Translate

четвъртък, 21 септември 2017 г.

Близо 50 деца преминаха през безплатни профилактични прегледи на зрението



в Болница „Тракия“ преди първия учебен ден. Част от тях бяха доведени от родителите им без да имат зрителни оплаквания, защото смисълът на подобен скрининг е да провери за наличието на проблем с очите, дори детето да няма оплаквания, обясни инициаторът на кампанията д-р Валентин Христозов -  завеждащ офталмологичното отделение в болницата.
В продължение на 2 дни той и д-р Иван Нейчев от екипа на отделението преглеждаха децата в модерно оборудвания функционален очен кабинет на Болница „Тракия“ – Център. Голяма част от прегледаните деца се оказаха с рефракционни аномалии – най-вече късогледство и далекогледство. Дали трябва да носят очила или не ще се разбере след един по-обстоен преглед, който изисква разширяване на зениците.
Прегледаните малки пациенти по време на кампанията бяха на възраст от 6 до 14 години. Повечето от тях признаха, че прекаляват с взирането в дисплеите на различни електронни устройства – телефони, таблети, телевизори, което неизбежно дава отражение върху зрението, както на децата, така и на възрастните.
Д-р Христозов посочи, че работата с компютър принуждава човек през повечето време да се взира наблизо. По този начин той натоварва прекомерно мускулите на очите. А  при по-продължителна работа с дисплей се получава своеобразно свиване на очите навътре, което допълнително ги натоварва. Затова на всеки час трябва да се прави по 10-15 минути почивка.
Правилната стойка в час, писането и четенето от 25-30 см разстояние между тетрадката и очите, доброто осветление също са сред елементите, които пазят зрението на детето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар