Translate

събота, 9 декември 2017 г.

Десислава Николова от в. „Капитал“ е победителят в конкурса „Скрининг за Свят без хепатит С“



По време на III-тата Национална конференция по хепатология, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, Сдружение „ХепАктив“ и Академията за здравна журналистика връчиха наградите на победителите от журналистическия конкурс „Скрининг за свят без хепатит С“.
От получените над 100 различни журналистически материала до финала на конкурса достигнаха 15 журналисти с  над 40 материала.
Победителите в конкурса „Скрининг за Свят без хепатит С“ са:
1-во място: Десислава Николова, в. „Капитал“, с материала „Хепатит С - болестта, която се лекува окончателно“;
2-ро място: Кристина Газиева, БТВ, с репортажа „Хепатит C - невидимата заплаха“;
3-то място: Люба Момчилова, в. „Доктор“, с материала „Скрита опасност“
Тази година темата на конкурса беше фокусирана върху един от най-наболелите проблеми, свързан с хепатит C в България, а именно необходимостта от скрининг. Специален акцент беше поставен върху baby boom поколението (родените между 1962 г. и 1982 г.), при което в миналото е имало повишен риск от заразяване с хепатит С, поради факта, че преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса. Много хора са били инфектирани с вируса през 70-те и 80-те години на миналия век при кръвопреливане или медицинска или стоматологична манипулация. 
Журито на конкурса беше съставено от представители на пациентските организации: Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив“ и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“; на професионалната медицинска общност: проф. Крум Кацаров – председател на Българско дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, проф. Людмила Матева – гастроентеролог, председател на Българска асоциация за изучаване на черния дроб, проф. Красимир Антонов – гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. Толя Стоицова – медиен психолог, преподавател в НБУ и проф. Иванка Мавродиева – преподавател в СУ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар