Translate

сряда, 27 март 2019 г.

Болница „Тракия“ – Стара Загора получи най-много награди в първото издание на националната класация „Най-добрите болници“


Класацията е базирана на резултати от независимо проучване на международната анализаторска агенция IQVIA, проведено сред три групи интервюирани в цялата страна – пациенти, лични лекари и болнични ръководители. Организирана е от Българската болнична асоциация (ББА) в партньорство с Инвестор Медиа Груп.
Наградите бяха връчени на специална церемония на Благовещение - 25 март, в столичния хотел „Интерконтинентал“ с участието на зам.министъра на здравеопазването Жени Начева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на ББА Андрей Марков.
Водещите критерии, по които са класирани болниците, са добри специалисти, внедрени технологии и иновации и качество на извършените медицински услуги. Индексът се базира на три основни компонента:
 – обективна информация за болниците – публични данни, финансови отчети, брой и вид заети в болниците и други обективни данни
 – проучване сред мениджмънта на болнични заведения и лекари
– национално представително проучване сред широката общественост за имиджовото позициониране на болниците
Болница „Тракия“ спечели награди в 4 от общо 7-те ключови специалности, които първото издание на класацията „Най-добрите болници“ за 2018 г., включва в изследването. Това са кардиология, хирургия, онкология, ортопедия, педиатрия, акушерство и гинекология и УНГ-болести. С най-много точки Болница „Тракия“ печели I-во място в специалността ортопедия, I-во място в специалността УНГ-болести, III-то място в специалността кардиология и III-то място в специалността акушерство и гинекология. Днес прокуристът и основател на на Болница „Тракия“, Иван Колев, отправи специални поздравления към началника на ортопедично отделение д-р Петьо Братоев, на УНГ-отделение доц. д-р Петър Руев, на АГ-отделение д-р Калина Пиперкова и Неонатология д-р Жанета Узунова, както и към д-р Борислав Борисов, началник на Кардиологично отделение.
„Най-добре класиралите се болници за 2018 г. водят именно с това – че са заложили на въвеждане на модерни методи и технологии и че инвестират в своя персонал“, посочват в анализа на проучването си експертите от IQVIA. Резултатите от отговорите на лекарите показват, че те се влияят от обратната връзка, която получават от своите пациенти за дадено лечебно заведение, пише още в анализа.
„Целта на Болница „Тракия“ беше да оглави тази класация и съм горд, че това се случи. В същото време за нас са много важни критериите, по които изоставаме, защото стремежът ни е постоянно да подобряваме резултатите си“, каза след награждаването Иван Колев. Според него българското здравеопазване е на европейско ниво като достъп до медицински грижи, но изостава в отношението си към пациентите. „А най-важно е впечатлението, с което един пациент си тръгва след лечението в болницата. Във всички случаи една болница е конкурентноспособна тогава, когато осигурява комплексно качествена медицинска грижа“, допълни той.
Западната практика в рейтинговане на лечебни заведения има дълга традиция. В България досега са правени няколко опита за различни рейтинги на заведенията за болнична помощ, но нито едно от тях не представя убедително класация на болниците, която да стъпва на установена методика или инструментариум, посочват организаторите на „Най-добрите болници“. Най-важният фактор, залегнал в настоящата класация, е нивото на медицинския персонал и обезпечеността с нужните кадри и тяхната квалификация. Следващият фактор е наличието на програми за повишаване на квалификацията и продължаващо медицинско обучение. Третият основен фактор е наличното оборудване и апаратура, с която разполага една болница. Следващият фактор са медицинските иновации и нововъведения в лечението на пациентите. И не на последно място – удовлетвореността на пациентите от получените медицински услуги. „Близките данни на някои от частните и държавните лечебни заведения по ключови за пациентите въпроси също имат своето послание, което и ние в ББА винаги сме
подкрепяли – не е важна формата на собственост, а начинът, по който се управлява едно лечебно заведение“, посочиха организаторите. Амбициите на ББА са още през следващата година класацията „Най-добрите болници“ да обхване още по-пълноценно секторът на здравеопазване, включвайки много повече ключови специалности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар