Translate

петък, 22 септември 2017 г.

В Първа САГБАЛ „Света София“ - едноседмични консултации послучай - 26 септември



Световният ден на контрацепцията се отбелязва всяка година на тази дата, а дългосрочната кампания е насочена към жени и мъже в репродуктивна възраст. Мисията на Световния ден на контрацепцията е да допринесе за свят, в който всяка една бременност е желана, като жената има към свободен избор, основан върху информираност за видовете контрацепция, обучение и планиране на бъдещето.
А целта е да се подобрят познанията на младите хора за различните методи на контрацепция, да се предостави информиран избор по отношение на сексуалното и репродуктивното им здраве, да се насърчат да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово преносими инфекции и т. н.. В тази връзка от 25 до 29.09.2017 г. в Първа САГБАЛ „Света София“ (на територията на Медицински център „Света София“от 08:00 до 13:00 ч. - телефон за записване: 02/4470 219) ще работи кабинет за консултиране по сексуално и репродуктивно здраве. В него всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве относно съвременните методи за контрацепция и отговор на въпроси, свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве. Страната ни е сред държавите в ЕС с най-голям отрицателен естествен прираст на населението.
За периода 2000 – 2015 г. броят на жените във възрастовата група 15-25 г. е намалял със 196 210. Това от своя страна води до драстичен спад  в раждаемостта през следващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите, като специалисти по съхраняването на женското здраве, още по-голяма. 
Един от приоритетите на съвременното общество, в здравен и социален аспект, днес е избягване на нежелана бременност и едновременно с това семейно планиране. 
По данни на НСИ, броят на ражданията за 2014 г. е 67 575, броя на абортите 26 183, от тях 15 391 (59%) по желание.
България е на трето място в Източна Европа, след Русия и Украйна, по брой аборти във възрастта 15-19 години. Тъжна статистика сочи, че едва 20% от бременностите в страната са планирани, за разлика от държавите в ЕС, където този процент е 60-70. В продължение на 3 десетилетия абортите, като абсолютен брой, превишаваха броя на ражданията.
Недоброто познаване на съвременната контрацепция е причина голяма част от жените в репродуктивна възраст  у нас да се страхуват и да не използват съвременните методи за предпазване от нежелана бременност.
Европейската статистика показва, че 30% от българките практикуват прекъснат полов акт, като ¼ от тях забременяват в рамките на 1 година. Абортите като решение за непланирани, нежелани или терминирани бременности могат да станат причина за стерилитет. У нас има 250 хиляди двойки с този проблем.
Кампанията се осъществява с любезното съдействие на фармацевтична компания Гедеон Рихтер,  специализирана в цялостна грижа за женското здраве.



Няма коментари:

Публикуване на коментар