Translate

сряда, 27 март 2019 г.

Закриват - Център „Фонд за лечение на деца“


На днешното си заседание Правителството прие Постановление за закриване на Център „Фонд за лечение на деца“, в съответствие с измененията в чл. 82 от Закона за здравето, съгласно които след 31 март дейностите изпълнявани от Фонда преминават за администриране към НЗОК.
До 31 март Фондът ще продължи да осъществява в пълен обем дейността си, а след това всички неприключили процедури по заявления за подпомагане на деца, както и изпълнението на издадените от директора на Фонда заповеди за организационно и финансово подпомагане, ще бъдат изпълнени от НЗОК, се посочва в съобщението на  пресцентъра на МС.
Основната цел на промените е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, тъй като грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здрави поколения и усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.
Средствата, необходими за прилагането на новата уредба, са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. и ще бъдат предвиждани в ежегодните бюджети на НЗОК като средства от трансфери от държавния бюджет чрез бюджета на МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар