До края на следващата година. дюнерът може да изчезне от менюто в страните на ЕС заради съдържанието на фосфати в замразеното месо, съобщи Bulgaria ON AIR. Тези соли се използват като добавки не само в месото за дюнери, но и в много колбаси, наденици, захарни изделия, безалкохолни напитки, рибени консерви и всевъзможни други хранителни продукти.
Фосфатите, освен че задържат водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено, повишават теглото на готовия продукт и му придава по-вкусен и представителен вид.
Изследване от 2012 г. показва, че колкото по-висока е концентрацията им в консумираната храна, толкова по-вредна може да стане тя за сърцето, бъбреците и кръвоносната система.
Прекомерното приемане на фосфати може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. Повишава се и опасността от остеопороза заради разтварянето на калция от костите. Проблемът засяга най-вече хората, които консумират твърде много фаст фууд, тъй като те съдържат особено много фосфати.

Фосфатът е разрешен в различни хранителни продукти, като се контролира само горната граница. При описването на продуктите, в които е допустимо да има фосфат обаче, в комисията по здравните въпроси в Европарламента са забравили да упоменат и суровото замразено месо. Сега тя реши да поправи този свой пропуск.
Няма коментари:
Публикуване на коментар