Translate

сряда, 6 декември 2017 г.

THE POWER OF EVIDENCE



Над 150 млади лекари се обучиха как да прилагат резултатите от научни изследвания в здравеопазването




В началото на този месец в София се проведе обучителен курс "THE POWER OF EVIDENCE" за систематична оценка на надеждността и приложимостта на резултатите от научни публикации. Той е насочен към млади лекари, работещи в няколко терапевтични области - пулмология, кардиология, неврология, офталмология, дерматология и ревматология. Целта му е да обучи участниците как да откриват, тълкуват, оценяват и прилагат резултатите от научни изследвания в областта на здравеопазването, както и да развие умения, необходими за вземане на клинични решения въз основа на наличните научни доказателства.
Водещ на курса, през който преминаха над 150 млади лекари, бе д-р Нариндер Госал - завърила медицина в Ливърпул. Притежава солиден опит в обучението на медицински специалисти в умения за критична оценка на научни данни в медицината, което я прави международно признат експерт в тази област. Д-р Госал води редовни курсове във Великобритания, САЩ, Близкия изток, Сингапур, Малайзия, Хонконг, Нова Зеландия и Австралия. През септември 2012 г. в Лондон книгата ѝ The Doctor's Guide to Critical Appraisal (Ръководство на лекаря за критично оценяване) печели първото отличие в категория “Основи на медицината” в Наградите за книги на медицинска тематика на Британската медицинска асоциация. Тя е редактор на онлайн курс, достъпен на адрес www.criticalappraisal.com.
Курсът "THE POWER OF EVIDENCE" се финансира от Новартис и е поредната инициатива на компанията в подкрепа на младите лекари за развиване на нови умения у тях.
Инвестициите в клинични проучвания продължават да нарастват с всяка изминала година. По данни за България от 2015 г. те възлизат на около 350 млн. щатски долара. Клиничните проучвания са не само научно-изследователска дейност, но представляват и реална терапевтична възможност за пациентите, както и допълнителен финансов ресурс за здравната системата. Курсът поставя въпроса и за работа с данни от реалната практика, което налага нуждата от нови умения и различен начин на мислене. Работата с данни от реалната практика е въпрос, който стои на дневен ред в нашата здравна система и е свързан в голяма степен и с изграждането на инфраструктурата на електронното здравеопазване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар