Translate

сряда, 27 март 2019 г.

Лазерът Fotona връща здравето и самочувствието, а при постменопаузалните на жените подобрява значително и качеството им на живот


Много жени се сблъскват с редица гинекологични проблеми като парене, сухота на влагалищната лигавица, инконтиненция, свличане на вътрешните полови органи, болезнен полов акт. За съжаление повечето от тях все още се срамуват да говорят открито за проблемите си и не се обръщат към лекар – специалист, поради страх, че ще им се наложи оперативна интервенция или хормонално лечение.
Но тези страхове бяха оборени в МБАЛ „Света София“- на специална пресконференция, в която участваха проф. Марко Гамбичиани, директор на центъра по менопауза в Департамента по репродуктивна медицина на университетската болница „Санта Клара“ в град Пиза, Италия, доц. Румен Димитров /СБАЛАГ “Майчин дом”, МЦ “Фемина”/, д-р Явор Лозанов /САГБАЛ “Шейново“, МЦ Паула Финес/, проф. Явор Корновски /Варна, МБАЛ “Св. Анна”, МЦ “Явор Корновски”/, д-р Любомир Малчев / Благоевград, МБАЛ “Пулс”/, д-р Зоя Попова /Благоевград, МБАЛ ”Пулс”/, д-р Силвия Оручева /МБАЛ ”Вита”, клиника “Естелайн”/ и д-р Наташа Митревска от Македония, специалист по естетична гинекология.
Домакин на събитието бе доц. Валентина Мазнейкова, а организатор - Глобал Естетикс.
Проф. Гамбачиани сподели, че 80% от жените в света, независимо от възрастта, имат гинекологични проблеми – инконтиненция, вагинална атрофия, сърбеж, чувство за палене и др., чието класическо лечение е дълго и скъпо. Най –често засегнатите са 8 от 10 постменопаузални жени. Ето защо в Италия вече има клинична пътека за безплатно лечение с лазер не само в частните, но и в общинските болници, която при постменопаузалните дами подобряват значително качеството им на живот. 
Италианският специалист посочи, че лазаротерапията е кратка /10-15 мин./, включва 3-4 процедури, чиито ефективност е 12-18 месеца и с нея се връща здравето и самочувствието на жената, независимо възрастта и. Той акцентира върху превенционалния характер на тази неинвазивна процедура, за да се предотврати последваща оперативна намеса.
По думите на доц. Димитров, СБАЛАГ “Майчин Дом”, при проблеми като инконтиненция, свличането на вътрешните полови органи, изтъняването и сухотата на влагалищната лигавица с голяма успеваемост се прилага Er:Yag лазерът Fotona SP Dynamis. При стрес-инконткиненця /лека и умерена/ излекуването е 100%, чрез тази неинвазивна процедура. Честите цистоподобни оплаквания като парене и болките при полов акт след 2-3 сеанса изчезват. Освен това при жените във възрастта 35-40 год. често е налице свличане на влагалището.Методът е изключително ефикасен при тях и след около 3 сеанса се образува колаген и влагалищните стени се стягат, обясни той.
Проф. Корновски го допълни, че лазерното лечение с Fotona се използва и за третиране на цикатрикси вследствие епизиотомия, както и за лечение на aтрофични заболявания на външните гениталии, като лихен склерозис, левкоплакия и др. Той добави, че като онкогинеколог лечението на атрофичните заболявания на външните гентиалии е голямо предизвикателство що се касае до хирургичните интервенции, които са свързани с бавно възстановяване и чести рецидиви, докато аблативното лазерно лечение е изключително обнадеждаващо и дава възможност на жените да се лекуват с далеч по-минимално инвазивни терапии.
Стана ясно от изказването на д-р Лозанов, САГБАЛ “Шейново“, че между 10-15% от ражданията в страната са съпроводени с хирургическа намеса, много шевове и тежки разкъсвания. И ако след това тъканите не се възстановят в рамките на 3 до 6 месеца, травмите могат да се заличат с лазер. Предимството на терапиите с лазерът Fotona са, че те се извършват амбулаторно без упойка, продължават 15 минути, не се изисква специален режим след това и при 80% от жените е налице подобрение като краен резултат, подчерта той.
Д-р Наташа Митревска, старши изследовател в катедрата по обществено здраве в Многопрофилна болница ReMedika в Скопие,заяви, че жените е крайно време да отърват от страх, притеснения и да потърсят навременно решение на тези проблеми. Тя бе категорична, че жените искат да са харесвани и желани. А освен за сериозните заболявания, лазерът се използва и за вагинално подмладяване, което прави жената пълноценна с подобрен, качествен сексуален живот.
Д-р Силвия Оручева сподели опитът от обучението си в Испания. Според нея и
в Испания жените също не обичат да говорят за своите интимни или гинекологични проблеми, но когато ги имат своевременно търсят решение. В Испания обаче специалистите имат по-дълъг опит в лазерната терапия. Там тя се прилага вече 7-8 години, посочи тя.
Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че на този етап броят на жените, запознати с отличното действие на лазерната терапия в гинекологията, все още е малък. Засега интерес проявяват основно млади жени и момичета, но тенденцията е възходяща, още повече, че лазерът помага и при проблеми при раждане, например при повече от едно бебе.
За разлика от класическите операции, които изискват подготовка и следоперативно възстановяване, лазерната процедура може да се направи и в обедната почивка – без анестезия, без дискомфорт и време за следоперативно възстановяване. Единствената пречка, която може да откаже жената да се лекува с лазерна терапия, засега е нейната цена – една процедура струва от 400 до 600 лв., но за сметка на това ефектът е забележителен и настъпва много по-бързо, отколкото при класическото лечение.
Домакинът на събитието -  доц. Мазнейкова от МБАЛ „Света София“ изрази надежда, че държавата  ще обърне внимание на тези проблеми и ще вземе участие в борбата с тях. За пример даде ситуацията в Италия, където в общинските болници терапията е безплатна.
Какво представлява терапията Fotona SP Dynamis?
Това е лазерна процедура, която замества много от досегашните методи на лечение по един безопасен, безболезнен и елегантен начин. Fotona SP Dynamis е неинвазивна (безкръвна) процедура, при която не се нарушава повърхността на епидермиса. Лазерът загрява тъканите във влагалището и така стимулира синтеза на нов колаген. Така вместо да изрязва излишната тъкан, както се процедира при традиционната хирургия, лазерът я стяга. Цялата процедура продължава около 20 минути. Не е необходима никаква предварителна подготовка, няма възстановителен период, пиене на лекарства, мазане с кремове. Няма и каквото и да е възрастово ограничение – процедурите се подходящи и за 25-годишни, и за 65-годишни. Необходими са 3 последователни процедури, всяка от които през месец. Терапията Fotona SP Dynamis се прилага ефективно вече в десетина медицински центрове в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар