Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

БЛС призова медиците да не подписват договор с НЗОК за пръстовата идентификация



Съсловната организация на лекарите призова работещите в доболничната помощ да не пописват анекси с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в които се предвижда
въвеждане на системата за пръстова идентификация. По план след внедряването на системата в болници, тя трябва да навлезе от следващата година и в кабинетите на личните лекари и специалистите. От Българския лекарски съюз (БЛС) обаче призовават колегите си да не приемат това. “Не само заради съмнителните резултати от тестването на системата за пръстови отпечатъци в болничната помощ, но и поради факта, че все още няма от окончателно решаване на спора от Върховния административен съд по същество“, аргументират се от БЛС. Миналата седмица тричленен състав на ВАС отмени текстовете, с които се регламентира системата за пръстова идентификация в болниците, но здравното министерство обжалва пред по-горна инстанция. Според Лекарския съюз НЗОК подхожда с необичайна скорост към въпросния анекс. “Не е изключено НЗОК да цели споразумението да изпревари предстоящия събор на БЛС. Припомняме, че една от причините за неподписване на Националния рамков договор за 2016 г. бе пръстовия идентификатор“, коментират от съсловната организация.
“Призоваваме колегите да не подписват анекса, ако той прибързано им бъде предложен, без да е обсъден от Управителния съвет на БЛС и без подписите на Управителния съвет на съсловната организация и на Надзорния съвет на Здравната каса. Нека не забравяме, че споразумението е договор между две страни, а не едностранно решение. Когато липсват подписите на тези две страни анексът е невалиден“, допълват от съсловната организация.


mediapool.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар