Translate

вторник, 26 март 2019 г.

Кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България“ - е от началото на април до края на октомври


"Да превърнем надеждата в реалност“, е мотото на кампанията, която цели да популяризира информацията за слуховите имплантатни системи, резултатите, постиженията и успехите от 20-годишния труд на медицинските специалисти, рехабилитатори, клинични инженери, родители и пациенти сред обществото и държавни институции, като привлече вниманието на последните за предприемане на адекватни действия при решаване на предизвикателствата в тази посока.
Данните на СЗО представени от компания „СЕНТИЛИОН са красноречиви:
-У нас хората със средна до пълна глухота са над 400 хиляди души, от тях 40 хиляди са деца;
-От 1000 новородени на година, 1-3 деца се раждат с пълна глухота. Това са средно около 60-70 деца;
-2-ма от 3-ма души на възраст нас 65 години имат тежки слухови проблеми.
До сега са направени над 700 кохлеарни имплантации. Издръжката на един пациент с кохлеарен имплантат е 75% от издръжката на пациент със слухова протеза.
Днес, кохлеарната имплантация в световен мащаб се смята за рутинна -  минимално инвазивна процедура.
Стана ясно, че благодарение на всеобщите усилия и инициативност, днес в България има 4 центъра за кохлеарна имплантация, програма за неонатален скрининг, която се подкрепя от инициативата „Българската Коледа“, център за ранна рехабилитация на деца с кабинети в големите градове, средно специализирано училище с детска градина за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“, образователен център за деца и младежи с увреден слух „Яника“ и множество кабинети за рехабилитация и обучение на хора в увреден слух.
Проф. Диана Попова, МБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, ръководител на катедра по УНГ болести при МУ – София подчерта изключителната важност от неонаталния скрининг. Тя изрази благодарността си към инициативата „Българската Коледа“, благодарение на която в някои от големите болници функционират успешно кабинети за неонатален скрининг, който позволява навременното регистриране на проблем със слуховия апарат при бебетата.
Пионерът в областта, професор Иван Ценев, първият хирург, извършил кохлеарна имплантация в България през 1999-а, си спомни за трудностите в пътя дотук. „Имаше сериозна съпротива от страна на съюза на глухите в България, както и възражение от финансов характер, свързани със самата процедура. Провеждаха се и много разговори на тема – на каква възраст трябва да бъда пациента, когато се подлага на кохлеарна имплантация. 20 години по-късно мога да кажа, че България разполага с водещи специалисти и рехабилитационен апарат. Направи се много в тази посока и доказателство за успеха са многобройните пациенти, които в настоящия момент са интегрирани хора, които водят нормален начин на живот.“ 
Благодарностите си към него и екипите, които упорито продължават мисията на пионерите в тази посока, изрази първият възрастен пациент на професор Ценев – актьорът Явор Милушев. „Този екип от специалисти е дал много на България – възможността децата да бъдат пълноценни граждани. Помня, че преди известно време случайна среща ме събра с жена, която работеше на касата в супермаркет. Тогава тя ми призна, че най-хубавото нещо, което й се е случило след кохлеарната имплантация е „чух, когато ми казват, че ме обичат!“
Специалистите акцентираха на важността на последваща рехабилитация, която е ключова за адаптирането и интегрирането на пациенти в социална среда. Те бях единодушни и, че кохлеарната имплантация е алтернатива за пациенти на всички възрасти.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар