Translate

петък, 22 септември 2017 г.

Има ли разрешение най-голямата медицинска загадка?



Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън



Статистиката на СЗО за 2016 г. показва, че над 12 млн. души получават тежката диагноза онко заболяване, а близо 8.2 млн. са смъртните случаи ежегодно, което е 14,6% от всички смъртни случаи. Прогнозите са още по-мрачни и сочат, че до 2030 г. броят на заболелите ще се увеличи до 22 милиона годишно, а смъртните случаи ще достигнат 13 милиона.
У нас около 200 000 души са със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. Годишно от рак у нас умират около 16 000 души.
Няма съмнение - раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Няма човек, който да няма в обкръжението си поне един болен от рак.

В помощ на всички - болни, техните близки и тези, които се опитват да се предпазят - идва книгата „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън. Компактна и елегантна, а всъщност съдържа в себе си три книги: спомени за една година, прекарана в съжителство с рака, подробно изследване на онова, което ни е известно (и неизвестно) за това заболяване, и разказ за смирението да живееш редом с една смъртоносна болест, която е в състояние да те погуби най-неочаквано.
Когато жената, която обича, е диагностицирана с метастазен рак, авторът на научна литература Джордж Джонсън се заема да разбере всичко за болестта. Така открива, че е настъпила истинска революция по отношение на произхода и същността на заболяването. В своята книга той ще ни запознае с историята на болестта и последните постижения в изследването и лечението на рака.
Умело анализирайки продължилите десетилетия проучвания, той разкрива какво знаем и какво не знаем за рака и защо неговото лечение продължава да бъде проблематично. Авторът ни представя епидемиологията на заболяването, клиничните изпитания, лабораторните експерименти и научните хипотези, които са в основата на дисциплини като еволюционната биология, теорията на игрите и физиката. Той описва тумори, които се развиват като извънземни същества в организма, както и открити от палеонтолози вкаменени тумори, прилепнали към скелетите на динозаври и наши древни предци. Запознава ни с изненадващите обрати в научните схващания за причините за раковите заболявания, свързани с храненето и токсините от околната среда.
Изучил в дълбочина тежкото заболяване, Джонсън се опитва да си отговори на най-важния въпрос, който всеки човек, имал досег с коварната болест, си задава: Защо се случва? Каква е причината за рака и какво можем да направим по въпроса.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар