Translate

сряда, 6 декември 2017 г.

Кражбите и контрабандата на лекарства могат да бъдат спрени само чрез законови промени в Наказателно-процесуалния кодекс



Кражбите и контрабандата на лекарства, както и нарушаването на веригата на лекарствоснабдяването, трябва да бъдат криминализирани чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс. За това настояват от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Съвместните акции на Прокуратурата, МВР и ИАЛ са първите от години ефективни действия за пресичането на нелегалните практики и разобличаването на закононарушителите, заявяват от БАРПТЛ. От асоциацията на паралелните дистрибутори са категорични, че подобни престъпления трябва да бъдат наказвани с цялата тежест на закона, тъй като към момента нарушаването на веригата на лекарствоснабдяване може да бъде обект на санкции само в контекста на данъчно и митническо нарушение.
Решението не може да се търси чрез фантомни режими и ограничителни списъци, с които се съобразява само спазващият правилата бизнес. Нито една корекция на здравната нормативна рамка няма да доведе до пресичане на кражбите и контрабандата с лекарства в ЕС, ако не е предшествана от промени в наказателното право, подчертават от БАРПТЛ.
Асоциацията на паралелните дистрибутори многократно е информирала законодателната и изпълнителната власт в свои становища и предложения за необходимостта от ефективни  промени в нормативната база. В свое отворено писмо до институциите и медиите от 20 март 2017 година БАРПТЛ алармира, че съществуват нерегламентирани практики, на които контролните органи в държавата е необходимо да обърнат внимание.
„БАРПТЛ напълно подкрепя всички усилия и действия за обезпечаване на достъпа до лекарства на българските пациенти. Ние сме за прозрачно и ефективно работещо законодателство, а не за въвеждане на забрана срещу самия износ. Паралелната дистрибуция е единственият механизъм за конкурентна среда и регулиране цените на лекарствата на територията на Европейския съюз и трябва да бъде защитавана, толерирана и насърчавана. Членовете на БАРПТЛ изпълняват своята дейност при пълно спазване на законите на Република България и в защита на обществения интерес“, заявяват още в съобщението си до медиите от БАРПТЛ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар