Translate

вторник, 26 март 2019 г.

Ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст


Ендометриозата е твърде често срещано гинекологично заболяване, при което ендометриума /тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица/ се разпространява извън матката и може да инфилтрира дебело черво, пикочен мехур, бял дроб и т. н. С други думи в засегнатите органи е възможен постоянен възпалителен процес, предизвикващ болезнени сраствания с потенциално тежки усложнения. Етиологията за заболяването е неизяснена. Симптомите са: изключително болезнена менструация, болка по време на полов акт, болка в таза извън цикъла, болка ниско в корема и кръста, болки при вдишване в диафргмата, проблемно забременяване и др.
Всяка трета жена с ендометриоза преминава през кабинетите на повече от няколко лекари-специалисти, преди да й бъде поставена правилната диагноза. Заболяването нарушава сериозно качеството на живот при жените. 32% от тях страдат от тревожност и депресия. При някои са налице храносмилателни проблеми, имунодефицити, храчене на кръв и т.н. Но 
ендометриозата категорично не е рак. Нелекувано или лекувано по неподходящ начин, заболяването  може да доведе до сериозни усложнения. Възможно е силни оплаквания да се дължат на леката и форма, както и тежка та ендометриоза да се развива с години без някаква симптоматика. Има данни, че заболяването може да предизвиква биохимични изменения в работата на централната нервна система.
В световен мащаб всяка десета жена е с ендометриоза т.е. заболяването засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст. Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките т. е. нанася трайни поражения върху репродуктивната система на жената и е третата по честота причина за безплодие. Най-често заболяването се установява при жени между 20 и 29 год. възраст. 
Ето защо ендометриозата  се счита за социалнозначимо заболяване, подчерта Ана Димитрова, зам.-управител и съучредител на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.
Навременната диагностика и правилното лечение са от изключителна важност. Все още златният стандарт е лапароскопията. Лечението не е унифицирано. Всичко зависи от това дали се цели облекчаване  на симптомите или постигане на бременност.
Фондацията стартира Национално проучване за ендометриозата, съвместно с МЗ. Предвижда се да проведат обучение на специалисти в малки градове, тъй като там има недостатъчно знание за заболяването. Също така, ще се проведат обучения с лекари за прилагането на нови лекарства. Сред другите цели на фондацията са - сътрудничество с Центъра за асистирана репродукция относно финансиране на пациенти с първи и втори стадий на ендометриоза (за момента се финансират от ЦАР само 3 и 4 стадий), разработването на програма за менструално здраве в училищата, заедно с МОН, диалог с Министерство на
околната среда и водите по отношение проучване на влиянието на нивото на диоксините върху репродуктивното здраве и заболявания като ендометриоза у нас.Тъй като влиянието на нивото на диоксините в околната среда е доказано при отключването на ендометриоза с няколко световни проучвания. Така напр. в САЩ нивото им се свързва с някои онкозаболявания, заболявания на дихателните пътища и др.
Правилното и точно измерване на диоксините може да минимизира нивата на тези заболявания.







Няма коментари:

Публикуване на коментар