да се повиши функционалната грамотност на подрастващите. За първи път през 2023 г. инициативата включва дълъг и кратък списък. Тази година бяха номинирани 166 книги от 52 български издателства, от които бяха избрани по 10 книги в художествените категории и 25 в категория „Нещотърсачи“. В краткия списък има 81
заглавия, от които 21 са от български автори.
„Походът на книгите“ е до 23 април - Световният ден на книгата и авторското право, когато Асоциация „Българска книга“ ще награди тазгодишните носители на званието „Рицар на книгата“.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар