Translate

вторник, 26 март 2019 г.

Изложбата „Дари живот“ - цели да подкрепи и насърчи донорството в страната



България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население

На 27 март в австрийската столица Виена ще бъде открита благотворителна фотоизложба „Дари живот“, с домакин - Българският културен център - дом Витгенщайн и организатор - Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.
Целта на събитието е да подкрепи и насърчи донорството у нас и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване броя на донори.
Със свои фотоси в изложбата участват едни от най-добрите български фотографи, като Александър Николов, Бойко Йорданов, Живко Жеков, Милан Христов, Нели Гаврилова, Роси Вучева, Розалия Тренчева, Соня Колчакова, Соня Станкова и др.
Експозицията съчетава художествена фотография, кадри от работата на трите трансплантационни центъра в България, както и личните истории на осемте българи, получили своите нови бели дробове в Универститеската болница във Виена.
Стефан Тамбуев, председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, споделя:
-Мисията на изложбата е да покаже, че донорството е най-висшият хуманен акт, който спасява човешки живот. Добре знаем каква е реалната ситуация в България и поради тази причина считам, че е необходима промяна в организацията и реда на донорството, увеличаване на донорските бази, както и създаване на регистър на волеизявленията и начини за промяна в мотивация на координаторите по донорство. С казването на едно „да“ могат да бъдат спасени до осем човешки живота.
Сред поканените гости са представители на 44-то Народно събрание, МЗ на България и Австрия и водещи български и австрийски трансплантолози.
--------
През 2018 г. в страната са извършени 42 трансплантации, като 16 са от трупни донори и 7 от живи. В момента за трансплантация чакат близо 2000 души, от които 1016 се нуждаят от нов бъбрек, 46 болни очакват здраво сърце, 46 души - черен дроб, 17 - бял дроб, 11 - панкреас, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.
България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за м. г. Испания е лидер в класацията с показател 34,2 донори на милион население, докато в България той е едва 1,2 на милион население.
Първият реализиран проект на кампанията „Дари живот“ е изграждането на паметници-чешми на донора в няколко български града. До този момент такива паметници са изградени в София и Пловдив. С финансовата подкрепа на парламентарно представените партии от 44-то НС и със съгласието на общинските ръководства на Троян, Плевен, Шумен, Велики Преслав и Варна през 2019 година ще бъдат изградени още паметници-чешми на донорите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар